Historie světových šampionátů: Itálie 1934 a Francie 1938

8 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Senzaci turnaje Československo dělilo od zisku titulu mistrů světa necelých deset minut. O čtyři roky později si Francouzi ovládající FIFA bez problémů „přidělili“ organizaci MS 1938, poslední před druhou světovou válkou. Čistý zisk činil šest milionů franků.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Itálie 1934

Uruguay vrátila  Evropě půjčené

Fašistický diktátor Benito Mussolini chtěl využít šampionát k podpoře své ideologie a demonstraci síly Itálie na turnaji, na kterém mohl být jediný vítěz – domácí squadra azzurra. Poprvé se hrála o postup na závěrečný turnaj kvalifikace – z 32 týmů se na Apeninském poloostrově představilo 16 mužstev, poprvé a naposledy v historii ji musel absolvovat i pořadatel. Československo postoupilo poté, co zdolalo Polsko 2:1 na jeho půdě a na pražskou odvetu Poláci nepřicestovali. Mistr světa Uruguay jako odvetu za bojkot prvního MS ze strany evropských týmů svůj tým nevyslal a k tomu Argentina ani Brazílie nepřišly s nejlepšími výběry.

Skvělá jízda Čechoslováků začala těžce vybojovaným vítězstvím nad Rumunskem (2:1), pokračovala čtvrtfinálovým vyřazením Švýcarska (3:2) a parádním semifinálovým mačem proti Německu (3:1), ve kterém dosáhl hattricku Oldřich Nejedlý a skvěle zachytal kapitán týmu František Plánička – muž, který zemřel jako poslední ze všech finálových aktérů (ve věku 92 let).

,,Na to se nedalo zapomenout. Byli jsme celí skleslí a rozladěni z toho, že jsme nesáhli na titul, který byl tak blízko, ale když jsme se vrátili domů, připadali jsme si, jako kdybychom mistrovství světa vyhráli.“
Oldřich Nejedlý, s pěti góly nejlepší střelec šampionátu

Finálové vyvrcholení proti Italům na římském stadionu Nazionale del PNF, nazvaném podle fašistické strany, za přítomnosti duceho (Mussolini) přineslo nelítostný boj. Devatenáct minut před koncem Antonín Puč poslal Československo do vedení, avšak za vydatné pomoci rozhodčího Ivana Eklinda ze Švédska a zásluhou surové hry domácích nakonec Italové odvrátili národní katastrofu. Raimundo Orsi v 81. minutě vyrovnal a šlo se do prodloužení. V 95. minutě Angelo Schiavio oklamal Pláničku a zajistil domácím titul. Praha však vítala hráče jako národní hrdiny.

📽️ VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=_4tTDbh3zqI

Zdroj: Twitter Kapitáni Giampiero Combi a František Plánička a před výkopem finále

Itálie – Československo 2:1 po prodloužení, góly: 81. Orsi, 95. Schiavio – 71. Puč.
Hrálo se v Římě před 55.000 diváky, rozhodoval Ivan Eklind (Švédsko).
Itálie: Combi – Monzeglio, Allemandi – Ferraris, Monti, Bertolini – Guaita, G. Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi.
Československo: Plánička – Čtyřoký, Ženíšek – Krčil, Čambal, Košťálek – Puč, Nejedlý, Sobotka, Svoboda, Junek.

Zajímavosti turnaje

  • když v květnu 1934 odjíždělo Československo na MS, mužstvo nemělo ani trenéra či lékaře, na obou postech zaskakoval redaktor Karel Petrů, kterého krátce předtím narychlo jmenovali asociačního kapitána. Jeho úkolem bylo jmenovat na každý zápas jedenáctku, samotnou taktiku si určovali hráči
  • Mussolini pozval před finálovým zápasem do své lóže na osobní audienci rozhodčího Eklinda, aby mu udělil požehnání
  • během ošetřování Antonína Puča ve finále, mu Petrů nešťastně vstříkl čpavek z lahvičky do oka. Puč následně vyletěl na hřiště jako blesk as pálícíma očima se dostal k míči, zavřel oči a jeho střela skončila v síti
  • bylo to dosud jediné finále MS v historii, ve kterém vedli svá mužstva jako kapitáni oba brankáři
  • Luis Monti se stal prvním hráčem historie, který startoval ve dvou finále MS a je zároveň jediný, kdo nastoupil ve finále za dvě různé země – v roce 1930 to bylo za Argentinu a po získání italského občanství v roce 1934 za Itálii
  • Švýcarská federace po MS doživotně diskvalifikovala svého rozhodčího Reného Merceta, který rozhodoval čtvrtfinále mezi Itálií a Španělskem přímo skandálně – uznal gól Meazzy po faulu na brankáře a regulérní španělský gól pro změnu ne

👉 Jak vidí MS v Kataru sázkovky? Kanárci favority, ostudu udělá Kostarika

Francie 1938

Italské repete a „bosonohý“ Leonidas

Jižní Amerika vyslala do Francie jediného zástupce – Brazílii, Španělé kvůli občanské válce ve své zemi nepřijeli, Rakousko si sice vybojovalo účast, ale po anektování Německem už nemělo nárok a někteří Vídeňané nastoupili za německý Nationalelf, jehož hráči hajlovali před každým zápasem.

Nechyběli obhájci stříbra z Československa, kteří v kvalifikaci postoupili přes Bulharsko (1:1 a 6:0). První překážku na turnaji (Nizozemsko) překonaly až v prodloužení (3:0) a ve čtvrtfinále přišly nelítostné souboje s Brazílií. První neměl vítěze (1:1 po prodloužení), pouze tři vyloučené. Navíc naši přišli v tomto surovém „ragbyovém“ zápase v Bordeaux o skvělého brankáře Františka Pláničku, který duel – jak se ukázalo později – dochytal se zlomenou rukou, i o Oldřicha Nejedlého, ten si pro změnu zlomil nohu. Opakovaný zápas vyhráli „kanárci“ s čerstvými hráči 2:1.

Zdroj: slovanpositive.com – František Daučik, bývaly obranca ŠK Slovan Bratislava a Slavia Praha

Nejpamátnější zápas – a nejen tohoto MS – se odehrál hned v prvním kole, když Brazílie vyhrála nad Polskem 6:5 po prodloužení. Na trávníku excelovali objev šampionátu Brazilec Leonidas (ten poprvé ukázal průkopnické „nůžky“) a Polák Ernest Wilimowski, první hráč, který vstřelil v jednom zápase MS čtyři góly.

„Poláci byli skvělým soupeřem, o tom není pochyb. Ale ještě větším byl déšť.“
Ademar Pimenta, trenér Brazílie po výhře 6:5 nad Polskem

Italové, kteří měli ve svých řadách čtyři mistry světa z roku 1934 (Giovanni Ferrari, Guido Masetti, Giuseppe Meazza a Eraldo Monzeglio), byli suverénně nejlepším týmem turnaje a dokázali to i ve finále, když zápas s Maďary měli pod kontrolou (4:2). Jako prvním se jim podařilo obhájit titul světových šampionů.

Nejlepším střelcem turnaje se stal se sedmi góly „Černý diamant“ Leonidas da Silva. Skvělý technik, který hrával rád naboso. Na MS však musel mít na nohou kopačky. A když mu proti Polsku uvízla kopačka v blátě, chtěl pokračovat bez ní. V semifinále proti Italům trenér Brazilců Ademar Pimenta šetřil Leonidase, a to neměl dělat. Vyhrála squadra azzurra. Leonidas se po skončení kariéry stal rozhlasovým reportérem. Komentoval také bratislavský duel Československa s Brazílií na Tehelném poli v roce 1968 se slavným hattrickem Josefa Adamce.

📽️ VIDEO (Brazílie – Československo): https://www.youtube.com/watch?v=K__QxTv-I9c

Zdroj: the18.com – Leonidas a jeho slavné „nůžničky“ v zápase proti Polsku (6:5)

Itálie – Maďarsko 4:2 (3:1), góly: 6. a  35. Colaussi, 16. a 82. Piola – 8. Titkos, 70. Sárosi.
Hrálo se v Paříži před 45 000 diváky, rozhodoval Georges Capdeville (Francúzsko).
Sestava mistrů světa: Olivieri – Foni, Rava – Serantoni, Andreolo, Locatelli – Biavati, G. Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi.

Zajímavosti turnaje

  • Vittorio Pozzo je prvním a jediným trenérem, který dvakrát dovedl reprezentaci k zisku titulu mistrů světa
  • první světový šampionát, na kterém se hráči objevili s čísly na svých dresech
  • před rozhodující brankou z penalty v semifinále mezi Itálií a Brazílií praskla Giuseppemu Meazzovi gumička v trenýrkách. Jednou rukou si je přidržel a vstřelil vítězný gól
  • nejdéle žijícím hráčem z účastníků MS 1938 byl Francouz René Llense, který zemřel jako 100letý
  • tým Nizozemské východní Indie je jediným účastníkem závěrečného turnaje v historii MS, který odehrál na šampionátu jediný zápas (prohra 0:6 s Maďarskem)
  • ve finále Itálie – Maďarsko mělo Československo zastoupení v osobě Augustina Krista, který byl asistentem rozhodčího

👉 přečtěte si 1. díl: Historie světových šampionátů: Uruguay 1930