Gruzie? Neprobádaná destinace s fotbalovým nádechem

4 minuty čtení

Když se fanoušci fotbalu dozvěděli, že se letošní evropský šampionát hráčů do jednadvaceti let bude konat v Gruzii, možná zavládlo zklamání. Není ale důvod! Gruzie možná není tak populární, ale o to hezčí! V letních měsících se navíc stává ideálním místem pro letní oddych.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Místo české repre – Batumi

Batumi je živé pobřežní město ležící v jihozápadní části Gruzie na pobřeží Černého moře. Je to hlavní město regionu Adžárie a po Tbilisi druhé největší město v zemi. Batumi je oblíbenou turistickou destinací, která je známá svými krásnými plážemi, jedinečnou architekturou a rušným nočním životem.

Město má bohatou historii, která sahá až do starověku, a v průběhu staletí bylo ovlivňováno různými kulturami. Na utváření kultury a architektury Batumi se podíleli Řekové, Římané, Byzantinci, Osmané i Rusové.

Jedním z nejvýraznějších rysů Batumi je směsice architektonických stylů. Ve městě se nachází celá řada budov, od bloků ze sovětské éry po moderní skleněné mrakodrapy a od tradičních gruzínských domů po zdobné secesní budovy. Jedním z nejznámějších příkladů jedinečné architektury Batumi je Abecední věž, 130 metrů vysoká věž ve tvaru gruzínské abecedy.

zdroj fotky: georgianholidays.com

Další významnou atrakcí Batumi je Batumský bulvár, sedm kilometrů dlouhá promenáda, která vede podél pobřeží Černého moře. Bulvár je lemován palmami, fontánami a sochami a je oblíbeným místem pro odpočinek místních obyvatel i turistů, kteří se zde kochají výhledem na moře.

Kromě kulturních památek nabízí Batumi svým návštěvníkům také spoustu možností zábavy. Město je známé svým rušným nočním životem s mnoha bary, kluby a restauracemi, které uspokojí všechny chutě.


zdroj fotky: georgianholidays.com

Krásná příroda mimo město

Starobylá římská pevnost Gonio se nachází jen několik kilometrů jižně od Batumi. Pochází z 1. století našeho letopočtu a po celá staletí byla důležitým strategickým místem. Dnes si návštěvníci mohou prohlédnout ruiny a seznámit se s historií pevnosti.

Poměrně blízko se nachází Sarpi. Tento modernistický objekt se nachází jen několik kilometrů jižně od Batumi a je jedním z nejunikátnějších hraničních přechodů na světě, vede do Turecka. Navrhl ji slavný architekt Jürgen Mayer a stojí za návštěvu už jen proto, abyste si prohlédli její pozoruhodnou architekturu.


zdroj fotky: frameweb.com

Národní park Mtirala je pak nedotčená divoká oblast se nachází asi 30 kilometrů severovýchodně od Batumi. Je to skvělé místo pro pěší turistiku a pozorování ptáků a park je domovem různých divokých zvířat, včetně medvědů, vlků a rysů.

Krásy Batumi i celé Gruzie by šly popisovat dlouho. Nejlepší ale je, když se o tom přesvědčíte na vlastní oči. Batumi je totiž parádním místem pro to, abyste zamířili na červnovou letní dovolenou a zároveň ji spojili s fotbalem. Česká lvíčata totiž mají šanci uspět a vy můžete být u toho!

Dovolená u moře a dvojzápas Česko – Anglie, Česko – Německo