Giganti nemají na růžích ustláno. A bude se v sobotu radovat Salah, nebo Aubameyang?

píše Pavel Pubal

Fotbalové prázdniny jsou definitivně u konce a evropské soutěže se zase rozjely na plné obrátky. Fanoušci fotbalu jsou nadšení, jejich partnerky možná o trochu méně. Že bude i v nové sezoně o zábavu postaráno, jsme se mohli přesvědčit hned o uplynulém víkendu, kdy v zahajovacích kolech nečekaně ztratili body obhájci mistrovských titulů ve Španělsku a Německu. V anglické Premier League jsou zase po dvou odehraných kolech poslední dva stoprocentní celky, které se v sobotu utkají tváří v tvář! Kolotoč toho nejlepšího světového fotbalu se zkrátka roztočil na plné obrátky, dobře se bavte!

Liverpool chce konečně titul, Arsenal návrat do Ligy mistrů

Už dlouhá léta anglická Premier League nepamatuje tak vzrušující začátek ročníku. Po dvou kolech mají na svém kontě šest bodů pouze dva týmy a hned se potvrzuje, že v nejlepší ligové soutěži světa může skutečně každý minimálně potrápit každého. Na úvod ročníku se trápí londýnská Chelsea pod Frankem Lampardem, zbytečnou ztrátu už zaznamenal i Manchester United a navzájem se o body obraly Manchester City a Tottenham Hotspur. Posledními stoprocentními kluby tak zůstaly aktuální vítěz Ligy mistrů Liverpool a londýnský Arsenal, finalista druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropské ligy. U svěřenců Jürgena Kloppa se s výhrami nad Norwichem a Southamptonem asi tak trochu čekalo, navíc už se radovali také ze zisku první trofeje sezony, když porazili Chelsea v Superpoháru UEFA 3:2 na penalty, ale Arsenal může po posledních zpackaných sezonách pokaždé spíše jen překvapit. Zatím se mu to ale daří a na první pohled vhodně a na poměry Kanonýrů i dost megalománsky posílený tým vyhrál první dva zápasy ligové soutěže poprvé po deseti letech.

Není bez zajímavosti, že loni začal svou pouť na Emirates Stadium kouč Unai Emery naopak dvěma porážkami. Až nyní ale čeká jeho tým skutečný křest ohněm – v sobotu 24. srpna do 18.30 hodin zajíždí Arsenal právě do svatostánku Liverpoolu. Na Anfield se tak rozhoří první opravdová válka nové sezony. Domácí konečně touží získat mistrovský titul, Arsenal se chce minimálně vrátit po třech letech na příčky zaručující postup do Ligy mistrů. Odbude si právě na vyprodaném Anfield Road premiéru v základní sestavě rekordní posila Arsenalu Nicolas Pépé? Budou se radovat Mané se Salahem, nebo Aubameyang s Lacazettem? To všechno a mnohem více prozradí sobotní šlágr třetího kola Premier League.

Může Coutinho nahradit Riberyho s Robbenem?

Ne všichni giganti ale měli do nového ročníku tak impozantní vstup jako Liverpool nebo Arsenal. Tak třeba Bayern Mnichov. Bavorský klub si v Bundeslize vybudoval sedmi tituly v řadě pověst absolutního hegemona, kterému fanoušci ani média neodpustí žádné zaváhání. Letos ale tým kolem kapitána Manuela Neuera ztratil body hned v prvním kole, když remizoval ve vyprodané Allianz Aréně před 75 tisíci diváky s Herthou Berlín 2:2. V základní sestavě hostí u toho byli i český reprezentant Vladimír Darida a Slovák Ondrej Duda. Bayern se ale rozjížděl i loni trochu pomaleji a jistě si dobře vzpomínáte, jak byl po podzimní části blíže titulu Dortmund. Na jaře ale skutečný německý lídr číslo jedna zase zapnul na plné obrátky a využil každé zaváhání vestfálského klubu.

Letos je však situace přece jen v něčem jiná. V Mnichově skončila jedna velká éra. Éra ofenzivních křídelníků, kteří bavili celý fotbalový svět – Arjena Robbena a Francka Riberyho. Co naplat, věk se zastavit nedá a oba šikulové už v průběhu jara oznámili, že po sezoně v Bayernu skončí. Kouč Niko Kovač sice má na jejich posty velmi talentované borce Gnabryho a Comana, ale dalo se očekávat, že německý velkoklub se s touto nabídkou nespokojí. Netrvalo to dlouho a na pozici křídelních hráčů dorazili do Allianz Arény také Chorvat Ivan Perišič a zejména Brazilec Philippe Coutinho. Ten v poslední době vypadl z plánů Barcelony, jednu chvíli prý byl na cestě do Arsenalu, ale nakonec zakotvil v Německu. Uvolnil snad v Barceloně místo Neymarovi? Na rozluštění této ságy si ještě budeme muset pár dnů či týdnů počkat, každopádně brazilský šikula je určitě rád, že konečně vystoupil ze zlého snu na Camp Nou. Tohle angažmá si jistě představoval úplně jinak…

No Messi, No Party! Griezmannovi zhořkla premiéra

Ani zmíněná Barcelona, obhajující titul v La Lize, neměla vstup do sezony ideální. Na hřišti baskického Athletica Bilbao sice měla herní převahu, ale do vážnějších šancí se tolik nedostávala. „No Messi, No Party,“ chtělo by se říct. Na závislost na argetinském géniovi nedal zapomenout při své mistrovské premiéře za Blaugranas ani francouzský driblér Antoine Griezmann. A když zmar Barcelony neprotrhli ani jeho parťáci z útoku Suarez s Dembelem, vzal si zápas do svých rukou osmatřicetiletý domácí veterán Aritz Aduriz. Baskický snajpr naskočil do hry v 88. minutě a hned o pár vteřin později výstavní trefou strhl výhru na stranu Bilbaa – 1:0.

Na rozdíl od Barcelony fotbalisté Realu Madrid, Atlética Madrid ani Sevilly nezaváhali, takže obhájce jde de facto do sezony s tříbodovým mankem. Ve druhém kole přivítá Betis Sevilla. Získají Katalánci první body v sezoně a vykročí za ziskem zlatého hattricku?

Ať už se nové ročníky nejlepších evropských soutěží rozjedou jakkoliv, jistě nabídnou famózní podívanou. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!