Fotoreport: Madrid, královské město s otevřenou náručí

Víte který národ má nejdelší průměrnou délku života? Jsou to Japonci, ale hned v těsném závěsu za nimi jsou Španělé. Během prodlouženého víkendu v královském Madridu se přesvědčíte, proč tomu tak je.

Uvolněný životní styl domácích se velmi rychle přenáší i na návštěvníky havního města. Velkou část z nich tvoří během víkendů fotbaloví příznivci z celého světa. V Madridě má totiž domov největší fotbalový klub světa (jak o sobě neskromně vyhlašuje) Real, stále sa zlepšujúce Atlético a menší kluby jako Rayo Vallecano či Getafe.

madrid-plaza-de-colon
Plaza de Cibeles s fontánou, u které oslavují fanoušci Realu výhry svého týmu

Víc než třímilionová metropole Španělska je známá jako město kultury, jež je po století domovem královské rodiny, národních umělců a španělského dědictva v podobě muzeí, galerií, parků a dalších architektonických skvostů. Míst k návštěvě je zde nespočet. Při tvorbě co nejbohatšího programu v Madridě dopomůže včasné plánování a přehledná síť metra.

madrid-mapa

Když jste v Madridu poprvé, určitě nevynechejte procházku centrem. Začí můžete na Plaza de Espaňa a po Gran Via (ulice plná obchodů, navrhnutá po vzoru ulic v New Yorku) se dostanete přes náměstí Puerta del Sol až na Plaza Mayor. Pokračovaním v chůzi už narazíte na královský palác (Palacio Real), který je zpřístupněný veřejnosti.

plaza-espana gran-via macko-2 mayor

Na východním okraji centra je pro změnu známé náměstí Cibeles. Fontána na náměstí zažívá nápor fanoušků Realu vždy, když Bílý balet přiveze domů novou trofej. Po chvíli chůze už uvidíte najznámější muzeum ve městě Prado s tisícovkami exponátů.

cibeles-autobus fontana-cibeles

prado-2 prado

V neděli dopoledne není nic vhodnějšího, než nákupy (buď na Gran Via anebo na bleším trhu El Rastro) a po dobrém obědě procházka v parku Retiro.

rastro retiro

Hlavním zájmem našich klientů bývá samozřejmě fotbal. Prohlídka stadionů pojmenovaných po pánech, kteří se o výstavbu zasloužili nejvíc (Santiago Bernabéu a Vicente Calderón) názorně ukáže rozdíly medzi moderním a klasickým vnímáním fotbalu.

atletico-muzeum-stroj atletico-muzeum atletico-trofeje

atletico-satne atletico-striedacky atletico-prehliadka

Zatímco dosluhující stadion méně slavného klubu evokuje minulé století, aréna Realu je místem, které nabízí maximální možný luxus. Ne moc stadionů se může pochlubit ideálně strmými tribunami (hrací plocha je tak idálně blízko i pro diváky na horních tribunách), připravenými ohřívači v případě chladného počasí na všech tribunách a eskalátory pro pohodlný přesun na tribuny. Estadio Santiago Bernabeu je zkrátka místem, kde chce hrát a fandit každý.

real-madrid-restauracia-2 real-striedacka real-madrid-elche-96_1512

V den zápasu je už možné vidět pokročilou logistiku v praxi. Ani jeden z 80 tisíc návštevníků stadionu se déle nezdrží v řadě u vstupů na tribuny. Po zápase to zasa netrvá víc než 20 minut a chrám je komplet prázdný. Bravo páni architekti.

stadion-fans Real Madrid - Eibar 2015 Real Madrid zájazd

Víkend v Madridu se neobejde bez dobrého jídla. Místní pochouky najdete všude od vyhlášené tržnice Mercado u Plaza Mayor až po restaurace s nádherným výhledem na město či stadion Realu.

eating-mercado-3 eating-mercado eating madrid-eating-stadion

Zvlášť v měsících mimo letní sezónu platí, že návštěva Madridu ulahodí každému. Ať už hledáte sluneční záři, noční život, přátelské prostředí, anebo nejlepší fotbal v Evropě. Všechno jmenované zažijete, když si vyberete z naší bohaté nabídky zájazdů. Pojeďte poznat Madrid v doprovodu našich delegátů, královské město má otevřenou náruč.

Real Madrid zájazdy