Fotbalová hitparáda: Klubové hymny – Top 10

Přiznejte si, kolikrát se při sledování / návštěvě fotbalu těšíte více na úvodní hymnu, případně chorály fanoušků, jak na samotnou hru? Všechny se do jednoho žebříčku zkombinovat nedají, proto jich bude víc. Začínáme těmi nejlepšími a představujeme nejlepší klubové hymny. Tedy nehledejte zde žádné Just Can not get enough od Celticu, nebo Song2 z FIFY. Jak říkají předvolební průzkumy, sto lidí jsme se zeptali a dvě stě chutí jsme dostali a proto se nebude zlobit, když nás v klidu lepšími fotbalovými zpěvy.

Žebříček a článek byl zveřejněn na stránce www.takurcitee.sk, uveřejňujeme ho se souhlasem autora Richarda Hanzlíka.

10. SAN LORENZO

Byly doby, kdy veřejnosprávní televize vysílala zápasy z Argentiny. Země, která světu dala Diega s Lionellem by se neměla generalizovat pouze na souboje River vs. Boca, ale i na asi nejlepší fanoušky na světě. Nevím, jestli je toto zrovna hymna, ale desátá příčka nikomu neublíží.

9. ATHLETIC BILBAO

Hrdý baskický klub známý svou přestupovou politikou, ale i fanatickými fanoušky už pár roků hrávajíci na novém San Mames. Barcelona by mohla vyprávět o tom, jaká horká je jeho půda. Jednou darmo, je to přece jeden ze tří klubů, které nikdy z La Ligy nesestoupili. Jména zbylých dvou uhodnout těžké nebude. Slova hymny se vám budou učit těžko, protože ji zpívají v rodném jazyce, dobře zakódovaném.

8. HERTHA BERLÍN – NUR NACH HAUSE

Když jsem tento žebříček začal sestavovat, nečekal jsem zastoupení týmu ze země libozvučných jazyka. Hlavní město Německa má daleko od úspěchů Bavorů z bayerischemotorwerke, ale co se týče fanoušků, tam je alles gute. A proto Nur nach Hause do žebříčku patří.

7. AS RÍM – ROMA ROMA

Toto potěší každého fanouška Říma. Antonello Venditti dal dohromady celkem zpěvný song, který hovoří o tom, že Řím by se neměl zpochybňovat, Řím by se měl milovat. Řekněte sami. Už teď vidím scény při loučení Tottiho v zajetí tónů této hymny.

6. WEST HAM UNITED – I AM FOREVER BLOWING BUBBLES

Kdo viděl film Green Street Hooligans, musel foukače bublin v žebříčku očekávat. Ale ne všichni víme, jakou náhodou se původně americký  song z roku 1918 stal synonymem klubu ze západní části Londýnské šunky. Za kladiváře hrával člověk jménem Billy J. Murray, kterému říkali bublina. Ředitel klubu si píseň Bubbles zpíval po vítězných zápasech a časem ji přebrali i fanoušci. Chválabohu.

5. STOKE CITY – DELILAH

Nečekal jsem, že se sem dostane i Tom Jones. Za všechno může fanoušek The Potters zvaný TJ, který si song s oblibou prozpěvoval v baru po zápasech. Mimochodem, tuto hymnu Velšského rugby týmu si fanoušci Stoke trochu upravili a nyní jim hrozí, že ji policie zakáže kvůli propagaci domácího násilí.

4. MANCHESTER CITY – BLUE MOON

Kdekdo nemá tento klub rád, ale Blue Moon je pecka. Pokud Pep dá, takto za rok si ho bude zpívat zápas co zápas plný stadion. On je plný i nyní, ale atmosférou připomíná nechvalně Estadio Strahov. Jak je u tohoto klubu už běžné, ani tento song si neudělali sami. Před nimi ho za svůj považovali fanoušci Crewe Alexandra. Citizens si ho poprvé dali spolu na Anfield, když je chvíli nechtěli vpustit do ochozů a pár jednotlivců si začalo zpívat Blue Moon. Pak se to chytlo a hrají ho před každým domácím zápasem.

3. FC BARCELONA – EL CANT DEL BARCA

Jako fanoušek Realu Madrid jsem dlouho tuto volbu rozdýchával. Hymnu si klub daroval k oslavám 75. výročí založení klubu. Ne, do té doby Barca nebyla bez hymny, ale tato všechny přetlačila. Její síle určitě pomáhá i téměř 100 tisícová kulisa.

2. JUVENTUS – STORIA DI UN GRANDE AMORE

Příběh velké lásky s hudbou jakoby ji zkomponoval Michal David. Ani tato hymna není první, kterou si klub píše na webu, ale pátá. Stejně, jako série titulů v Serii A, kterou Stará dáma táhne.

1. FC LIVERPOOL, CELTIC GLASGOW, BORUSSIA DORTMUND, FEYENOORD ROTTERDAM – YOU WILL NEVER WALK ALONE

Hymna hymen. Není divu, že si ji za svou kromě zmíněných čtyř vzali i mnohé jiné kluby po celém světě. Největší sílu má však na Anfield. Původně muzikálový song přezpívala Liverpoolská skupina Gerry and the Pacemakers, dostala se na vrcholy hitparád a osvojili si ji Scousers. Po neštěstí na Hillsborough ji dokonce během minuty ticha zpívali i fanoušci AC Milán v zápase proti Realu Madrid, aby uctili všech 96 obětí katastrofy. Na internetu najdete stovky verzí, ale když ji zpívá 96 000 fanoušků LFC v Austrálii, to už i Stevieho dostalo.

Autor: Richard Hanzlík