Fotbalová CHARTSHOW, aneb největší fotbalové hity

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk
Článek přebíráme se souhlasem redakce, původní článek najdete ZDE

To jsou ony. Ty nejlepší z nejlepších. Když je slyšíte v rádiu, vzpomenete si na to, jak se vám jako mladému školákovi načítala FIFA 98, nebo jako začínalo studio před zápasy Mistrovství světa ve Francii. Bomby, které nás budou bavit stále. Některé pro fotbal vznikly, jiné se do něj dostali díky hrám, turnajům nebo fanouškům. Začíná žebříček. Ale výjimečně zde není důležité vyhrát. Stačí se zúčastnit.

1. CHAMPIONS LEAGUE

Snem každého fotbalisty je slyšet její tóny při nástupu na hřiště. Podaří se to však jen malému zlomku. Nám ostatním připomíná ty nejlepší fotbalové zápasy Ligy mistrů. Hymnu v roce 1992 zkomponoval skladatel Tony Britten. Inspiroval se přitom tvorbou Frideric Handet. Skladbu nahrál Londýnský královský filharmonický orchestr a je příznačná i tím, že refrén je zpívaný třemi jazyky. Němčinou, francouzštinou a angličtinou. Pokud by ji tvořili dnes, kvůli hegemonii španělských klubů by přidali i čtvrtý jazyk. Chlupy se mi ježí i když by ji zpívala Dara rols Rolins po česko-česky.

2. BLUR – SONG 2

Dokud se tento song nestal hitem hitparád, musel se ocitnout ve FIFA 98 World Cup. Piš, jak slyšíš platilo stále, proto si mnoho lidí dlouhou dobu myslelo, že jeho originální název je Woo Hoo. Fotbalová sláva je nekonečná, proto se Song 2 ocitl i v Charlieho Andělech, zápasových nástupech britského MMA bojovníka Michaela Bispinga nebo cestě Pittsburghu Penguins za Stanley Cupem v roce 2009. I tak si ji ale budeme pamatovat z FIFY.

3. FRANTIŠEK RINGO ČECH – ZELENÁ JE TRÁVA

Dejte mi lidi a já ukradnu píseň. Není nic na světě, co by Čech nedokázal přebrat a vydat na vlastním CDčku, plotně, Spotify profilu. A tak učinil i Franta, když si půjčil hymnu FC Chelsea Blue is the colour. Pak dal dohromady partičku fotbalistů kolem Antonína Panenky a vznikla písnička, která je opravdu legendární.

4. FATBOY SLIM – ROCKAFELLER SKANK – FIFA 99

Když DJ FatBoy Slim Sample svůj skank, asi ani netušil jakou legendu stvoří. Kromě FIFY 99 se song dostal i do závěrečné ceremonie Letních olympijských her v Londýně v roce 2012, do filmu Americká krása nebo hry Just Dance.

5. THE WHITE STRIPES – SEVEN NATION ARMY

Lehká melodie, kterou si fotbal přímo žádá. Poprvé si ji zpívali fanoušci Club Bruggy. Když u nich jednou hrálo AS Řím, jeho fanoušci se nechali inspirovat a vzali si ji domů. O pár měsíců později se stala neoficiální hymnou italského vítězství na MS v Německu v roce 2006. Od té doby se hrála vždy při nástupu hráčů na EURO 2008 a všech gólech na EURO 2012 a 2016.

6. NELY FURTADO – FORCA

Pokud nahrajete anglický song s portugalským refrénem v roce, kdy Portugalsko organizuje domácí EURO ve fotbale, máte velkou šanci, že si váš song vyberou jako hymnu šampionátu. Říká se, že ve finále byli i Twiins a jejich škrtněte zápalkou. Ale tato píseň se nakonec stala hymnou žhářů.

7. DARIO G – CARNAVAL DE PARIS

Dario G není jeden. Ono je to elektronické trio, které v roce 1998 složilo oficiální song k Mistrovství světa ve fotbale v roce 1998. Jak jinak, ve Francii. Pokud ale máte pocit, že tu melodii jste už někde slyšeli, přečtěte nahlas tuto větu. Oh my darling, oh my darling Clementine. Za úspěch původní melodie mohou fanoušci Sheffieldu Wednesday, kteří ho slyšeli na svém nizozemském výjezdu od fanoušků Utrechtu. Přinesli si ho do Anglie, tam se rozšířil a Dario G dosud sklízejí úspěchy a tantiémy.

8. BADDIEL & SKINNER & LIGHTNING SEEDS – THREE LIONS

V roce 1996 chtěli Angličané zase jednou vyhrát EURO a zase jednou nevyhráli. Od té doby také nic. Ale podařila se jim tato písnička. K skupině Lightning Seeds se přidaly komici Baddiel a Skinner, takže nikdo nemohl očekávat klasickou motivační píseň o hrdinech, kteří před domácími diváky konečně vyhrají titul. Namísto toho zmiňuje všechny selhání protkané slavnými momenty anglického fotbalu. Protože každý turnaj je šance na úspěch. Ačkoliv fandíte Anglii.

9. RICKY MARTIN – CUP OF LIFE

Mistrovství světa v roce 1998 byly opravdu silné. Kromě tajemné nemoci Ronalda a geniálního Zidana k tomu přispěly i dva oficiální songy. Oba jsou v žebříčku. Ricky Martin si ho střihl i na zahajovacím ceremoniálu a bodoval ve všech hitparádách.

10. E-TYPE – CAMPIONE 2000

Euro v Holandsku a Belgii přineslo tento hit s nádechem české diskotéky, ale o to lepším refrénem s textem, který se přímo ptá na fotbalové tribuny. Na svědomí ho mají Švédové a refrén odkoukali od holandské písně Oranje Boven.

BONUSY NA ZÁVĚR

GALA – FREE FROM DESIRE (WILL GRIGGS ON FIRE)

Fenomén léta o hráči, který na celém Euru nedostal šanci zahrát si za svou zemi, ale jehož jméno zpívali fanoušci po celém světě.

VAUDEVILLE SMASH – ZINEDINE ZIDANE

Kdo je nejlepším fotbalistou historie? Těžko říct. Ale podle autorů songu je nejlepší Zizou.

MATZE KNOP – NUMERU UNO

Co má společného mozarella, nutella a Luca Toni? Nic.

KOLO TOURE SONG

Pokud existuje dobrý chorál o hráči, je to právě Kolo a jeho bratr Yaya.