Finále Ligy mistrů obstarají Angličané. Kdo na trůnu vystřídá Bayern Mnichov?

4 minuty čtení

Manchester City se podívá do boje o ušatý pohár vůbec poprvé v historii, londýnská Chelsea po dlouhých devíti letech. Vše, co potřebujete vědět o atraktivním ryze anglickém finále v Istanbulu, naleznete v našem blogu nebo na sociálních sítích.

Posledním vítězem Ligy mistrů je ze sezony 2019–20 Bayern Mnichov, který letos vypadl už ve čtvrtfinále s Paris St. Germain, takže se obhajoby nedočká. Svůj náskok nezvýší ani stále bohatě nejúspěšnější klub historie Ligy mistrů Real Madrid, který už ušatý pohár zvedl nad hlavu hned třináctkrát. Naposledy se mu to povedlo v sezoně 2017–18, když v kyjevském finále proti Liverpoolu (3:1) završil zlatý hattrick a potvrdil tehdejší dominanci španělských velkoklubů. Mezi lety 2014 a právě 2018 se totiž radovala jednou Barcelona a čtyřikrát právě Real.

VÝHRADNĚ ANGLICKÁ ZÁLEŽITOST

Opět po roční pauze bude finále nejprestižnější klubové soutěže čistě anglickou záležitostí. Naposledy se to stalo v sezoně 2018–19, kdy Liverpool vyzval v Madridu severolondýnský Tottenham Hotspur. A vzhledem k tomu, kolik Spurs mají na kontě trofejí, je asi každému jasné, kdo se tehdy radoval. O góly se při výhře týmu Jürgena Kloppa postarali Mohamed Salah a Divock Origi – 2:0.

Předtím se hrálo vyloženě anglické finále naposledy v sezoně 2007–08. V moskevských Lužnikách se tehdy utkali finalisté dvou letošních pohárových soutěží – Manchester United (Evropská liga) a právě Chelsea (Liga mistrů). Tehdy vyhráli United 2:1 na penalty. Góly v základní hrací době dávali jistý Cristiano Ronaldo (tehdy čerstvě 23letý) a Frank Lampard, který Blues ještě nedávno koučoval.

Náladu si Chelsea zlepšila v sezoně 2011–12, kdy rovněž 2:1 na penalty porazila Bayern Mnichov. Tehdejší triumf byl o to cennější, že londýnský tým s Petrem Čechem mezi tyčemi vyhrál na stadionu Bayernu v Allianz Aréně! Ze základní sestavy Chelsea už dnes v klubu nikdo hráčsky nepůsobí, naopak za Bayern už tehdy hráli Neuer, Boateng nebo Müller.

To jsou doposud jediné dvě účasti Chelsea ve finále Ligy mistrů, jednou tedy odešla poražena, jednou si odvážela do Londýna ten nejcennější pohár. Citizens se podívají do nejsledovanějšího utkání na klubové scéně vůbec poprvé. Trenéři obou celků ale se soutěží už mají bohaté zkušenosti.

TUCHEL PŘEPSAL HISTORII, GUARDIOLA PO DESETI LETECH VE FINÁLE

Trenér Thomas Tuchel byl loni s Paris St. Germain ve finále, kde podlehl Bayernu. Letos bude mít svou druhou šanci. Stal se tak teprve osmým trenérem v historii, který se probojoval do posledního zápasu soutěže s různými kluby. A prvním, který to dokázal ve dvou po sobě jdoucích sezonách!

Pep Guardiola ve službách City je v tomto ohledu ještě zkušenější – ve finále už byl dvakrát a v obou případech zvítězil – v sezonách 2008–09 a 2010–11, shodně s Barcelonou. Ani jednou se do finále neprobojoval s Bayernem Mnichov, nyní se do boje o ušatý pohár vrátí po deseti letech s Manchesterem City.

FANOUŠCI OČEKÁVAJÍ VYROVNANOU BITVU. KDO JE VLASTNĚ FAVORIT?

Za mírného favorita je považován Manchester City, který by tak opanoval Ligu mistrů vůbec poprvé. S trochou nadsázky se dá říct, že Guardiola vybudoval kolos, ve kterém je takřka jedno, kdo kde nastoupí. Ať už hraje ten nebo ten, herní rukopis se nemění.

Historický postup zajistil alžírský křídelník Riyad Mahréz, který dal v semifinále proti Paříži tři ze čtyř gólů svého týmu (2:1, 2:0). To Chelsea měla možná trochu nečekaného hrdinu v zápasech proti Realu (1:1, 2:0). V obou případech byl vyhlášen mužem zápasu vzrůstem nevysoký šikula s nevyčerpatelným fyzickým fondem N’Golo Kante.

Naši fanoušci ale v anketě na sociálních sítích nemají úplně jasno, výsledky byly velmi těsné a mírným favoritem jsou podle nich spíše fotbalisté Chelsea. Pro Blues hlasovalo 52 % fanoušků, pro Citizens zbývajících 48 %. I z toho je zřejmé, že nás čeká skutečně velké finále a vrchol sezony, jak se sluší a patří!

OVLÁDNE CHELSEA MUŽSKOU I ŽENSKOU LIGU MISTRŮ?

Chelsea jako klub nyní navíc čeká šance na výjimečný double. Finále ženské Ligy mistrů totiž bude hrát rovněž Chelsea, která vyzve 16. května v Göteborgu Barcelonu. Poprvé v historii má v jediném ročníku zástupce ve finále stejný klub.

Jedno už ale jisté, 29. května nepřibude na ušatém poháru jméno dalšího českého fotbalisty. Tím posledním je tedy Petr Čech, který se radoval právě s Chelsea v sezoně 2011–12 a dnes už figuruje pouze v manažerských strukturách Blues. Předtím Ligu mistrů ovládli také Marek Jankulovski s AC Milán (2006–07) a Milan Baroš a Vladimír Šmicer s Liverpoolem v památném finále 2004–05 proti AC Milán. Tehdy se hrálo právě na olympijském stadionu v Istanbulu, kam se letos finále vrací.

Atatürkův olympijský stadion v Istanbulu, kde letošní Liga mistrů vygraduje, je pojmenován po prvním tureckém prezidentovi Mustafu Kemal Atatürkovi. Byl postaven při příležitosti neúspěšné kandidatury na pořádání Letních olympijských her 2008. Stadion využívá turecká fotbalová reprezentace. Své domácí zápasy tam ale hraje i klub turecké nejvyšší soutěže Istanbul BB. V roce 2004 stadion ocenila UEFA jako pětihvězdičkový sportovní komplex a hned o rok později hostil vzpomínané finále mezi AC Milán a Liverpoolem.

Přejít do FAN shopu