Finále FA Cupu: United chtějí roztrhat papírové předpoklady

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Manchester City prožívá pravděpodobně nejlepší sezonu v historii. Klub potřetí v řadě vyhrál Premier League, je ve finále FA Cupu a také ve finále Ligy mistrů. Manchester United je vítězem Ligového poháru, což byla první trofej Ďáblů od roku 2017. První červnový víkend nás tedy ve Wembley čeká střetnutí těžkých vah anglického fotbalu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Poslední šance zmařit plán

Plánem Manchesteru City je získat v této sezoně historický treble. Z anglických klubů se to v minulosti podařilo pouze Manchesteru United, který v roce 1999 vyhrál Premier League, FA Cup a Ligu mistrů. Sky Blues Ligu mistrů nikdy nevyhráli a jedinečnou příležitost k premiérovému triumfu mají letos, jelikož se na konci sezony utkají v Istanbulu s Interem Milán. Ještě předtím mohou získat nejstarší trofej na světě, FA Cup. Manchester United je ale proti.

Ďáblové neprožívají tak dobrou sezonu jako jejich městští rivalové, ale v lednu, v zatím posledním vzájemném zápase, dokázali porazit favorizovaný Manchester City 2:1. Ačkoli je sezona daleko za ideálem, jejich výkony jsou zatím velmi vyrovnané. Tým z Old Trafford se raduje z první trofeje od roku 2017, zajistil si účast v příštím ročníku Ligy mistrů a po odchodu Cristiana Ronalda se klub stabilizoval na hřišti i mimo něj. Favoritem finále poháru bude před vyprodaným londýnským Wembley určitě tým Pepa Guardioly, ale odepisovat Rudé ďábly by se rovnalo hříchu.

Manchester United má o motivaci navíc, protože pokud tým nizozemského trenéra Erika ten Haga zvítězí, zůstanou Devils jediným klubem z Velké Británie, který získal treble. K tomu je třeba připočíst fakt, že pokud Red Devils zakončí sezonu ziskem dvou trofejí a účastí v Top 4, bude to jistě považováno za úspěch a další krok k návratu na nejvyšší příčky. Zápas se odehraje 3. června 2023 na stadionu ve Wembley v 16 hodin.

Kdo může rozhodnout?

Oči příznivců budou upřeny zejména na Nora Erlinga Haalanda, ale zasáhnout může prakticky kdokoli z týmu Manchesteru City. Kevin De Bruyne, Ilkay Gundogan a Bernardo Silva hrají ve výborné formě, své příležitosti využívají také Jack Grealish, Phil Foden a Julian Alvarez.

Pep Guardiola má k dispozici tým plný hvězd a kvality, a i když někdo nemá svůj den nebo se nešťastně zraní, může ho z lavičky náhradníků nahradit stejně připravený spoluhráč, který je připraven odevzdat na hřišti vše. Je však důležité si uvědomit, že finále FA Cupu je jen jeden zápas, není to Liga mistrů nebo Premier League. Jen tak se Manchester United může svému soupeři vyrovnat na 90 nebo 120 minut. V dlouhodobé soutěži na to zatím nemají.

ZAŽIJTE TO NA VLASTNÍ OČI -> Finále FA Cupu: Manchester City – Manchester United (letecky)

Hlavní hrozbou z týmu Devils jsou Marcus Rashford nebo Bruno Fernandes. Každý, kdo v této sezóně pravidelně sleduje tento tým, potvrdí, že v týmu Haagu je řada jmen, která mohou rozhodnout.

Klíčové mohou být i výkony brankářů. Ederson Moraes z Manchesteru City je téměř bezchybný, zatímco David De Gea z Manchesteru United sice dokáže předvést historické zákroky, ale je tu i pár momentů, kdy udělal školáckou chybu. Ve finále to bývá o detailech, každá situace nebo šance může rozhodnout.

Dalo by se říci, že ze všech soupeřů, kteří mohou na konci sezóny čelit Cityzens v jejich snaze získat treble, patří Manchester United k těm nejnáročnějším a nejméně příjemným.

DARUJTE SVÝM BLÍZKÝM DÁRKOVOU POUKÁZKU NA VSTUPENKU ČI ZÁJEZD