Tip na fotbalový výjezd: Lyon

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Lyon stojí na troskách města Lugdunum, které bylo kdysi centrem Galie. Momentálně je centrem obchodu a hlavním městem země v oblasti gastronomie. Díky své historické důležitosti v Lyonu najdete i unikátní naleziště Římské čtvrti s amfiteátrem.

Ve starém městě stojí za návštěvu čtvrti Saint-Jean a Saint-Georges, kde kromě středověké architektury najdete i místní památky – Hôtel de Gadagne je budova z 15. století, ve které sídlí hned dvě muzea. Historické a muzeum loutek.

Když je už řeč o muzeích, ve městě sídlí i druhé nejlepší v zemi. Na první příčce je samozřejmě Louvre, v Lyonu však najdete Musée des Beaux Arts.

Historií a atmosférou dýchá čtvrt Colline de la Croix-Rousse, postavená na strmém kopci. Je plná takzvaných traboules, tedy obloukovitých chodeb mezi a pod budovami.

Srdcem města je Presqu’ile District, poloostrov s krásnou architekturou a budovami. Za všechny stačí zmínit největší náměstí v Evropě Place Bellec se sochou krále Ludvíka XIV. Ve stejné čtvrti se nachází také náměstí Place des Terreaux. V 13. století bylo součástí městského opevnění, v 17. století ho přestavěli na náměstí a bylo svědkem mnoha poprav gilotinou během Velké francouzské revoluce. V severní části je dokonce fontána navržena Frederic Bartholdi, tvůrcům Sochy svobody.

Hlavní město jídla

Místní kuchyně je ovlivněna 16. stoletím, kdy si Caterina de ‚Medici dala do města přivézt kuchaře z Florencie. Vznikla tak unikátní kombinace italského know-how a místních čerstvých ingrediencí. Pokud tedy chcete ochutnat něco z místních specialit, nejlepší salám se jmenuje Rosette de Lyon. Z hlavních jídel je to například kohout na víně, lyonský salát nebo jednoduché Lyonské brambory. Z dezertů stojí za zmínku Marron glazé, což jsou vlatní kaštany v cukrovém sirupu.

Finále Evropské ligy tak bude opravdu lahůdkou, ať už po fotbalové nebo turistické stránce. Nenechte si ujít vrchol Evropské ligy 2018 a cestujte do Lyonu spolu s CK FutbalTour.sk. Nabídku zájezdu naleznete ZDE.