Fenomén Ronaldo, geniální Schick i drama se šťastným koncem aneb Události prvního kola

6 minut čtení

Stačil jeden zápas a Cristiano Ronaldo už zase přepisuje historii. Stal se prvním hráčem, který nastoupil na pěti evropských šampionátech. Navíc už se dokázal na všech střelecky prosadit a je nejlepším střelcem historie Eura. Celé první kolo základních skupin ale bylo bohaté na krásné góly nebo dramata, bez kterých bychom se naopak všichni rádi obešli. Pojďme si veškeré dění shrnout. Vše o Euru, soutěže o ceny a další zajímavosti najdete také na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

DRAMA SE ŠŤASTNÝM KONCEM

Začněme tím nejméně příjemným. Sobotní záběry šokovaly celý fotbalový svět. Dánský fotbalista Christian Eriksen se na konci prvního poločasu utkání proti Finsku skácel k zemi jako podťatý a začal boj o holý život. Playmakera Interu Milán měla zachránit i rychlá reakce spoluhráče Simona Kjaera.

Kapitán dánské reprezentace se ukázal jako fenomenální lídr. Podle dostupných informací vytáhl Eriksenovi zapadlý jazyk, utěšoval brečící manželku svého kamaráda a při jeho oživování ještě vyzval své spoluhráče k vytvoření clony, aby měli zdravotníci klid na svou práci a nebyli pod tlakem kamer a tisíců šokovaných diváků na tribunách.

V ten moment rozhodovala možná každá sekunda. Přestože nevíme, jestli geniálního fotbalistu ještě někdy uvidíme na trávníku, ten nejdůležitější zápas už vyhrál. Fotbalovou terminologií „v posledních minutách před hvizdem“ zvládl boj o holý život. Všechno ostatní už jsou v tento moment jen malichernosti. Momentálně už Eriksen komunikuje se svými nejbližšími, chystá se fandit svému týmu a vzkaz celému světu poslal i prostřednictvím sociálních sítí.

Mimo Eriksena nebude na zápas prvního kola Eura vzpomínat v dobrém ani belgický obránce Timothy Castagne, který po srážce utrpěl několikanásobné zlomeniny ve tváři.

AKCE COCA-COLA A DALŠÍ POKOŘENÉ REKORDY

Jméno Cristiana Ronalda na sociálních sítích podle očekávání rezonovalo už před začátkem prvního zápasu. Fenomenální Portugalec je sledován na každém kroku. O poprask se postaral už na předzápasové tiskové konferenci. Před sebou měl dvojici skleněných lahví s Coca-Colou, které odložil stranou a vyzvednutím láhve s vodou zdůraznil, že nic jiného pít nebude a to doporučuje i mladým sportovcům. Sponzor, nesponzor.

Podobná gesta si asi mohou dovolit snad jen Ronaldo a Messi. Jak uvádí Sportbible, když Ronaldův syn pije kolu či fantu, vždy je velmi rozzlobený. Zkrátka profesionál každým coulem.

To důležitější ale Cristiano Ronaldo předvedl až na trávníku, když dvěma góly v závěru přispěl k výhře Portugalska 3:0 nad domácím Maďarskem. Tomu nepomohl ani poprvé na Euru do posledního místečka vyprodaný stadion v zádech. Na tribuny Puskás Arény byl po měsících bez diváků krásný pohled!

Ronaldo se stal vůbec prvním hráčem, který skóroval na pěti různých evropských šampionátech, a zároveň je vůbec prvním borcem, který zaznamenal na Euru deset a více gólů. Aktuálně jich má na svém kontě už jedenáct. Portugalský velikán je i ve svých 36 letech nezastavitelný a na letošním mistrovství se od něho možná ještě dočkáme velkých věcí.

PATRIK SCHICK: GÓL S NÁDECHEM GENIALITY

Vynikající vstup do šampionátu za sebou mají Češi po výhře nad Skotskem (2:0) i naši bratři Slováci, kteří udolali Poláky s Robertem Lewandovskim 2:1. Pod naším vydařeným vstupem jsou podepsáni hlavně dva hrdinové – vynikající gólman Tomáš Vaclík a zejména dvougólový střelec Patrik Schick, který svou druhou trefou takřka z poloviny hřiště doslova zboural sociální sítě po celém světě. Schick si připsal gól z vůbec největší vzdálenosti na evropských šampionátech.

Po prvním kole základních skupin jsou jen tři hráči, kteří mají na kontě dvě branky. Jsou jimi Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku a Patrik Schick. Vskutku parádní společnost pro českého forvarda, co říkáte?

NEJVĚTŠÍM FAVORITEM FRANCOUZI?

Favorité si od prvního kola budují sebevědomí, zaváhali jen Španělé, kteří svým pomalým fotbalem bez nápadu nedokázali prolomit švédskou defenzivní hráz (0:0). Megašlágr ve skupině „smrti“, kde se mimo Maďarska sešly Francie, Německo a Portugalsko, zvládli Francouzi na úkor Němců. Přestože o jejich výhře rozhodl jediný – a ještě vlastní – gól Hummelse, země galského kohouta ukázala mimořádnou sílu.

Francouzi v prvním zápase bavili sami sebe i diváky. Zkrátka dělali fotbal fotbalem. Spolehlivá a dobře fungující obrana, neúnavný zloděj míčů Kanté, smrtelné a přímočaré přechody do ofenzívy s dirigentem Pogbou a útoční zabijáci Mbappé s Benzemou, to je ve zkratce po prvních zápasech aktuálně největší favorit celého Eura podle FotbalTour.cz.

Souhlasíte?

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu