FC Barcelona je (konečně) na správné cestě: Jakým směrem kráčí Real Madrid?

5 minut čtení
Autor: Jakub Vaverka

Jaro ve Španělsku bude ve znamení hned tří zápasů nesmiřitelných rivalů Barcelony a Realu Madrid. El Clásico uvidíme ve španělské La Lize (19.3) a hned dvakrát v semifinále Copa del Rey (2.3 a 5.4). Budou mít tato detailně sledovaná měření sil svého favorita?

Sledujte nás na sociálních sítích Facebooku Instagramu. 

Barcelonská spokojenost a tvrdá práce

Fotbalisté FC Barcelona jsou aktuálním lídrem španělské La Ligy a kromě ofenzivní síly se prezentují i propracovanou defenzivní činností. Na jejich hře je vidět rukopis trenéra Xaviho, který překonal náročný úvod svého působení na Camp Nou a poctivá práce přináší první výsledky. V uplynulých letech se toho v metropoli Katalánska událo více než dost. Mezi nejvýraznější události je určitě třeba zařadit nechvalný odchod Lionela Messiho v letě 2021 do Paris Saint-Germain, protože Barca nemohla kvůli finančním pravidlům zaregistrovat jeho smlouvu.

A také je důležitá informace, že prezidentem FCB je Joan Laporta. Často kritizovaný muž, který by však za Blaugranas i dýchal, nemá problém činit nepopulární kroky, ukončovat kontrakty či investovat do hráčů, kterým končí smlouva a získávat je za výhodných podmínek. I když Laporta není svatý, je to pravděpodobně ten správný chlapík, který by měl katalánského giganta provést „postmessiovským“ obdobím. A protože je trenérem Xavi, spokojeni jsou i fanoušci, kteří museli kromě Messiho odchodu akceptovat i dvě vypadnutí z Ligy mistrů po skupinové fázi, na což dosud nebyli zvyklí.

Zdroj: bleacherreport.com/foto: Etsuo Hara(Getty Images)

Aktuálně to vypadá, že Barcelona je na správné cestě. Xaviho filozofie se projevuje v předvedené hře, klub rozumněji hospodaří a kabina se zbavila legendárních, ale rušivých elementů jako Dani Alves či Gerard Piqué. Každý jeden malý kousek dění tvoří kompletní mozaiku.

Fungování Blaugranas jsme mohli vidět ve finále španělského superpoháru v Saúdské Arábii, kde Katalánci zaslouženě porazili Real Madrid 3:1 a získali první trofej v tomto kalendářním roce. Mladíci Gavi a Pedri mají důvěru vedení, daří se jim podávat stabilně kvalitní výkony a potvrzují, že patří mezi největší fotbalové talenty současnosti.

„Xavi byl trenérem už v období kdy hrával. Momentálně se mu daří velmi dobře, pracuje s kvalitními hráči s velmi dobrou budoucností,“
řekl pro magazín Marca Raúl González, legenda Realu Madrid.

Ve výborném světle se také ukazuje dánský obránce Andreas Christensen, který přišel zdarma z londýnské Chelsea a kvalitními posilami jsou i Jules Koundé či možná překvapivě Marcos Alonso. O přínosu Roberta Lewandowskiho ani není třeba psát, je to gólostroj, který se FCB vyplácí po každé stránce. Brankář Ter Stegen našel ztracenou formu a vysoký standard odvádějí i Frenkie de Jong či Ousmane Dembélé.

Xavi vysloveně ví, co dělá a jeho tým má hned několik způsobů, jak dokáže své soupeře srazit do kolen. Samozřejmě, než FC Barcelona opět bude v úzké špičce evropského fotbalu, ještě uplyne nějaký čas, ale pokud by bylo třeba před blížícími se El Clásicy vybrat favorita, volba by padla právě na klub z Camp Nou.

Madridské bolení břicha po zákuscích?

Mistrovství světa v Kataru zanechalo na několika evropských velkoklubech své stopy. Přece jen, když vám odejde velká část kádru v rozjeté sezóně na měsíc pryč, je to následně v ligové soutěži cítit. Real Madrid je jedním z nejvíce zasažených velkoklubů. Několik opory královského velkoklubu jakoby neměly potřebnou jiskru či motivaci. Koneckonců, některým se není co divit, Bílý Balet zažil ne tak dávno úspěšné období, vyhrál španělskou ligu a prestižní Ligu mistrů. Vzhledem k tomu, že ročník 2022/2023 „rozbil“ světový šampionát, je na místě si myslet, že pár hráčů Merengues to v aktuální sezóně bere stylem „nějak to dohrát“ a následně začít znovu.

Zdroj: marca.com

Možná je pravda jinde, ale faktem je, že Bílý Balet ztrácí body v těsných zápasech a také nedokáže naplno bodovat ani proti outsiderům, kteří přijedou na Santiago Bernabeu poctivě bránit. Být neustále motivován a podávat prvotřídní výkony není tak jednoduché, jak by se při pohledu zvenčí mohlo zdát.

Hvězdný Karim Benzema měl zdravotní problémy a je cítit, že jeho výkonnostní vrchol zřejmě přišel v kalendářním roce 2022. Vinicius a Rodrygo mají nadále obrovský potenciál, ale jejich konzistence utrpěla, přičemž totéž se dá napsat i o mladících Eduardu Camavingovi a Aurelienu Tchouamenim. Nepřesvědčivé výkony znamenají, že Real se v lize dostal do vícebodového manka na Barcelonu a je otázka, zda svého věčného rivala dokáže dohnat.

„Zlepšujeme se a tento titul nám dá impuls, abychom bojovali o vše, co zbývá. A to taky uděláme. Mnoho hráčů jako Benzema se vrací, Militao je již připraven a všichni se zlepšují, i když za tím byla nějaká selhání.“
Carlo Ancelotti po úspešném finále mistrovství světa klubů
Zdroj: eurosport.com/foto: Getty Images – Florentino Perez

Samozřejmě, ročník pro RM stále může být úspěšný. Musí však zvládnout náročnou cestu play-off Ligy mistrů, která začne v osmifinále proti Liverpoolu FC, přičemž v semifinále Copa del Rey čeká na „Pusinky“ právě výše zmíněná Barcelona. Hráči Madridu nehrají pouze o ocenění a tituly, ale mnozí z nich i o svou budoucnost. Říká se, že by po sezóně mohli odejít Luka Modřič či Marco Asensio, přičemž jistou pozici nemá ani italský kouč Carlo Ancelotti. Každopádně Real disponuje dostatečnou kvalitou i do budoucna.

Prezident Bílého Baletu Florentino Perez je zkušený byznysmen, který ví, že pro úspěch musí dělat velká a někdy nepopulární rozhodnutí. On s tím problém ale nemá a nikdy ani neměl. Nejbližší týdny proto ve velké míře nastíní, jaké léto můžeme v hlavním městě Španělska očekávat. A možná je na paniku příliš brzy, Real skončí ročník se ziskem dvou nebo tří trofejí a bude pokračovat v nastoleném trendu i v příštích letech. Ve velké míře o dalším osudu madridského velkoklubu napoví i tři jarní zápasy s FC Barcelona.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na FC BARCELONA a REAL MADRID CF