Evropa jde do finále, čtyři nejlepší v rozhodujících soubojích

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Tak to bylo semifinále. V Lize mistrů jsme viděli spolu 20 branek a oba souboje byly napínavé až do posledních vteřin. Fotbal znovu bavil a to pravé oříškové, zalité 24-karátovým zlatem, má teprve přijít. O trofej Ligy mistrů si to 26.května v Kyjevě rozdá Real Madrid s Liverpoolem. Tu druhou nejcennější trofej zvedne už ve středu 16. května nad hlavu v Lyonu lepší z dvojice Atlético Madrid a Olympique Marseille.

90 minut od věčné slávy

Real Madrid dokázal před rokem nemožné. Poprvé obhájil vítězství v Lize mistrů a letos chce jít ještě dál. Mistrovský hattrick by se v budoucnu velmi těžko překonával.

 

Romance královského klubu s nejkrásnější fotbalovou soutěží světa je až dechberoucí. Madrid cestou skolil mistra Francie, Itálie, Německa a pokud dokáže zdolat i zástupce z Anglie, bude se právem těšit. Takovou těžkou cestu nemůžete projít spoléhajíce se jen na štěstí a náhodu.

Bayern byl více než vyrovnaným soupeřem, lepším v obou zápasech, ale fotbal se hraje pouze na ty góly, které opravdu střelíte. Lewandowskim jakoby myslel na letní přestup do metropole Španělska a jeho góly mužstvu chyběly. Pokud by byl fit i Manuel Neuer, možná by se dnes do Kyjeva chystali fanoušci Bayernu.

Ale Real si odtrpět své a znovu dokázal, že toto mužstvo nemůže nikdo odepisovat. A nejen kvůli Ronaldovi. Zidane dal dohromady tým, který se nesloží pod tlakem soupeře a umí vyhrát i v zápasech, které před lety pod tlakem prohrával. Modrič s Kroosem hrají již třetí rok za sebou ve vrcholné formě a díky nim šlape mužstvo jako nelítostný stroj. Ronaldovi stačí už jen čekat na šance, které dříve či později přijdou. Ale na Národním sportovním komplexu Olimpijski budou muset zařadit ještě o jednu úroveň vyšší převodový stupeň. Zápasy proti Kloppovemu mužstvu stojí extrémně hodně sil.

Liverpool vnesl do soutěže čerstvý vítr, který se v protiútocích mění na ničící uragán. Rekordman v počtu vstřelených gólů si nejprve poradil s Portem, aby mohl vyřadit jednoho z TOP favoritů soutěže. Guardiola a jeho City alespoň mají o rok na čem zapracovat.

Tato výhra automaticky pasovala Kloppovu partu do role favoritů na celkové vítězství. Obzvlášť poté, co jim los namísto Barcelony do cesty postavil AS Řím. Jakkoliv člověk respektuje všechny mužstva v Lize mistrů, Římané byli nejslabší částí v semifinálové mozaice. Ale i přes prohře 2-5 na Anfield dokázali doma bojovat až do posledních sekund a výhrou 4-2 se rozloučili se sezónou důstojně.

Co čekat ve finále? To si málokdo troufá předpovědět. Setkají se dva zcela odlišné herní styly. Real může mít problémy s rychlostí tria Salah – Firmino – Manea, na druhé straně obrana je slabinou Liverpoolu a proti kvalitě, jakou disponuje real by to mělo ukázat v plné kráse. Ronaldo se do finálového zápasu dá jistě po lehčím zranění dohromady, protože toto je fórum, které ti nejlepší světoví hráči milují. Podaří se Realu do třetice obhájit a získat tak už trofej s číslem 13, nebo to Liverpool dokáže pošesté? Já bych si tipnul, že tento zápas půjde až do pokutových kopů. Ať máme z toho finále co nejvíce.

V Lyonu bitva dvou armád

Fotbal je krutý. Jaká krásná rozloučení by to byla pro Wengera, pokud by mohl doma vyhrát pro Arsenal poslední trofej. To by ale jeho mužstvo v prvním zápase proti Atlétiku muselo lépe využít výhodu přesilovky a pak v Madridu ukázat více, než jen myšlenkovou snahu.

Ozil zase na 90 minut zmizel a mužstvu chybělo nasazení hodné této fáze soutěže. Simeone si odvetu podíval z tribuny, ale i tak v tom prostoru naběhal více kilometrů než většina hráčů Gunners. Atleti znovu dokázali, že patří roky mezi nejúspěšnější mužstva v Evropě co se týče Přijmi do finále.

Proti červeno-bílé armádě se v Lyonu postaví bojovníci ze Stade Vélodrome. Možná trochu nečekaný finalista, kdo však sledoval zápasy mužstva, ten nad jeho finálovou účastí musí krochká radostí. Pod taktovkou Payeta, Ocamposa, Thauvina a hlavně kouče Rudiho Garcii ukazují opravdu pěkné ofenzivní představení.

Proti Salcburku byly v roli favorita, doma si s mužstvem Redbull poradili 2: 0 a v Mozartově městě postup zachraňovali až gólem z prodloužení. Marseille prostě není nudné a tak i vypadají jeho zápasy. Simeone bude muset znovu postavit dobré obranné základy, protože jeho zkušené mužstvo bude stát proti velmi, velmi hladovému soupeři.

Tak co řeknete, budou v Kyjevě a Lyonu slavit znovu týmy ze Španělska, nebo se konečně dočkáme oživení? Nabídku zájezdů a vstupenek na finálové zápasy naleznete ZDE.