Euro bez několika kalibrů, nejvíce hráčů bude z Premier League

5 minut čtení

Z různých důvodů, nejčastěji ale ze zdravotních, se na letošním odloženém Euru 2020 mezi fotbalovou smetánkou nepředstaví hned několik hráčů nejvyššího kalibru. Zápasy budou zřejmě sledovat doma v obýváku a my si je teď vyjmenujeme. Vše o Euru, soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Výrazné ztráty hlásí národní týmy už mezi tyčemi. Bez brankáře Marca-Andrého Ter Stegena se představí reprezentace Německa. Gólman španělského velkoklubu FC Barcelona má totiž problémy s kolenem a během letní přestávky podstoupí chirurgický zákrok. Holandský brankář Jasper Cillessen ve službách FC Valencie zase přijde o účast na ME kvůli nákaze koronavirem. Anglickou reprezentační dvojku Nicka Popa vyřadila operace kolena. A na šampionát nepostoupilo třeba Slovinsko s Janem Oblakem.

ŠPANĚLSKO A HOLANDSKO BEZ SVÝCH DEFENZIVNÍCH HVĚZD

Z obránců nejvíce rezonuje neúčast Sergia Ramose, když se 35letý stoper Realu Madrid nevešel do nominace trenéra Luise Enriqueho. Přitom odehrál za španělskou reprezentaci 178 zápasů, což je evropský rekord. Holandsku bude nadále chybět obránce Virgil van Dijk. Devětadvacetiletý stoper FC Livepool si už na začátku sezony v derby s Evertonem poranil vazy v pravém koleni, podstoupil operaci a od té doby nehrál. „Cítím, že je správné rozhodnutí nejet na Euro a v létě absolvovat poslední fázi rehabilitace,“ uvedl Van Dijk pro klubovou stránku. Trent Alexander-Arnold vypadl z kádru Anglie, protože pravého obránce vyřadilo z účasti na ME zranění levého stehna, které utrpěl v přípravném utkání proti Rakousku (1:0).

PROVODOVA ABSENCE SPORTOVNÍ TRAGÉDIÍ

Naší reprezentaci vypadl ve skvělé formě hrající záložník Slavie Praha Lukáš Provod, nejlepší hráč letošní Fortuna:ligy, který si přetrhl křížový vaz v koleni a už je po operaci. „Sportovní tragédie pro hráče Lukáše Provoda i velká ztráta pro Slavii,“ nechal se slyšet hned po potvrzení nechtěné diagnózy slávistický boss Jaroslav Tvrdík na svém Twitteru.

Maďaři se zase musí obejít bez Dominika Szoboszlaie. Má teprve 20 let, ale v maďarském fotbale je momentálně největší hvězdou. O to hůře vzali tamní fanoušci zprávu o tom, že mistrovství proběhne bez něho. Hráče, který v zimě přestoupil ze Salzburgu do Lipska, už delší dobu trápí třísla. Maďarsku bude chybět také nejlepší hráč uplynulého ročníku slovenské nejvyšší soutěže Zsolt Kalmár.

ZRANĚNÝ ZLATAN A VYNECHANÝ ROBBEN

Z útočníků na Euru neuvidíme Švéda Zlatana Ibrahimoviče z AC Milán. Důvodem je zranění levého kolena. Polská reprezentace přišla o hrotového útočníka Krzysztofa Piateka, který si pro změnu zlomil kotník. Křídelník Manchesteru United Mason Greenwood dobrovolně opustil kemp anglické reprezentace. Důvodem jsou přetrvávající problémy, kvůli kterým se nepředstavil už na evropském šampionátu hráčů do 21 let.

Do 26členného holandského výběru se nevešel ani Arjen Robben, který tak nezaokrouhlí počet svých startů na stovce a kdo ví, jestli se tak stane alespoň v rámci kvalifikačního cyklu na MS v Kataru. Za národní tým doposud odehrál 96 zápasů, ve kterých nastřílel 37 gólů. S mužstvem Oranjes vybojoval stříbro na MS 2010 i bronz na MS 2014. Ve své sbírce má rovněž bronz z ME 2004. A na šampionát nepostoupilo třeba Norsko s Erlingem Haalandem.

NEJVÍCE HRÁČŮ DODÁ PREMIER LEAGUE

Mimochodem, nejvíce hráčů na Euru bude podle očekávání z anglické Premier League (118). V první desítce následují německá Bundesliga (90), italská Serie A (70), španělská La Liga (39), ruská Premier liga (32), druhá nejvyšší anglická soutěž Championship (31), francouzská Ligue1 (29), ukrajinská Premier liga (19), turecká Super Lig (18) a maďarská OTP Bank Liga (17).

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu