Emirates Stadium: Kvůli stadionu si o Wengerovi mysleli, že je lakomý

Postavit nový stadion a opustit takové krásné místo, jako bylo Highbury, není nic jednoduché. Nejen kvůli tomu, že když jdete stavět Emirates Stadium, potřebujete více než 2500 oficiálních dokumentů, ale jde hlavně o emoce. Víte, že opouštíte magické místo, kde Thierry Henry, legenda Arsenalu, vstřelil svůj 100. gól s kanónem na hrudi, místo, kde skončila Wengerova neuvěřitelná série 49. zápasů v domácí lize bez prohry či místo, kde pod širým nebem v roce 1966 boxoval Muhammad Ali proti Cooperovi. Opouštíte ho a se na něj nikdy nevrátíte, protože bude zbořeny. Nezbývá vám nic jiného, pouze přesvědčit spirit z Highbury, aby se s vámi přestěhoval o 500 metrů dál na zbrusu nový Emirates Stadium.

       Legendární Highbury a supermoderní Emirates Stadium

Arsenal Emirates Stadium Highbury

Metoda šoku

Fotbaloví fanoušci jsou hákliví na historii a hodnoty jejich milovaného klubu. Proto jakékoliv změny přijímají se škrípajúcimi zuby, protesty či bojkotem. Jenže fotbal je převážně byznys. Zda je to špatné, nebo dobré, na to by nenašla odpověď ani fundovaná studie odborníků ze Slovenské akademie věd.

Např. FC Barcelona měla dlouhá desetiletí dresy neposkvrněné jménem sponzora. Začala nenápadně, na dresy si dal klub logo UNICEF a této neziskové organizaci dával 1,25 milionu eur ročně. Romantické „sponzorství“. UNICEF pak vyměnila za Qatar Foundation a to už fanoušci začali tušit, kterým směrem tečou peníze. A dnes má Messi a spol. na dresech Qatar Airways. Fanoušci nejsou z toho nejšťastnější, ale změnu přijali aniž by házeli po funkcionářích prasečí hlavy. Teď o něco blíže k Emirates Stadium. Majitel Newcastle United nechal ze dne na den přejmenovat domovský stadion „straky“ na Sports Direct Arenu. Mike Ashley tím spustil pořádnou vlnu odporu. Po tlaku, který na něj vyvinuli fanoušci, se stadion vrátil k původnímu, a třeba říci pěknému, názvu St. James ‚Park.

Funkcionáři Arsenalu měli úkol mnohem jednodušší – nic nepremenovali, nic neměnili, nezřekli se klubových hodnot. Nazvali nový stadion Emirates Stadium a fanoušci to v podstatě neřešili. Metoda šoku zafungovala. Jistě, ne nejkrásnější jméno, ale těch 100 milionů liber, které Gunners od Fly Emirates dostanou, jsou vítány. Na tento název má dubajská letecká společnost práva minimálně do roku 2021.

Arsenal Emirates Stadium 2

Co to Emirates Stadium prozradí čísla


Statistika nuda je, však cenné údajev tomto případě neplatí. Neboť některá čísla prozradí o Emirates víc, než všechny vítězné zápasy Arsenalu. První zápas, který zde 19. srpna 2006 Kanonýři“ odehráli s Aston Villou, byl pouze remízový. Výsledek 1: 1 můžete klidně připočítat k obrovskému tlaku a očekáváním. Nebo i tomu, že Arsenal hrál pouze špatně, je to na vás.


Peníze jsou vždy na prvním místě, takže otázka, kolik Emirates Stadium stál, je na místě. Vždyť nejedno přestupové okno musel Wenger kvůli jeho splácení utahovat opasek a lidé ho považovali za lakomce. Celková částka za projekt je 390 milionů liber. Když si to tak vezmete, více než čtvrtinu zaplatili právě Fly Emirates. A to za takový název stojí.

Kapacita stadionu je 60 tisíc, plusminus, protože na první zápas s Aston Villou si našlo cestu 60 023 fanoušků. Co však fanoušků netěší, domácích a ani hostujících, jsou ceny vstupenek. Nejlevnější sezónní permanentka na Arsenal stojí 1014 liber, pro srovnání, na sousední Tottenham to je 765 liber. A to mají kohouti“ hned druhé nejdražší permanentky v Premier League. Jak se Arsenalu nedaří vyhrát titul, tak v nejdražších lístcích ho získává pravidelně.

A na závěr jeden nepodstatný, ale zajímavý fakt. O to, abyste na schodech a všude možně v útrobách nepadaly, se stará více než 4500 metrů zábradlí. Navštivte Emirates Stadium a vychutnejte si zápas Arsenalu. Sice se praštíte trošku více po kapse, ale rozhodnete si neuhodil hlavu při pádu ze schodů. Navíc, za bezpečnost se vyplatí připlatit si.

autoř: Tomáš Turek