Elegantní Stará dáma versus doufající Madrid. Co nabídne čtvrtfinálová bitva gigantů?

Nedá se tomu vyhnout, příběh z loňského finále zkrátka alespoň na chvíli musí ožít znovu. Juventus, jenž se mezi dva nejlepší probojoval podruhé za tři roky po předchozím dvanáctiletém půstu, zvládal ofenzivní tanec Bílého baletu dobrou hodinu. V první půli Turínští favorizovaného soupeře dokonce přestříleli, na tu druhou však Ronaldo a spol. zařadili jiný rychlostní stupeň a prakticky utkání rozhodli během dvaceti minut. Stali se tak prvním týmem, jenž vyhrál Ligu mistrů dvakrát po sobě, samotné finále navíc neztratili už pětkrát v řadě.

 

Z vrcholu na „dno“?

Stručně, ale výstižně se po duelu vyjádřila i madridská legenda a současný hlavní lodivod Zinedine Zidane: „Dnes se tvořila historie. Nedokázal to ještě nikdo, až teď my.“

Slavný Francouz však jedním dechem dodal: „Víte ale, jak to je. Příští rok bude ještě těžší.“

Cosi na jeho frázovitých slovech mu nyní dává za pravdu. Madridští sice po vyřazení PSG či překvapivém konci Manchesteru United stále patří ke spolufavoritům na trofej, nepřipomínají však úplně ten nezastavitelný válec, který vloni naháněl strach celé Evropě. Nepřidává jim jak postavení v domácí lize, kde současná třetí příčka hraničí s neštěstím, tak i fakt, že koncovka v Lize mistrů až příliš často leží pouze na jediném borci. Ronaldo sice je ofenzivním géniem, v pokročilé části soutěže nicméně bude potřebovat vydatnější pomoc.

A tlak sílí. Jednak proto, že patnáctibodová ztráta na Barcelonu v La Lize se zdá být nedosažitelnou, ale i kvůli tomu, že fanoušci se velmi těžce smiřují se čtvrtfinálovým exitem ze španělského poháru, kde královskému velkoklubu vystavil stopku outsider z Leganés. Liga mistrů tak zůstává víceméně jediným – byť zlatým – stéblem, kterého se Los Blancos mohou chytit, aby nepodařený ročník zachránili.

 

„Když porazíme Real, budeme šťastní dvakrát tolik“

To italský velkoklub, jenž vévodí Serii A a kráčí vstříc sedmému titulu v řadě, skutečně připomíná elegantní italskou dámu. Takovou, jaká si s hrdostí hlídá své bohaté soukromí, zároveň však dobře ví, jak se způsobile a bez afér ukazovat i na veřejnosti.

Bez oklik to znamená – Juve je nyní na stejné startovní pozici, ale v úplně odlišné situaci.

Za mnohé vděčí padesátiletému Massimillianu Allegrimu. Mistr taktik, který – na svou domovinu vzácně – často volí úsměv před křikem a který s klubem získal třikrát za sebou ceněné double, nedávno o blížícím se souboji promluvil s optimismem sobě vlastním.

„Musíme být pyšní už jen na to, že mezi nejlepší osmičkou jsme. Čekají nás dva krásné zápasy. Když budeme hrát dobře a budeme mít štěstí, půjdeme dál, když ne, jedeme domů. Real je favorit celé soutěže, kdybychom ho porazili, budeme šťastní dvakrát tolik,“ usmíval se italský gentleman.

Historie navíc jeho úsměv ještě trošku posiluje. V novodobé éře nejlepší soutěže Evropy sice Juventus Bílému baletu dvakrát podlehl ve finále, jinak však ve vyřazovací části nevypadl ani jednou. Čtvrtfinále 1995/96 přečkal po výsledcích 2:0 a 0:1, semifinále 2002/03 získal po výhře 3:1 doma a porážce 1:2 ve Španělsku a z osmifinále 2004/05 postoupil v celkovém poměru 2:1 díky zlaté brance Marcela Zalayety v prodloužení odvetného klání.

Poslední měření sil pak pamatuje i Allegri. V sezóně 2014/15, kde naděje Staré dámy zhatila až ve finále Barcelona, vyřadil Real se svými svěřenci po domácí výhře 2:1 a remíze 1:1 v Madridu. Vloni se pak dočkal i satisfakce za Katalánce, které mezi elitní osmičkou zastavil s celkovým skóre 3:0. Jak pak dopadl duel nejlepších v Cardiffu, už víme, zkušený kouč se však snaží odrazit hlavně z pozitiv.

„Přesně proto, abychom mohli hrát taková utkání, pracujeme. Vloni jsme ve čtvrtfinále porazili Barcelonu, letos se to možná podaří proti Realu. Náš tým roste jak fyzicky, tak i mentálně,“ věří si.

Dokáže se svým týmem rytmus Bílého baletu napodobit, či ještě lépe, diktovat vlastní tempo?

 

 

Buffon možná naposledy či Ronaldovy rekordy. Čtvrtfinále táhne

* Fotbalová veřejnost se již smířila s tím, že Gianluigi Buffon po sezóně pravděpodobně ukončí profesionální kariéru, i když se nechal slyšel, že triumf v Lize mistrů může mnohé změnit. Osminásobnému italskému mistrovi i světovému šampiónu z roku 2006 titul mezi smetánkou starého kontinentu chybí – byl sice třikrát ve finále, ani jednou však neuspěl. V utkáních s Madridem nastoupí mezi nejprestižnější evropské tyče po 110., respektive 111.

* Christiano Ronaldo je historicky nejlepším střelcem Ligy mistrů. Primát potvrzuje nejen v letošním ročníku, ve kterém se trefil už dvanáctkrát, ale i v celkovém pořadí, jemuž vévodí se 117 góly. Proti turínskému velkoklubu ve své kariéře nastoupil už pětkrát a připsal si sedm zásahů. Kolik jich přidá 3. a 11. dubna? Fazónu má obrovskou, vždyť v lize o víkendu skolil Gironu čtyřmi přesnými direkty.

* Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala, Giorgio Chiellini. První jmenovaný se proti Tottenhamu prosadil ve dvou ze čtyř úspěšných výpadů svého celku a výrazně přispěl k postupu, třetí je klíčovou postavou defenzívy. Dybala pak může být rozdílovým hráčem – ačkoli se v letošní sezóně veze na střídavých vlnách, v březnu jeho forma graduje. Například Spurs, Lazio i Udinese potrestal celkem čtyřmi brankami. Naváže na zmíněné výkony i proti Realu?

* Speciální dvojzápas čeká na německého středopolaře Samiho Khediru. Ten sice od roku 2015 hájí barvy Juventusu a ve Wembley proti Tottenhamu naskočil už do 100. střetnutí za turínský celek, v minulosti si však pohár pro evropského šampiona potěžkal právě coby člen Bílého baletu. Ve stejné situaci je i další hvězda Staré dámy, Gonzalo Higuaín.

* Vzájemná historická bilance zní následovně: 19 vzájemných utkání, v nichž se devětkrát radoval Real, osmkrát Juventus a dvakrát skončil duel remízou. Skóre je vyrovnané, oba sokové nastříleli 22 branek.

* Co se bojů mezi dvěma nejlepšími týče, ve finále Ligy mistrů se oba giganti střetli dvakrát. Obě utkání opanoval Real, který zvítězil 1:0 v roce 1998 v Amsterdamu a 4:1 v minulé sezóně v Cardiffu.

* Podíváme-li se na celkovou statistiku, Bílý balet se mezi nejlepšími dvěma kluby Ligy mistrů (případně Poháru mistrů) objevil už patnáctkrát, přičemž ruce nad hlavu zvedl ve dvanácti případech. Stará dáma zaznamenala devět finálových účastí a dva tituly, poslední však v roce 1996.

* Real Madrid stále živí příležitost získat třetí pohár v řadě, naopak Juventus chce v případě úspěšného tažení šňůru finálových porážek v evropských soutěžích přerušit. Navlékl na ni už pět korálků, což je vyrovnaný někdejší rekord Benficy Lisabon.

 

Nabídka zájezdu na zápas Real Madrid – Juventus