El Clásico – lahůdka mezi fotbalovými zápasy

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektívního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Ve světě existuje spousta kvalitních zápasů. Ale jen jeden z nich o sobě může tvrdit, že se kvůli němu zastaví fotbalový život v celé Evropě. Velké El Clásico, symbol rivality mezi Španělskem a Katalánskem. Boj na život a na smrt mezi týmy, které o sobě můžou bez pochyb říct, že patří k výkvětu tohoto sportu.

Zatímco Real Madrid pomáhal budovat evropské pohárové soutěže, Barcelona dala světu Tiki-taku. Zúčastnit se El Clásica jako hráč je meta pro fotbalisty celého světa. Dostat se však na tribuny jednoho ze stadionů je však ještě těžší. I když katalánský Camp Nou pojme téměř 100 000 diváků, na tyto zápasy by byl malý i v případě, že by ho nafoukli. Proto neváhejte a objednajte si lístky už dnes.

barcelona-katalansko

 

Úplně první zápas si mužstva střihla v semifinále Copa del Rey v roce 1916. Barcelona doma zvítězila 2-1, ale dál postoupil Real díky domácí výhře 4-1, v které nasázel hattrick hráč jménem Bernabéu.

První ligový zápas vyšel lépe též Realu, když zvítězil v Barceloně 2-1. První El Clásico na Camp Nou se odehrálo až v roce 1958, přičemž Estadio Santiago Bernabéu hostilo velké derby poprvé už o deset let dříve.

Rivalita mužstev vzrostla po nástupu generála Franca, jenž byl velkým fanouškem Realu a jeho vláda bojovala proti Katalánsku. Není divu, že Barcelona nenáviděla Madrid.Aby toho nebylo málo, vstoupil do dějin obou mužstev jistý Alfrédo di Stéfano.

real-madrid-di-stefano

O jeho získání se přetahovali oba kluby a on mezitím přestoupil z River Plate do kolumbijského Millionarios. FIFA však kolumbijskou ligu neuznávala a přikázala hráči vrátit se do River Plate.

S ním se na přestupu hráče dohodla Barcelona, zatímco Real se dohodl s Millionarios. Kdo Stéfana tedy vlastní, když je dohodnutý s dvěma týmy? FIFA se Španělskou fotbalovou federací jeho přestup z Kolumbie neuznali, avšak navrhli oběma klubům řešení.

Di Stéfano bude alternovat. Dva roky v Barceloně, dva v Realu. Na to však hrdí Katalánci přistoupit nemínili. Jejich prezident se vzdal funkce a pro podezření ze zásahu generála Franca se vzdali i práv na hráče.

Co bylo dál, to už ví celý svět. Argentinský polobůh se stal hvězdou Realu, s kterým vyhrál 5krát Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů.

di-stefano-trofeje

Žádný jiný přestup mezi týmy nezpůsobil tolik nenávisti a úspěchu pro soupeře. Ani Bernd Schuster, Michael Laudrup dokonce ani Luis Enrique. Nejvíc zasvítil přestup Luise Figa, kterým prezident Perez započal éru Galácticos.

Ale úspěch, jež Perez od svých hvězd očekával, se nedostavil. V Barceloně si v mezičase vychovali generaci hráčů, kteří prošli slavnou La Masiou, a kterým se spolu podařilo dobýt fotbalovou Evropu. Doplnění o geniálního Ronaldinha, resp. Neymara se Suárezem.

Věděli jste, že na Bernabéu dostali standing ovation jen tři fotbalisti Barcelony? Maradona, Ronaldinho a jako poslední Iniesta.

barcelona-real-ronnie

Spojení perfektního fotbalu a atmosféry Barcelony je jedna z nejlákavějších kombinací pro fotbalového fanouška. Jestli je hra Barcy krásná, tak samotné město je potom přímo božské.

Metropole Katalánska Vás dostane svojí architekturou, které dominují hlavně Gaudího budovy v čele s katedrálou Sagrada Familia. Vynechat nemůžete ani slavný park La Rambla.

Po noční procházce uličkami města a večeři v jedné ze španělských restaurací pochopíte, proč se z Barcelony jen těžko kupují hráči.

Ať žije fotbal, ať žije El Clásico. Protože to jsou přesně ty chvíle, pro které hráči i fanoušci žijou po celý rok. A vy můžete být díky CK Fotbaltour.cz- oficiálnímu partnerovi FC Barcelona při tom.