Eden zaplavila euforie!

píše Pavel Pubal

Český šampion se vrací po dvanácti letech do Champions League!

Pražská Slavia je po dvanácti letech zpátky mezi evropskou smetánkou! Stejně jako loni, kdy statečně bojovala v základní skupině Ligy mistrů Viktoria Plzeň, se bude český šampion opět utkávat minimálně na podzim s nejvěhlasnějšími celky starého kontinentu. Slávisté si pod vedením kouče Jindřicha Trpišovského žijí svůj sen – po jarním čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea a zisku českého double si nyní podruhé v historii zahrají nejprestižnější klubovou soutěž světa. Losování základních skupin je na programu už ve čtvrtek v 18 hodin večer. Koho sešívaným osud nadělí do cesty, a jak si povedou v bojích o ušatý pohár?

Od Uhrina až ke splněnému snu slávistické obce!

Jsou to na den přesně tři roky, co pražská Slavia odvolala tehdy kritizovaného kouče Dušana Uhrina mladšího. Dnes jedenapadesátiletý lodivod v ten den prohrál důležitou bitvu s plzeňskou Viktorií (1:3) a jen málokdo ze slávistických fanoušků možná tušil, že se začíná psát éra nové – supersilné Slavie, která momentálně jasně vládne tuzemskému fotbalu. Éra, která je už dnes ověnčena dvěma mistrovskými tituly, jedním ziskem českého poháru, účastí ve čtvrtfinále Evropské ligy a po vyřazení Kluže i návratem po dvanácti letech zpátky do nejprestižnější klubové soutěže světa Ligy mistrů. Tehdy se psal 29. srpen 2007, když sešívaní vyřadili po dvou gólech Stanislava Vlčka slavný Ajax a postoupili poprvé v klubové historii – tehdy po koučem Jarolímem – v sestavě Vaniak – Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal – Janda, Švec, Tavares, Kalivoda (76. Volešák) – Šmicer (13. Ivana, 82. Necid), Vlček. Ve středu 28. srpna 2019, tedy skoro přesně po dvanácti letech, se navždy zapsal do srdcí fanoušků Jan Bořil. Slávistický bojovník na levé straně obrany v domácí odvetě proti Kluži stvrdil postup, když si krásně pokryl balon a v pádu zakončil křížnou ranou na zadní tyč. V tu chvíli se stal nesmrtelným. Mezi evropskou smetánku to dotáhla Trpišovského parta ve složení Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil – Souček, Král – Masopust (84. Traore), Stanciu (90. Frydrych), Olayinka – Škoda (79. Yusuf). A jen tak mimochodem, opět u toho byl také Stanislav Vlček, tentokrát už v roli vedoucího mužstva z Edenu.

Ukázaná platí! Parta z Edenu se nemusí bát nikoho

Play off Ligy mistrů proti rumunské Kluži zvládli slávisté s grácií. Potvrdili, že v současném rozpoložení prostě tuzemský mistr mezi evropskou smetánku patří. Tým kouče Dana Petrescua nedal mužstvu z Edenu za celý dvojzápas ani gól a dvakrát padl nejtěsnějším možným rozdílem 0:1. Klíčovým okamžikem byla jistě chycená penalta jednoho z hrdinů dvojzápasu brankáře Ondřeje Koláře. Čtyřiadvacetiletý gólman proti Kluži ukázal svou třídu a zavřel ústa všem pochybovačům v ten nejdůležitější moment své kariéry.

V domácí odvetě hnal jeho tým dopředu vyprodaný Eden, po účasti v Lize mistrů toužili – bez ohledu na nedávné neshody – úplně všichni od fanoušků, přes hráče, realizační tým, vedení až po majitele z Číny. Ti všichni táhli za jeden provaz. Po Bořilově trefě už sešívaní zápas dohrávali v naprosté euforii, ukázali svou vyspělost a naznačili, že ani mezi smetánkou nemusí být jen sparing partnerem ze země fotbalového trpaslíka. Ostatně už loňské putování pohárovým jarem jasně naznačilo, že Evropská liga nemusí být vrcholem tohoto dobře seřízeného stroje. Trpišovského parta vyřadila Vaclíkovu Sevillu, výrazně potrápila londýnskou Chelsea a nyní, doplněna o hvězdného „přeběhlíka“ Nicolae Stancia, už může vyhlížet tu nejkrásnější fotbalovou melodii hymnu Champions League. Rumunský šikula jistě dodá letošní Slavii další náboje, které jí nepomohou jen na domácí scéně, ale i v Lize mistrů. Všichni se před současným týmem z Edenu musejí mít na pozoru!

Z Měcholup až do Ligy mistrů za šest let. V čem tkví kouzlo trenéra Trpišovského?

Obrovskou zásluhu na sešívaných úspěších má bezesporu osoba Jindřicha Trpišovského. Na první pohled možná trochu nenápadný trenér s kšiltovkou, za kterého ale mluví na rozdíl od jiných výsledky a předváděná hra, se během pár let dostal z farmy Viktorie Žižkov v Měcholupech až na český trenérský trůn. Je to zhruba šest let, co Trpišovský končil v Měcholupech a převzal A tým Žižkova. Netrvalo to dlouho a přes angažmá v Liberci předvádí jeho Slavia po relativně krátké době ten slibovaný a ze začátku možná trochu vysmívaný „totální“ fotbal. Jeho velikost se ukázala už mnohokrát, naposledy právě proti rumunské Kluži. Trpišovský nedbal na jednobrankový náskok ze hřiště soupeře a nezvolil zpátečnickou taktiku – naopak. Slávisté opět vyrukovali na soupeře s fyzicky náročným stylem fotbalu, který je jeho hráčům i realizačnímu týmu vlastní. Jen pro zajímavost, sešívaní v odvetě v Edenu naběhali po šest kilometrů více než soupeř, což dává v průměru kolem půl kilometru na každého hráče. A to už je v dnešním fotbale, který si potrpí na kondiční přípravu, pořádná dávka. Věřme, že podobným stylem udělá tuzemský šampion fandům českého fotbalu v letošním ročníku Ligy mistrů ještě mnoho radosti. Po zklamáních v předkolech Evropské ligy to jistě potřebujeme.

A také věřte, že Bican, Puč a Plánička, z nebe se dívají, jak Slavia válí! A minimálně na podzim bude válet i v nejprestižnější klubové soutěži na světě.

Ať už zápasy Ligy mistrů dopadnou jakkoliv, jistě nabídnou famózní podívanou. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku na Ligu mistrů, stačí si jen vybrat!