Dominance i šance přepsat historii. Co ukázalo předčasné finále?

3 minuty čtení

Předčasné finále jasně ukázalo, kdo od přestávky pro mistrovství světa vládne fotbalovému světu. Manchester City drtí v Premier League jednoho soupeře za druhým a svou dominanci ukázal i v odvetě semifinále Ligy mistrů s Realem Madrid. Jaké zajímavosti a statistické ukazatele zápas přinesl?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Tým z modré části Manchesteru vládci nejprestižnější klubové soutěže na světě a 14 násobnému vítězi doslova šlápl na krk a nenechal ho dýchat. Jakoby dali Guardiola a spol. do odvety všechnu loňskou bolest a svému vyzyvateli nedali šanci.

Courtois vyhrál nad Haalandem. Tím úspěchy Realu skončily

Bylo vlastně jen otázkou času, kdy domácí Sky Blues prolomí defenzivní val Realu Madrid. V prvních 15 minutách měl Real Madrid v průměru jednu jedinou přihrávku na minutu. První velké šance ještě zneškodnil Thibault Courtois, který opět ukázal, že je právem nejlepším gólmanem současnosti. To on je jediným, kdo mohl odejít z Etihad Stadium s hlavou vztyčenou. Vyhrál všechny tři souboje tváří v tvář s Erlingem Haalandem, dělal co mohl, a přesto čtyřikrát lovil míč ze své sítě.

Dvakrát se o trefy do černého postaral nejlepší hráč zápasu Bernardo Silva. Portugalský šikula byl všude – 90 % přesnost přihrávek, 81 dotyků s míčem, 3 úspěšné driblinky, 3 střely na bránu, 2 góly a tak dále… Naopak na druhé straně vyzněly souboje ofenzivní hvězdy Viniciuse Juniora jasně pro jeho strážce Kyla Walkera. Na Santiago Bernabéu byly jejich vzájemné bitvy ozdobou šlágru a vzájemný respekt po utkání obletěl svět. Na Etihad už Walker nedal brazilskému kouzelníkovi žádnou šanci – 0 střel, 0 vytvořených šancí, 0 gólů. Walker odvedl skvělou práci.

Ancelotti – rekordman i poražený

Nakonec Manchester City deklasoval Real Madrid 4:0. Zajímavostí je, že Bílý balet ale utrpěl v historii v semifinále Ligy mistrů i vyšší porážku. Stalo se tak v roce 1989, kdy AC Milan zvítězil na San Siru 5:0 a první gól utkání vstřelil současný kouč královského klubu Carlo Ancelotti! Mimochodem Don Carlo se stal po středečním utkání rekordmanem v počtu odkoučovaných zápasů v Lize mistrů. Aktuálně jich má (a v letošní sezoně už další nepřidá) 191 a o jeden přeskočil Sira Alexe Fergusona.

Guardiola přepisuje rekordy, pokoří chorvatskou kletbu?

Na historickou metu vysokým vítězstvím dosáhl i Pep Guardiola, který si po Barceloně kolem Xaviho a Iniesty tvoří další nesmrtelný tým. V odvetě semifinále Ligy mistrů proti Realu vyhrál svůj 100. zápas v této soutěži. Tabulce vévodí Carlo Ancelotti (107), druhý je Ferguson (102) a třetí právě Guardiola, který na tuto metu ale potřeboval nejméně zápasů ze všech – 160. Ancelotii 180 a Ferguson 184.

Favorit finále je jasný. Manchester City má proti Interu Milán v Istanbulu přepsat historii a stát se poprvé králem fotbalové Evropy. Podobně to vidí i bookmakeři, kteří vypsali na Citizens kurz ve výši 1,4 ku 1, naopak Interu „věří“ v poměru 7,54 ku 1. Jedna historická perlička, nebo možná spíše zajímavost pro fajnšmekry, ale hraje přece jenom pro Inter. Posledních deset let totiž vždy měl vítěz Ligy mistrů ve svém středu chorvatského hráče. Často to byl pochopitelně Luka Modrič v Realu Madrid. A zatímco Inter má Marcela Brozoviče, na soupisce Citizens byste hledali hráče z Chorvatska marně…

Ať už vyhraje kdokoliv, Lautaro Martinéz nebo Julián Álvarez se stanou 10. hráčem historie, který opanuje během jediné sezony mistrovství světa i Ligu mistrů. Pokud by zvítězili Cizines, stal by se Álvarez vůbec nesmrtelným. Jestli zvládne jeho tým finálové zápasy Ligy mistrů s Interem a FA Cupu s Manchesterem United ve slavném Wembley, vyhraje mladý Argentinec za jednu sezonu Mistrovství světa, Premier League, Ligu mistrů a FA Cup. Tomu se říká dobrý rok.

Edin Džeko proti svým. Co znamená finále LM pro českého mistra?

Pikantní bude finále pro Edina Džeka, který během své dlouhé a úspěšné kariéry řádil také v barvách Manchesteru City. Bývalý útočník Teplic se stal díky trefě v milánském derby v prvním semifinále druhým nejstarším střelcem v historii semifinále Champions League. Gól dal ve věku 37 let a 54 dní. Ryan Giggs byl v roce 2011 ještě o tři měsíce starší.

A když už jsme u návaznosti na český fotbal skrz minulost Edina Džeka a Teplic, tak finále Manchester City – Inter Milán hraje do karet i českým klubům. Vítěz Fortuna:Ligy totiž půjde do třetího předkola Ligy mistrů, pokud se vítěz Ligy mistrů kvalifikuje z domácí ligy. Tam už má Manchester City kvalifikaci jistou a Interu stačí získat z posledních tří kol Serie A čtyři body.

Finálové zápasy jako vrchol sezony i od každého něco

S námi nemusíte zažít jen fotbal, ale i mnohé další sportovní nebo jiné kulturní akce. Podívejte se na naši nabídku finálových zápasů jako vrcholů sezony a další plánované akce.