Dojmy přímo z dějiště: Jak vypadá MS v Kataru našima očima

3 minuty čtení

Z médií se o letošním šampionátu v Kataru dozvídáme různé zprávy. Někdy zkreslené, jindy úplně falešné. O kontroverznosti letošního mundiálu není třeba polemizovat. Problémů a kritických momentů má tento šampionát více než dost. O některých otázkách se navíc zatím nemluví tolik, jak by asi mělo. My jsme ale už od zahajovacího utkání přímo na místě a podělíme se s vámi o naše dojmy. Stačí si přečíst náš blog a dozvíte se víc.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Zápasy většinou nejsou vyprodané – vzhledem ke vzdálenosti a finanční náročnosti dostat se do Kataru celkem logicky, organizátoři se inspirovali minulými šampionáty a darovali lístky dobrovolníkům nebo školám. Na utkáních panuje velmi dobrá atmosféra, o kterou se starají převážně fanoušci horkokrevných jihoamerických národů.

Tak třeba Mexičanů je všude plno a Argentinci už před neslavným zápasem vytvořili na stadionu takový hukot, že byli slyšet už venku daleko před Lusail Iconic Stadium. Naopak třeba fanoušky našeho sousedního Polska by člověk pomalu napočítal na prstech jedné ruky. Šampionátem pozvolna začíná žít po nájezdů fanoušků z celého světa i samotný Katar.

Takto tady vypadají místní bubeníci. 🙂

Takto tady vypadají místní bubeníci. :)

10-15 tisíc dobrovolníků kolem stadionu

Na metro (mimochodem krásné nové stanice) se čeká maximálně tři minuty, jezdí do tří hodin ráno, takže zatím organizátoři po této stránce vše zvládají. Hlavní ulice zdobí vlajky účastnických zemí a před každým zápasem jsou u stadionu velké konstrukce s vlajkami týmů, které daný den hrají. Do nich vlezou tanečníci a další umělci a vítají návštěvníky zápasů.

Jen tak pro zajímavost, u každého stadionu je na 10-15 tisíc dobrovolníků, policajtů, organizátorů, umělců a podobně. Tito brigádníci jsou často z řad lidí z Indie, Pakistánu a podobných zemí – všichni se stravují ve společné kantýně, kde je na výběr i vegetariánská strava, ovoce, sladké koláče a základní nápoje (káva, čaj, čokoláda).

A takhle vypadají záchody na stadionech 20 minut po zápase, hned naběhne četa a jde se makat. Nejen Japonci si potrpí na pořádek. 🙂

A takhle vypadají záchody na stadionech 20 minut po zápase, hned naběhne četa a jde se makat. Nejen Japonci si potvrpí na pořádek. :)

Sebeprezentace před světem za účasti hvězd

Katařanům opravdu velmi záleží na tom, aby bylo MS výborně organizačně zvládnuté. Jsou to velmi milí lidé a mrzí je tlak společnosti, nerozumějí tomu, proč jiné národy nebo kultury nerespektují jejich kulturu. Šampionát berou jako sebeprezentaci před světem a hlavně jinými zeměmi Blízkého východu. Jak jsme se mohli přesvědčit i v našich médiích a na sociálních sítích, někteří návštěvníci jejich kulturu a celkově organizaci MS doslova provokují a dělají rozruch (často ale právě jen před kamerami, aby bylo o čem psát). Jinak se drtivá většina lidí soustředí na fotbal a užívá si atmosféru MS.

Během šampionátu už jsme potkali anglickou delegaci (bývalé hráče jako jsou Jermaine Jenas, Gary Lineker, Rio Ferdinand nebo John Terry), italského manažera Fabia Capella (na úvodním snímku) nebo prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ve VIP prostorách, kde se tyto osobnosti často zdržují, vás asi atmosféra nepřekvapí – 80 procent lidí nesleduje fotbal, prim hraje jídlo, osobní debaty, mistrovství světa je klasicky jen takový „nutný doplněk“.