Dobré zprávy pro fanoušky! Už osm hostitelů EURA potvrdilo zápasy s diváky

Na přečtení následujícího textu vám stačí 5 minut

O rok odložené EURO 2020 se nakonec bude hrát s diváky! Příznivé zprávy vypustil do světa řídící orgán evropského fotbalu UEFA. Pokud nechcete přijít o žádnou novinku nejen ohledně mistrovství Evropy, sledujte naše sociální sítě.

Už osm hostitelů jednotlivých zápasů oznámilo, že se bude hrát na jejich stadionech minimálně s určitým procentem kapacity. Rozhodnutí o zápasech ve zbývajících čtyřech hostitelských městech bude učiněno 19. dubna.

Na zápasy naší reprezentace se dostane kolem 20 tisíc fanoušků

Glasgowský Hampden Park hostí první dva zápasy našeho národního týmu – 14. června hrajeme proti domácímu Skotsku a 18. června na stejném místě vyzveme Chorvatsko. Plánem je 25–33 % kapacity. Skotský národní stadion má kapacitu 51 866, což znamená, že při třetinové obsazenosti se na zápasy dostane něco přes 17 tisíc fanoušků.

Následně se naši přesunou k poslednímu utkání základní skupiny do Londýna. Ve Wembley je čeká domácí Albion (22. června). Londýn potvrdil minimální kapacitu 25 % pro tři skupinové zápasy a osmifinále. Wembley má kapacitu 90 tisíc diváků, takže na skupinové utkání proti naší reprezentaci by se mělo dostat 22 500 diváků.

Následně ale Angličané doufají, že podle postupného plánu britské vlády na rozvolňování by se v červnu mohlo hrát semifinále a finále už s větší kapacitou. Momentálně je v plánu odehrát s diváky i poslední kolo Premier League, které je na programu 23. května.

Budapešť chce stadion vyprodat!

Ruský Petrohrad potvrdil kapacitu 50 % s možností zvýšení kapacity do konce dubna, zatímco Budapešť si klade za cíl hostit diváky v plné výši – samozřejmě za předpokladu splnění požadavků pro vstup na stadion. Do nové Puskás Arény, kde se mají hrát tři zápasy základní skupiny (Maďarko – Portugalsko, Maďarsko – Francie, Portugalsko – Francie) a jedno osmifinále, tedy pravděpodobně zasedne až 67 215 diváků.

Baku potvrdilo také kapacitu 50 %, při vstupu do Ázerbájdžánu je nutné mít test na Covid-19 s negativním výsledkem. Amsterdam, Bukurešť, Kodaň a Glasgow potvrdily kapacitu 25–33 %, přičemž Amsterdam, Bukurešť a Kodaň ponechávají otevřenou možnost potenciálního navýšení do konce tohoto měsíce, a to v závislosti na vývoj pandemické situace v jejich zemi.

Baku, Budapešť a Petrohrad plánují pro EURO také výjimky ze vstupních omezení a požadavků. Majitelé letenek a vstupenek budou osvobozeni od povinnosti karantény po vstupu do země.

Čeká se na rozhodnutí Mnichova, Říma, Bilbaa a Dublinu

Zbývající čtyři města musí do 19. dubna poskytnout další informace o svých plánech a ke stejnému datu budou učiněna konečná rozhodnutí ohledně pořádání zápasů na těchto čtyřech místech. To se týká i reprezentace našich východních sousedů ze Slovenska, kteří hrají své zápasy v Dublinu a Bilbau.

Řídící orgán mistrovství Evropy spolupracoval ve snaze vrátit diváky na vrcholnou akci letošní sezony se Světovou zdravotnickou organizací.

Chcete vrátit své vstupenky?

Organizátoři ale celkem logicky očekávají, že ne všichni budou chtít vyrazit na šampionát, který se ve většině případů nebude hrát před plnými tribunami. Každý, kdo si přeje vrátit své vstupenky a získat zpět své peníze v plné výši, tak může učinit na vstupenkovém portálu UEFA, který je již otevřen a zavře se ve čtvrtek 22. dubna v 18 hodin. Po uzavření možnosti na vrácení lístků (22. dubna) UEFA oznámí, zda počet prodaných vstupenek na jednotlivé zápasy překračuje počet povolené kapacity konkrétních stadionů.

V případě přebytku rozhodne los

Dá se očekávat, že ve všech zemích se na stadiony fanoušci dostanou za určitých opatření. Majitelé vstupenek obdrží e-mail s informacemi, kde najdou omezení týkající se požadavků v té dané zemi. Pokud dojde ke změně místa konání zápasů, čímž se může snížit i počet diváků, nebo pokud se na stadion kvůli početním omezením nedostanete, budou vám podrobnosti včas sděleny. V případě vyššího počtu prodaných vstupenek, než bude povolený vstup fanoušků, rozhodne los.

Přejít do FAN shopu