Dějiště mistrovství Evropy 2020: Hampden Park, Glasgow

Píše Pavel Pubal

Následující text má 811 slov a na čtení vám stačí 6 minut

Fotbalové EURO 2020 už mělo být dávno za námi, ale pandemické situace ve světě tomu chtěla jinak. Pokud už se koronavirus umoudří, evropský šampionát se uskuteční v červnu a červenci roku 2021.

Češi sehrají v základní skupině dva zápasy v Glasgow – proti domácím Skotům a Chorvatsku, aby se následně přesunuli k poslednímu utkání do londýnského Wembley, kde na ně bude čekat rovněž domácí Albion. Vše důležité o šampionátu, národním stadionu v Glasgow i mnoho dalších zajímavostí právě o skotském hlavním městě v našem blogu.

Nepřátelské Old Firm Derby, ale i ragby nebo Bowls

Evropský šampionát se uskuteční nově na fotbalových stadionech ve dvanácti zemích po celém kontinentu – tedy pokud to umožní aktuální pandemická situace. Na přehlídce nejlepší evropské kopané nebude chybět ani tradiční účastník – česká reprezentace pod vedením kouče Šilhavého. Naši sehrají dva úvodní zápasy ve skotském Glasgow, tak se pojďme podívat, co rodiště jednoho z největších manažerů fotbalové historie Sira Alexe Fergusona nabízí! V hlavním a zároveň největším skotském městě Glasgow bydlí kolem 620 tisíc obyvatel a po Londýně a Edinburghu je třetím nejnavštěvovanějším městem na britských ostrovech. Není divu, nejen fanouškům fotbalu totiž nabízí mnoho zážitků.

Nejprve ale pojďme přece jen ke kolébce Skotska. Když se řekne Skotsko a fotbal, vybaví se vám jistě zejména obrovská rivalita mezi Celticem (katolíky) a Rangers (protestanty) – takzvané Old Firm Derby, kde v nenávistné atmosféře hraje velkou roli právě náboženství a politika. Kromě fotbalu „žerou“ Skotové také Bowls, což je venkovní obdoba bowlingu (známá zejména v zemích Commonwealthu), a ragby. V Glasgow sídlí ragbyový tým Glasgow Warriors, který hraje společně s družstvy ze Skotska, Irska a Walesu takzvanou Celtic League.

Old Firm Derby
Old Firm Derby (Zdroj: thetimes.co.uk)

Hampden Park útočištěm českých fanoušků?

Hampden Park je skotský národní stadion, který se nachází v Glasgow. Právě tam Češi vyzvou domácí Skoty jako vítěze barážového souboje s Izraelem a následně také Chorvaty. Stadion pojme 52 063 diváků. Nám jako fanouškům fotbalu nezbývá než doufat, že v létě příštího roku už to restrikce dovolí a Hampden Park bude narvaný k prasknutí. Mezinárodní hnutí UEFA dokonce ohodnotilo Hampden Park pěti hvězdičkami, což je nejvyšší možná známka.

Hampden Park
Hampden Park

Skotský národní stadion už roku 2002 hostil finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Bayerem Leverkusen. Možná vám toto finále lépe přiblíží video níže, Zinedine Zidane v něm totiž dal svůj možná nejslavnější gól. O pět let později se zde konalo také finále tehdejšího Poháru UEFA (dnes Evropské ligy). Hampden Park bude hostit během EURA 2020 základní skupinu a osmifinále, zápasy o medaile už Skotové na domácí půdě neuvidí.

Dvakrát Glasgow a pak do Wembley

Pokud už se na druhý pokus skutečně uskuteční v červnu a červenci příštího roku odložené letošní mistrovství Evropy, budou nás čekat v základní skupině tyto zápasy: Pondělí 14. června Skotsko – ČR (Glasgow), pátek 18. června Chorvatsko – ČR (Glasgow), úterý 22. června ČR – Anglie (Londýn). Češi se nemají čeho bát. Od nástupu Jaroslava Šilhavého ušel národní tým dlouhou cestu, mužstvo se opírá o slávistickou osu doplněnou o další kvalitní fotbalisty. Nedávno dokonce vyhrál skupinu druhé elitní části Ligy národů a postoupil mezi nejvyšší společnost.

Na evropských šampionátech jsme nechyběli od roku 1996, kdy vybojovala parta trenéra Dušana Uhrina staršího stříbro v Anglii. A právě do Wembley se náš národní tým v příštím roce také vrátí. Přestože se šampionát uskuteční až roku 2021, ponese název podle původního termínu – tedy EURO 2020. „Umožňuje nám to zachovat původní vizi turnaje, který byl připraven jako oslava šedesátého výročí prvního mistrovství Evropy,“ vysvětlila tento krok už v dubnu letošního roku generalita evropského fotbalu.

Česko vs Chorvatsko na EURO 2016
Česko vs Chorvatsko na EURO 2016 (Zdroj: Reuters)

Co vidět a neprohloupit?

Glasgow, to ale není jen mekka fotbalu a sportu obecně. Hlavní město Skotska je hojně navštěvováno i díky tamní viktoriánské architektuře, která láká turisty doslova z celého světa. Kontrastem mnohokrát zmiňovaného moderního fotbalového stadionu Hampden Parku je třeba nejstarší budova města, tedy Katedrála St. Mungo z dvanáctého století.

Katedrála svatého Munga
Katedrála svatého Munga (Zdroj: publicdomainpictures.net)

Vedle zajímavých staveb tam mají skvělou pověst i místní hudební scény, které jsou nedílnou součástí Glasgow. Na své si tu tak přijdou také milovníci kvalitního jazzu, folku, latino rytmů, vážné hudby i nezávislých kapel. Každý rok se tam koná průměrně na 100 hudebních akcí za týden. Ohromující je rovněž Skotský národní orchestr a Operní či baletní společnost.

Uniknout by vám neměl ani Glasgow Green – krásný park u řeky Clyde nedaleko od centra, uprostřed kterého stojí People´s Palace, muzeum každodenního života se zimní zahradou. Před muzeem je k vidění největší kaskádovitá fontána na světě. Srdcem města je pak George Square – náměstí, které zdobí dvanáct soch, krásná radnice a věž. Dále tu najdete velké množství restaurací, módních butiků a kaváren. Jen pro zajímavost, v Glasgow se nachází na dohromady 1800 kaváren, barů či restaurací, z nichž mnoho boduje ve světových žebříčcích celé řady průvodců.

People's Palace v Glasgow
People’s Palace v Glasgow (Zdroj: www.bbc.com)