Chelsea proti Slavii. Co zajímavého se dělo?

píše Jiří Vokřál

 Mluvilo se o tom jako o zápasu století. Po postupu přes španělskou Sevillu přihrál los fotbalistům Slavie ve čtvrtfinále Evropské ligy slavnou Chelsea. Tým okolo hvězdného Edena Hazarda přijel do Prahy bez jediné porážky v tomto ročníku druhé nejdůležitější evropské soutěže a o tento primát rozhodně nechtěl přijít. Jak zápas probíhal a co mu předcházelo? V čem byl tak výjimečný? Pojďme se na to společně podívat.

Slavia, Chelsea… A Sparta?

Kuriózní věc se přihodila ještě dávno před úvodním zápasem. Chelsea na svých stránkách začala s inzercí na vstupenky na čtvrtfinále Evropské ligy. Místo na Slavii ale lákala na jejího úhlavního nepřítele, pražskou Spartu. Ta mimochodem vyzvala londýnský klub ve stejné soutěži v roce 2013. Postup pro „The Blues“ tenkrát vystřelil ukázkovou pumelicí pod břevno na konci druhého zápasu Eden Hazard. Chelsea nakonec i díky tomuto postupu dokráčela až do finále, ve kterém porazila portugalskou Benfiku.

V pondělí sice ještě hráli svěřenci Maurizia Sarriho ligu proti West Hamu a v neděli hrají s Liverpoolem, vypustit pohárový zápas se Slavií ale rozhodně nepřipadalo v úvahu. Tabulka nejvyšší anglické soutěže je momentálně velmi vyrovnaná a je dost možné, že vstupenku do Ligy mistrů si bude muset londýnský velkoklub vybojovat právě přes Evropskou ligu. Důležitost a náročnost zápasu si uvědomoval i manažer Chelsea Sarri: „Slavia je nebezpečný tým, dali šest gólů Seville. Maximálně se na utkání soustředíme.“ Po příletu do Prahy  stihl momentálně třetí tým Premier League ještě trénink ve sparťanské Generalli Areně a zápas mohl začít.

Poprvé bez Tribuny Sever

„UEFA nevyhověla žádosti SK Slavia na odklad trestu. Na zápas s Chelsea budou uzavřeny sektory 106, 107 a 108 (cca 2000 sedaček). Součásti trestu je i povinnost stornovat vstupenky.“ Tato pro fanoušky Slavie smutná slova umístil na svůj twitterový účet slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. Unie evropských fotbalových asociací se pro tento krok rozhodla kvůli výtržnostem při prvním slávistickém zápasu vyřazovací části Evropské ligy s Genkem. Vedoucí celek české ligy žádal o odklad trestu, UEFA ale tuto žádost odmítla. Místo fanoušků tak volné sedačky obsadili velkoplošné portréty slávistických legend.

Na stadion se nedostali ani někteří fanoušci Chelsea. Kvůli rasistickým urážkám adresovaným Mohamedu Salahovi z Liverpoolu zadrželi bezpečnostní pracovníci londýnské Chelsea v Praze tři fanoušky a nedovolili jim vstup na stadion. „Chelsea shledává všechny formy takového chování jako nechutné. Jestliže se prokáže, že se jedná o naše držitele permanentek, učiníme proti nim nejsilnější možné kroky,“ uvedl londýnský klub na svých stránkách.

 

Do boje

Slavia předvedla proti Chelsea velmi kvalitní výkon. Nebýt v brance „The Blues“ Kepa Arrizabalaga, mohlo skóre vypadat úplně jinak. Několik šancí si vytvořili také fotbalisté anglického týmu, tou největší byla asi střela Williana z prvního poločasu, která orazítkovala břevno Kolářovy brány. Na druhé straně měl blízko ke gólu Peter Olayinka. Jedinou branku utkání vstřelil obránce Marcos Alonso, který se v 86. minutě prosadil hlavou. Slavia si tak do odvety veze jednobrankové manko.

Po zápase došlo také na fotku Davida Luize s Alexem Králem, která se okamžitě stala hitem internetu. Podoba obou hráčů je skutečně velká. Nejvíce ale zaujala jiná událost. Hvězdný Eden Hazard daroval svůj dres dívce, která bojuje s alopecií. Navíc se s ní stejně jako kolega David Luiz vyfotil. Oba fotbalisté tak ukázali, že fotbal není jen sport, ale je to mnohem víc.

Nejen média se shodují, že Slavia předvedla skvělý výkon. „Podali velmi dobrý výkon. Od první do poslední minuty,“ smekl před týmem Jindřicha Trpišovského například nejlepší střelec soutěže Olivier Giroud. Do odvety, která se hraje za týden, může jít Slavia s čistou hlavou, a kdo ví, možná překvapí stejně tak, jako překvapila v souboji se Sevillou.