Chelsea hlásí nástup mladé krve! Nastartují Blues Tammy Abraham a spol.?

píše Pavel Pubal

Londýnská Chelsea prožívá zlomovou sezónu. Loni skončila v lize třetí a navrch vyhrála Evropskou ligu, přesto prošla po skončení minulého ročníku celou řadou změn. Týmu se ujala po Maurizio Sarrim, který podlehl vábení Ronaldova Juventusu, klubová legenda Frank Lampard. Na manažerskou pozici usedl neméně oblíbený Petr Čech a Stamford Bridge opustila belgická megastart Eden Hazard. Na jedno léto až dost změn. Nečekanými tahouny v novém ročníku jsou zatím dvaadvacetiletý snajpr Tammy Abraham a ještě o dva roky mladší středopolař Mason Mount.

Bude Lampard správnou volbou?

Tradiční klub z modré části Londýna je zvyklý na plodné roky. Nejvyšší ostrovní soutěž hraje nepřetržitě od sezóny 1992–93 a jeho zlatá éra se začala psát zhruba o deset let později. Roku 2003 totiž převzal klub ruský miliardář a magnát Roman Abramovič, do Chelsea napumpoval miliardy a dostal klub rázem na výsluní. Během 16 posledních sezon skončili Blues hned třináctkrát na anglickém pódiu a pětkrát se radovali z mistrovského titulu. Naposledy ovládli Premier League v sezoně 2016–17, uplynulý ročník zakončili na třetím místě a navrch ještě v londýnském finále Evropské ligy roznesli Arsenal 4:1.

Přesto Blues museli shánět nového manažera. Volba nakonec padla na jedenačtyřicetiletého miláčka Stamford Bridge Franka Lamparda. Frankie s Chelsea jako hráč vyhrál Ligu mistrů, Evropskou ligu a třikrát Premier League, celkem za Blues odehrál 429 utkání a nasázel 147 branek. Přesto možná ani sám nevěřil, jak brzy po skončení aktivní hráčské kariéry v roce 2016, kdy dal sbohem New Yorku City v MLS, se do Chelsea vrátí jako manažer. V únoru 2017 si udělal trenérskou licenci, v květnu 2018 převzal druholigové Derby County a 4. července 2019 už byl představen jako nový lodivod Chelsea. Kruh se uzavřel. Co se týče výkonů a výsledků, zatím je to v Premier League pod jeho vedením jednou tak, podruhé naopak, Chelsea rozhodně nepřipomíná rozjetý válec z doby Lampardovy hráčské kariéry. Pokud ale něco stojí za vypíchnutí, jsou to výkony mladých hráčů Blues, které Frankie dobře zná z dob svého působení ve druhé lize, kde mnozí loni hostovali.

Kde brát a nekrást? Mladíkům pomohla na výsluní chyba vedení

Hned co se Lampard na Stamford Bridge ujal kormidla, stál před zapeklitou otázkou. Co si počít s týmem, který loni nestačil na odskočené duo Liverpool – Manchester City a ještě ho opustil hlavní tahoun Eden Hazard. Navíc nemohl nakupovat, protože klub se pyká za předchozí provinění a FIFA mu pozastavila přestupy na dvě transferová okna. Chelsea měla de facto jen jedinou možnost – sáhla do svých řad a povolala si z hostování některé z enklávy hráčů, které stále vlastní a v mnohých případech i platí po celém světě. Rozhodně nešlo o neznámá jména – návrat do Chelsea tak potkal Kurta Zoumu (naposledy Everton), Michy Batshuayie (Valencia, Crystal Palace) nebo mladíky Tammy Abrahama (Aston Villa) a Fikayo Tomoriho s Masonem Mountem. Oba poslední jmenovaní loni působili právě pod Lampardem v Derby. Zdá se, že tato tak trochu „znouzectnost“ se Chelsea minimálně v dlouhodobém horizontu vyplatí. Hlavně Mount a Abraham dostávají hodně prostoru, druhý jmenovaný dokonce svůj mateřský klub už ve 22 letech střelecky táhne a posadil na lavici mnohem zkušenější forvardy Girouda nebo zmíněného Batshuayie. A to ještě nesmíme zapomenout na další extrémně talentované borce, kterým dával šanci už Sarri v minulé sezoně – Rubena Loftus-Cheeka, Calluma Hudson-Odoie nebo i Ethana Ampadua, který ale letos hostuje v německém Lipsku. Jestli ale sledujeme počátky další zlaté generace Blues, která naváže na úspěchy Čecha, Terryho, Lamparda či Drogby, to ukáže až čas…

Přenesou si mladíci z Chelsea pohodu i do Ligy mistrů?

V aktuálním ročníku  hraje Chelsea po roční odmlce nejprestižnější klubovou soutěž kontinentu – Ligu mistrů. Zatím manažer Lampard v čele klubu svého srdce na mezinárodním poli doma podlehl Valencii (0:1) a zvítězil na půdě Lille (2:1). Pod vítězství se – jak jinak – podepsali opět mladíci, když první gól připravil Tomori pro Abrahama, druhou branku vstřelil Brazilec William. Čtvrtým do party je v základní skupině H loňský semifinalista milionářské soutěže Ajax Amsterdam, který se rovněž spoléhá na mladé hráče, a pokud je něčím opravdu proslavený, tak je to právě mládežnická akademie a odchovanci takřka na každém postu.

Po loňské úspěšné sezóně následoval u Ajaxu tolik očekávaný a obvyklý výprodej. Slavný holandský klub má právě na výchově a následném zpeněžení svých hráčů postavenu svou filozofii. Matthijs de Ligt vyslyšel vábení Juventusu, Frenkie de Jong odešel do Barcelony, Kasper Dolberg do Nice a Lasse Schöne do FC Janov. Není se ale třeba vůbec obávat, že by Ajax neobjevil během následujících let ve své akademii další talentované borce, kteří potáhnou tamní A tým a později si řeknou i o zájem věhlasnějších klubů. Třeba se někteří z nich objeví už ve vzájemném zápase mladíků – Chelsea proti Ajaxu! Chcete u toho být s námi? Není nic jednoduššího, než se podívat na naši nabídku. Ajax hostí vzájemný zápas 23. října a na Stamford Bridge se bude hrát 5. listopadu. Zejména odvetný zápas v kolébce fotbalu na Stamford Bridge jistě nabídne parádní podívanou a o dalších krásách Londýna snad ani není třeba dlouze vyprávět…

Už nyní pro Vás máme přichystáno mnoho zájezdů na nejzajímavější duely Ligy mistrů i Premier League. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!