Česko na ME 2020: vše, co potřebujete vědět

Česká fotbalová reprezentace má už rok zajištěný postup na mistrovství Evropy a už dlouho vyhlíží svou sedmou účast v řadě mezi evropskou fotbalovou smetánkou. Podívejte se na všechny důležité informace, které ohledně ME 2020, které se kvůli koronaviru o rok odložilo, potřebujete vědět.

Soupeři Česka

Češi se nachází ve skupině D. V ní postupně narazí na výběry Skotska, které se na mistrovství kvalifikovalo teprve nedávno v baráži na úkor Srbska, vicemistry světa z Chorvarska a třešničkou na dortu bude Anglie.

Vyřazovací fáze začíná 26. června, finále je na programu 11. července.

Kde se bude hrát

HAMPDEN PARK

Své první dva zápasy ve skupině odehrají čeští fotbalisté ve skotském Glasgow. Čelit tam budou domácímu výběru Skotska a také Chorvatsku. Dějištěm obou zápasů bude stadion s názvem Hampden Park, který je národním stadionem skotské fotbalové reprezentace.

V aktuální podobě pojme dohromady 52 tisíc fanoušků. Nutno podotknout, že už má bohatou historii, vždyť otevřen byl už roku 1903! K jeho přestavení došlo o téměř sto let později, konkrétně v roce 1999. V roce 2002 se zde odehrálo finále Ligy mistrů mezi Bayerem Leverkusenem a Realem Madrid. O pět let později stadion hostil finále Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) mezi RCD Espanyolem a Sevillou FC.

Glasgow je největším skotským městem a třetím největším ve Velké Británii (po Londýnu a Birminghamu). Sídlí v něm dva historicky nejlepší kluby skotské Premiership – Celtic Glasgow a Glasgow Rangers.

Glasgow je proslulé vřelými a přátelskými lidmi, a to do takové míry, že v průzkumu společnosti Rough Guide bylo zvoleno „nejpřátelštějším městem světa“. Samotné město se navíc zaslouženě umístilo na žebříčku nejlepších 20 destinací světa, který sestavil časopis National Geographic. Díky pulzujícímu nočnímu životu, moderním uměleckým galeriím, proslulým muzeím a centru, kde se neztratíte, lze snadno pochopit, proč Glasgow každoročně nadchne tisíce turistů.

WEMBLEY

Je vůbec třeba tento svatostánek představovat? Wembley, ve fotbale obrovský pojem. Je sen každého fotbalisty si v něm minimálně jednou v kariéře zahrát. Jde o národní stadion anglické fotbalové reprezentace, v nedávné době jej ale kvůli rekonstrukci svého stadionu využíval i Tottenham Hotspur. S kapacitou 90 tisíc sedadel je po Camp Nou druhým největším evropským stadionem. Současnou podobu má od roku 2007. Právě zde 11. července celý turnaj vyvrcholí finálovým utkáním.

Londýn je město nevídané pestrosti a výjimečné vzrušující atmosféry, které se nedá odolat. Ať už se zajímáte o historii, módu, umění, gastronomii či noční život, je velmi nepravděpodobné, že byste byli zklamáni. Na své si v hlavním městě Velké Británie zkrátka přijde každý.

Česko na mistrovsví Evropy

Ať už se český fotbal nacházel v jakémkoliv období, od vzniku samotné České republiky na evropském šampionátu nechyběl.

Svého největšího úspěchu dosáhli Češi hned na prvním turnaji, na památném mistrovství Evropy v roce 1996 v Anglii. Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Vladimír Šmicer či Pavel Kuka, to je jen část z řady hráčů nakonec stříbrného kádru. Nad síly celku trenéra Dušana Uhrina staršího byli jen Němci, kteří ve vzájemném souboji uspěli jak ve skupině, tak ve finále.

O čtyři roky později hostily mistrovství Evropy Belgie a Nizozemí. Češi ve skupině nenašli recept na domácí Nizozemce, ani na pozdější mistry Evropy z Francie. Poradili si díky dvěma gólům Vladimíra Šmicera pouze s Dánskem, jenže na postup do vyřazovací části to nestačilo.

To v Portugalsku v roce 2004 to byla úplně jiná pohádka. Výběr kouče Karla Brücknera bavil parádním fotbalem, ve skupině proti Nizozemsku předvedl jeden z nejpamátnějších obratů. Právě s Nizozemskem nakonec český tým skončil na děleném bronzovém místě, navždy ale v hráčích okolo Pavla Nedvěda, Milana Baroše, Jana Kollera či Petra Čecha zůstane pocit hořkosti, že triumf na tomto šampionátu měl patřit jim. Vše zhatili Řekové, kteří rozhodli semifinále v prodloužení, které se tehdy hrálo stylem tzv. náhlé smrti.

Pod Alpami v roce 2008 už to tak slavné nebylo. Turnaj hraný v Rakousku a Švýcarsku si navždy bude pamatovat Petr Čech, který zásadní chybou v posledním zápase skupiny proti Turecku přispěl k tomu, že české mužstvo přišlo o postup.

Turnaj, který připravily o čtyři roky nato Polsko s Ukrajinou, už Česku sedl o něco lépe. Tým vedený fanoušky nepříliš oblíbeným trenérem Michalem Bílkem načal skupinu vysokou porážkou proti Rusku, jenže pak začaly úřadovat nové hvězdy Václav Pilař s Petrem Jiráčkem. První zařídil výhru proti Řecku, druhý pak setnul domácí Polsko. V následném čtvrtfinále ale vystavil stopku Cristiano Ronaldo se svými portugalskými parťáky.

Czech Republic through as EURO 2012 co-hosts Poland check out | UEFA EURO 2020 | UEFA.com

Zatím poslední mistrovství Evropy v roce 2016 hostila Francie. Český tým, který v tu dobu vedl úspěchy v Plzni ověnčený Pavel Vrba, prošel kvalifikací suverénním způsobem, a proto se těšil, že i na finálovém turnaji může uspět. V prvním zápase nebyli Češi daleko bezbrankové remíze s úřadujícími mistry Evropy ze Španělska, jenže gól pak nedali ani Turecku, čestnou remízu pak tak tak zachránili v duelu s Chorvatskem, které nakonec skupinu vyhrálo. Český tým v ní skončil na posledním místě.

Nyní se český výběr opírá o nové tváře jako Tomáš Souček, Alex Král či Patrik Schick a touží po úspěchu. V těžké skupině ale bude muset vyšoupnout minimálně jednoho z favoritů Anglie & Chorvatsko. Uspěje Šilhavého družina?


Foto: heraldscotland.com, theguardian.com, sport.aktualne.cz, uefa.com