Češi chyběli na posledních třech MS. V cestě do Kataru jim stojí Belgie či Wales

Píše Pavel Pubal

Přečtení tohoto článku Vám zabere přibližně 6 minut

Česká fotbalová reprezentace zná složení kvalifikační skupiny o mistrovství světa 2022 v Kataru. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se o postupová místa utkají především s Belgií a Walesem, pětičlennou skupinu E pak doplňují ještě Bělorusko a Estonsko. Vše důležité o našich soupeřích, program zápasů, rozlosování kvalifikací a mnoho dalších zajímavostí v našem blogu.

Do Čech přijedou De Bruyne, Hazard či Bale

Největším favoritem bude bezesporu Belgie, kterou dokonce považuje trenér Jaroslav Šilhavý za jednoho z největších favoritů celého mistrovství. O kvalifikaci by tak neměla být ani řeč. Češi vyzvou partu kolem Kevina de Bruyneho (Manchester City), Romela Lukakua (Inter Milán) či Edena Hazarda (Real Madrid). Wales zase pravidelně reprezentují Gareth Bale (Real Madrid, hostování Tottenham Hotspur) nebo Aaron Ramsey (Juventus Turín). Navíc ostrovní tým vyhrál svou skupinu v Lize národů a Češi jej nesmí podcenit. Hned tři týmy z pětičlenné kvalifikační skupiny o mistrovství světa se představí příští rok také na evropském šampionátu. Právě Belgie, Wales a Česká republika by se papírově měly poprat o postupová místa. Skupinu doplňují ještě papíroví outsideři ze zemí fotbalových trpaslíků Běloruska a Estonska.

„Docela dobrá skupina. Belgie je asi jasný favorit, pak se uvidí, jak budeme hrát my, popřípadě Wales. Ale myslím, že i my třeba doma můžeme něco s Belgií uhrát. Venku to však bude s Belgičany hodně těžké, mají zlatou generaci. Jinak se mi to líbí,“ zhodnotil šance našeho týmu záložník Jakub Jankto pro Deník Sport. Tomáš Souček v hodnocení narážel na fakt, že byly v osudí pětičlenné a šestičlenné skupiny. Na Čechy zbyla první „horší“ varianta, což znamená méně kvalifikačních a více přípravných utkání. „Ale z týmů, proti kterým budeme hrát, mám radost. Věřím, že máme šanci uspět,“ dodává.

Jaroslav Šilhavý
Jaroslav Šilhavý

Poprat se o druhé místo!

„Poprat se o druhé místo,“ hlásil smělý plán trenér Jaroslav Šilhavý ihned po losu pro Deník Sport. „Belgie je velký favorit, momentálně nejlepší tým v žebříčku FIFA. Považuju ji za vůbec největšího kandidáta na vítězství celého šampionátu,“ dodává. Zároveň je rád, že se reprezentace vyhnula extrémně dalekým výjezdům do Kazachstánu, Ázerbájdžánu či Gruzie. Češi se nemají čeho bát. Od nástupu Jaroslava Šilhavého ušel národní tým dlouhou cestu, mužstvo se opírá o slávistickou osu doplněnou o další kvalitní fotbalisty. Nedávno dokonce vyhrál skupinu druhé elitní části Ligy národů a postoupil mezi nejvyšší společnost. Teď musí potvrdit své výkony i v kvalifikaci o mistrovství světa. Na světovém šampionátu Češi chybí od roku 2006, kdy se skvělá generace kolem Pavla Nedvěda či Tomáše Rosického představila v sousedním Německu. Následně jsme chyběli v Jihoafrické republice (2010), Brazílii (2014) i v Rusku (2018).

fifa ms futbal 2022 katar slovensko

FOTO: Twitter/FIFA World Cup

Kvalifikace bude rozdělena mistrovstvím Evropy. Snad…

Pokud už se na druhý pokus uskuteční v červnu a červenci příštího roku odložené letošní mistrovství Evropy, bude právě kontinentální šampionát kvalifikaci o svět rozdělovat. V březnu vstoupí Češi do kvalifikace třemi zápasy v Estonsku, doma s Belgií a ve Walesu. Následovat bude mistrovství Evropy, kde nás v základní skupině čekají tyto zápasy: Pondělí 14. června Skotsko – ČR (Glasgow), pátek 18. června Chorvatsko – ČR (Glasgow), úterý 22. června ČR – Anglie (Londýn). O světový šampionát se bude hrát zase až od září.

A jaký je postupový klíč? Vítězové skupin na závěrečný turnaj do Kataru postupují automaticky. Druhé týmy se přesunou do vyřazovací části – baráže, která se odehraje až na jaře 2022. K nim přibudou ještě dva národní celky z Ligy národů, které neobsadí první nebo druhé místo ve své kvalifikační skupině. Z dvanácti týmů postoupí tři nejlepší (turnajový systém baráže) a uzavřou tak třináctku postupujících zemí z Evropy.

Světový šampionát v Kataru bude v pořadí už 22. mistrovstvím federace FIFA. Vůbec poprvé se uskuteční v arabské zemi a premiérově také mimo tradiční mezisezonní termín červen – červenec. Kvůli vysokým teplotám v Kataru se bude hrát až v listopadu a prosinci.

zreb kvalifikacia ms futbal 2022 katar slovensko

GRAFIKA: Facebook/FIFA World Cup

Rozlosování evropské části kvalifikace MS 2022

Skupina A: Portugalsko, Srbsko, Irsko, Lucembursko, Ázerbájdžán.

Skupina B: Španělsko, Švédsko, Řecko, Gruzie, Kosovo.

Skupina C: Itálie, Švýcarsko, Severní Irsko, Bulharsko, Litva.

Skupina D: Francie, Ukrajina, Finsko, Bosna a Hercegovina, Kazachstán.

Skupina E: Belgie, Wales, Česká republika, Bělorusko, Estonsko.

Skupina F: Dánsko, Rakousko, Skotsko, Izrael, Faerské ostrovy, Moldavsko.

Skupina G: Nizozemsko, Turecko, Norsko, Černá Hora, Lotyšsko, Gibraltar.

Skupina H: Chorvatsko, Slovensko, Rusko, Slovinsko, Kypr, Malta.

Skupina I: Anglie, Polsko, Maďarsko, Albánie, Andorra, San Marino.

Skupina J: Německo, Rumunsko, Island, Severní Makedonie, Arménie, Lichtenštejnsko.

Program kvalifikační skupiny E

  1. března: 20.45 Estonsko – Česko, Belgie – Wales
  2. března: 18.00 Bělorusko – Estonsko, 20.45 Česko – Belgie
  3. března: 20.45 Belgie – Bělorusko, Wales – Česko
  4. září: 20.45 Česko – Bělorusko, Estonsko – Belgie
  5. září: 15.00 Bělorusko – Wales, 20.45 Belgie – Česko
  6. září: 20.45 Bělorusko – Belgie, Wales – Estonsko
  7. října: 20.45 Česko – Wales, Estonsko – Bělorusko
  8. října: 20.45 Bělorusko – Česko, Estonsko – Wales
  9. listopadu: 20.45 Belgie – Estonsko, Wales – Bělorusko
  10. listopadu: 20.45 Česko – Estonsko, Wales – Belgie

FOTO: fifa.com