Čelůstka s Masopustem si zajistili základ a Hložek jako žolík. Co ukázala příprava na Euro?

6 minut čtení

Český tým nepředvedl po propadáku v Itálii (0:4) ani doma na Letné proti Albánii žádný velký koncert. Trenér Šilhavý má jistě nad čím přemýšlet, ale rozhodně jeho družina podala lepší výkon a před šampionátem si minimálně vylepšila náladu (3:1). Co vlastně ukázala krátká příprava na Euro a jsou v sestavě ještě nějaké otazníky? Vše o Euru, soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Pokud měl vůbec trenér Šilhavý nějaké pochybnosti, protože rád dává opakovaně šanci ozkoušeným hráčům a nerad experimentuje, tak poslední generálka mu je vyvrátila. Stoper Ondřej Čelůstka i záložník Lukáš Masopust, o kterých se před zápasem diskutovalo nejvíce, si obhájili své pozice nadprůměrnými výkony v rámci celého týmu.

Nutno říct, že jim zjednodušily startovní pozici i nucené absence – kvůli trestu není k dispozici stoper Ondřej Kúdela, za normálních okolností by o post vedle něj usilovali Čelůstka s Kalasem. Takto asi budou hrát oba. Masopustovi, který nepatří do stabilní základní sestavy ani ve Slavii, zase „pomohly“ mezi vyvolené absence zraněných krajních hráčů Václava Černého nebo Lukáše Provoda.

NA VACLÍKOVI SE PROJEVILA NEROZHRANOST. PŘESTO DOSTANE PŘEDNOST

O brankářské jedničce není pochyb. Při absenci Ondřej Koláře ze Slavie, který se omluvil, protože se chce dát po náročné sezoně zdravotně do pořádku, vlastně ani nebylo co řešit. Nikdo jiný zkušeného Tomáše Vaclíka ohrozit upřímně nemohl. Přestože trenér Šilhavý z taktických důvodů uvedl, že se rozhoduje mezi Vaclíkem a Jiřím Pavlenkou, bohaté zkušenosti a povedená kvalifikace dávaly Vaclíkovi výrazně vyšší šance. Proti Albánii zejména při rozehrávce nepůsobil přesvědčivě, zápasový výpadek byl znát (letos za Sevillu odchytal pouze pět utkání), přesto do turnaje půjde jako jednička.

DEFENZIVNÍ SOUBOJE I GÓL, ČELŮSTKA SNAD NAŠEL FORMU

Ondřej Čelůstka. To jméno se propírá celé jaro horem, dolem. Trápil se ve Spartě, zvedl se až poslední zápasy, kdy vedle něho místo mladičkého Martina Vitíka začal hrát opět slovenský reprezentant Dávid Hancko. Nevyšly mu ani reprezentační srazy. Proti Albánii ale dobře kooperoval se spoluhráčem ze stoperské dvojice Tomášem Kalasem. Vyhraným soubojem a vybojovaným autovým vhazováním na polovině hřiště u něho vlastně i začal brejk, který skončil vedoucím gólem na 1:0. Výkon pak korunoval krásnou hlavičkou na 3:1 sám.

Navíc naskočil do 21 z 25 reprezentačních zápasů v éře Jaroslava Šilhavého. Trenér mu zkrátka věří a bylo prakticky jasné, že pokud v přípravě vyloženě nevyhoří nebo třeba naopak Jakub Brabec s Davidem Zimou vyloženě nezazáří (což se v Itálii ani v jednom případě opravdu nestalo), zůstane v sestavě sparťanský zadák. Doufejme, že Achillova pata sestavy posledních zápasů – střed obrany – turnaj ustojí bez výraznějších zaváhání.

V naší anketě se fanoušci vyjádřili, že by si v sestavě přáli zmíněného Davida Zimu. Je ale třeba říct, že slávistický talent už na konci sezony nenastupoval ani v klubu, kde dostávali přednost Kúdela s Delim. Navíc nemá na rozdíl od svých přímých konkurentů reprezentační zkušenosti a jak už zaznělo, Zimovi se nepovedlo ani utkání v Itálii. Ve zmíněné anketě sázelo na Zimu 42% hlasujících, pro Kalase bylo 26%, Čelůstku 22% a pro Brabce jen 10%. Nutno dodat, že na začátku hlasování (před Albánií) byl Čelůstka až za Brabcem a nakonec se takřka vyšplhal na úroveň Kalase. Zdá se tedy, že fanoušky v generálce přesvědčil.

HRÁČ UTKÁNÍ, GÓL A ASISTENCE. MASOPUST SI ŘEKL O MÍSTO

Křídelník Slavie Lukáš Masopust. Další propíraný post Šilhavého sestavy. Nicméně „Maso“ byl na své poměry abnormálně produktivní a po zásluze byl vyhlášen hráčem utkání. Nejprve krásným centrem našel před prvním gólem Patrika Schicka, aby po změně stran překvapil albánského brankáře a křížnou přízemní ranou na zadní tyč vsítil rozdílový gól.

Ať se to příznivcům českého týmu líbí nebo ne, vzhledem ke konzervativnosti trenéra Šilhavého se tedy zdá být o základní sestavě pro začátek Eura jasno. Změnit by to mohly snad jen případné zdravotní patálie. Však už nám na šampionátu kvůli zranění chybí Lukáš Provod nebo Václav Černý, na začátku srazu nebyli ve stoprocentním stavu ani stopeři Čelůstka, Kalas a benjamínek týmu Adam Hložek. Na jeden tým už je toho až dost.

BENJAMÍNEK HLOŽEK? ZATÍM ŽOLÍK Z LAVIČKY

Právě Hložka začali diváci na jeho domovském stadionu vyvolávat v 60. minutě za stavu 1:1, žádali si hrdinu posledních týdnů. Na hřiště pak za největšího aplausu vyběhl osmnáctiletý talent o pár minut později. Do hry se, stejně jako jeho ofenzivní předchůdci, díky slabšímu servisu záložní řady tolik nedostal, přesto ukázal potenciál. Ve třetím startu za reprezentační áčko měl pár slibných šancí, plnil si zodpovědně i defenzivní úkoly a v samém závěru po individuální akci ohrozil gólmana.

Trenér Šilhavý může využít Adama Hložka ze strany, na hrotu i na podhrotu. Dá se očekávat, že si přesto bude šetřit český drahokam mimo základní sestavu. Volba to nemusí být nutně špatná. Rychlý a silově výborně připravený hráč proti unavenějším obráncům soupeře? Žolík z lavičky, jako tomu bývalo třeba u Milana Baroše na začátku kariéry? Vlastně proč ne.

Jak bylo řečeno, už samotná příprava nejen českého týmu ukazuje, že do sestav může hodně promlouvat zdravotní stav hráčů. Po náročné covidové sezoně a nahuštěném programu jsou mnozí přetažení, náchylnost ke zranění stoupá. Však už také šampionát o několik hvězd a klíčových hráčů svých reprezentací přišel. Jinak se dá předpokládat, že proti Skotům vyběhne stejná jedenáctka jako v generálce.

TIP FOTBALTOUR.CZ NA SESTAVU PROTI SKOTSKU

Tomáš Vaclík – Vladimír Coufal, Ondřej Čelůstka, Tomáš Kalas, Jan Bořil – Tomáš Souček, Alex Král – Lukáš Masopust, Vladimír Darida (C), Jakub Jankto – Patrik Schick.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu