Brazilských TOP 5: Největší fotbalové osobnosti

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

 

Brazílie je fotbal. Vlastně ne. Brazílie je radost z fotbalu. Už dekády rozdávají fotbalisté v dresech barvy kanárka po celém světě radost z nejkrásnější hry. Oni ji dokonce posouvají na zcela jiný level. To zdaleka není jen snaha dostat míč z bodu A do bodu B. Někdy to vypadá, jako by je zajímalo všechno ostatní, jen ne výsledek. Hlavně mít ze hry radost. Joga Bonito.
Pentacampeon se naposledy z titulu radoval ještě v roce 2002, ale na posledním domácím šampionátu zažili Brazilci noční můru v zápase proti Německu.

https://youtu.be/3HG7lcKh3w4

Stále jsou však jedinou zemí světa, která má ve vitríně originál trofeje pro Mistra světa, takzvaný Rimetův pohár. Ten byl putovním, ale po smrti šéfa FIFA ho měla získat do své vitríny ta země, která získá jako první tři tituly. Ano, byla to Brazílie. Říkalo se jí i Zlatá Niké. Minulý čas používám, protože byla v roce 1983 ukradena ze sídla Brazilské fotbalové federace.

Zpět k fotbalu. Zkoušeli jste se už někdy zamyslet, kdo byl opravdu nejlepším fotbalistou z Brazílie? Dá se to vůbec? Dá se vybrat alespoň 5? Protože to je jako vybírat jehlu v kupce sena velké jako Manhattan.

Ronaldinho

Úsměv jako dar a postrach obránců. Lámání kotníků bylo už odmalička činností, kterou zoubek praktikoval vedle fotbale. Stále patří mezi málo hráčů světa, kteří dostali za ponížení Realu Madrid standing ovation na zaplnenenom Bernabéu.

Držitel Zlatého míče prošel kluby jako PSG, Barcelona nebo AC Milán, ale největší stopu zanechal právě v Katalánsku. Mimo jiné má za ušima první opravdu virální reklamu na světě. Tak co, bylo to video reálné? 🙂

Zico

Pokud vás prohlásí za osmého nejlepšího fotbalistu 20. století a následně Pelé řekne, že jste ten, který se dostal nejblíže k jeho schopnostem, to už něco znamená. Zico byl vynikajícím tvůrcem hry, ale i střelcem. V 700 zápasech nastřílel 500 branek, v kanárkově dresu přidal dalších 48, ale mezinárodní úspěch nedosáhl.

A to byl v roce 1982 členem reprezentačního týmu o kterém se mluvilo jako o jednom z nejlepších v historii země. Hráč, který v těch dobách dělal s protihráči to, co s nimi dnes dělá Leo Messi.

Ronaldo

Je jen jeden Ronaldo. O fenomeno. Pokud někdo ovlivnil celou generaci dětí na světě, byl to právě on. Ronaldo Luis Nazario de Lima. Můžeme si být téměř jisti, že pokud by hrál dnes, Neymarova přestupová částka by byla bez problémů překonána. Ikonická tvář značky NIKE a její doživotní ambasador. Když změnil vzhled, změnili ho miliony malých fotbalistů. Kopačky, které si obul, byly expresně rychle vyprodané.

Zda hrál v Barceloně, Realu Madrid, nebo Interu Milán, všude ho diváci milovali nejen kvůli gólem, ale hlavně kvůli jeho hernímu projevu. Žádná obrana něj nebyla problém. Vzpomínáte si na hattrick na Old Trafford? A to už bylo v dobách, kdy ho po dalším návratu po zranění všichni opisovali a mysleli si, že ho Real Madrid koupil pouze kvůli prodeji dresů.

Garincha

Pelé byl král, ale Garrincha k němu neměl daleko. Při něm nastává otázka. Co bylo dříve? Míč nebo Garrincha? Právě on totiž definuje lásku k míči a považujeme ho za jednoho z nejlepších driblétů v historii.

A všechno to dokázal navzdory vrozené anomálii páteře a levé noze kratší o 6 centimetrů. V mládí byl takový drobný, až dostal od sestry přezdívku Garrincha – oříšek. Původním jménem se totiž jmenoval Manuel Francisco dos Santos. Jeho herní styl mu u fanoušků získal novou přezdívku – Alegria de Povo. Radost lidu. Vrchol zažil na MS v roce 1962, kdy přebral hlavní roli po Pelém a získal i ocenění pro hráče turnaje. Mistrem světa se stal dvakrát.

Pelé

Král fotbalu a to i přesto, že mu na krk dýchá Maradona s Cruyffem. Fotbalový Wayne Gretzky a sběrač rekordů. Tři tituly pro Mistra světa a nastřílených 1281 branek. Zmíněné tituly krásné lemují jeho kariéru. První získal jako neuvěřitelný talent a nejmladší hráč turnaje, poslední jako korunovaný král fotbalu.

Legenda Santosu FC kromě střílení gólů excelovala v driblingu a prihkrávkach. Na svou výšku věděl až neuvěřitelně dobře hlavičkovat. Pokud se někdo narodil pro fotbal, byl to on.V roce 1970 vedl jeden z nejsilnějších týmů historie a v památném finále režíroval demolici Itálie. Pelé je fotbal.