Byli jsme na největším derby v Srbsku: Absolutní fanatismus

Cestování za fotbalem nás nikdy nepřestane bavit, a tak se kromě tradičních destinací jako jsou Londýn, Manchester, Barcelona či Milán snažíme získávat i nové zážitky a zkušenosti v jiných zemích. Netřeba ani chodit velmi daleko. Skvělou atmosférou na stadionech je totiž pověstné například i Srbsko, kde je fotbal v některých částech téměř jako náboženství.

Vůbec poprvé jsme dostali od klientů požadavek, že by se chtěli zúčastnit největšího srbského derby – věčný derby, které pravidelně zastaví život minimálně v Bělehradě. Na jih Evropy jsme přicestovali v pátek odpoledne a protože v srbské metropoli vládlo příjemné podzimní počasí, byl ideální čas na prohlídku centra či degustaci místních specialit.

oa0rjt

Bělehrad je však rozhodně městem sportu a to neplatí jen o fotbale. Ve městě a zemi je mimořádně populární i basketbal a tak je logické, že špičkové kluby účinkují v prestižní Eurolize. Dva z naší skupiny si tuto příležitost nemohli nechat ujít a v předvečer fotbalového derby zavítali na duel Crvena Zvezda – Panathinaikos Atény. Očekávání se do puntíku naplnila a aréna pro 8500 fanoušků byla zaplněna vysoko nad oficiální kapacitu. Lidé stáli na schodech, v uličkách, zavěšení na zábradlích, v hledišti se téměř nedalo pohnout. Z videí na internetu jsme přibližně tušili, co nás čeká, ale realita překonala všechna očekávání. Absolutní fanatismus a podpora domácího týmu (fanoušci hostů z bezpečnostních důvodů nemohli přijet). Ani to však hráčům Zvezdy nestačilo a po velké dramatu prohráli 86:90. Užili jsme si fantastický zápas a neopakovatelné emoce.

Ještě stále plní zážitků jsme se už nemohli dočkat hlavního bodu tohoto tripu. Fotbalové derby Crvena Zvezda – Partizan je proslulé v podstatě po celém světě a jeho 145. edice v pořadí rozhodne nezklamala. Dokonalé počasí už dlouhé hodiny před výkopem přilákalo fanoušky v dresech a se Salmou či vlajkami do centra na terasy, kde se probírali u piva nebo vína výhradně fotbalové témata. Potkali jsme lidi z různých končin, převahu měli zejména příznivci z Řecka a Polska, ale setkali jsme i Rusi, Čechy, Angličany, Španěly, Italy nebo seveřany. Mohlo by se zdát, že to „smrdělo“ konflikty či výtržnostmi, ale nezaznamenali jsme ani jediný zásah policie a vše proběhlo naprosto hladce. Všichni se těšili na zápas. Na stadion jsme přišli dvě hodiny před začátkem duelu a v jeho okolí to už pořádně žilo. Tribuny se pomalu plnily a oba tábory se na dálku „zdravily“.

10dhcf4

Velký svátek srbského fotbalu musel v každém účastníkovi zůstat ještě několik dní. Více než 40 000 fanoušků ukázalo  během 90 minut nejen bezmeznou lásku ke svému klubu, místy fanatické povzbuzování, ale i skutečnou lidskou vášeň, která se ukrývá téměř v každém z nás. Rivalita na hřišti i v hledišti, skvělé choreografie, ohromné množství pyrotechniky, vtipné a trefné transparenty. Další slova jsou zde zbytečná, stačí si prohlédnout videa a vychutnávat atmosféru. Je to jiný zážitek než v Anglii, Španělsku nebo na Slovensku, ale prostě musí bavit.

Domácí nakonec vyhráli těsně 1: 0 vlastním gólem a triumf v prestižním derby se oslavoval až téměř do svítání. Oba týmy jsou bok po boku na čele ligy a bitva o titul tak bude nesmírně napínavá. Viděli jsme opět něco nového a rozhodně můžeme všem fanouškům doporučit, aby zavítali i do těchto končin. CK FotbalTour.cz je tu přesně kvůli tomu jen pro vás.

Více videí z derby: