BLOG: Největší anglické šlágry a derby

3 minuty čtení

Premier League zná svůj jízdní řád a my už se nemůžeme dočkat, až společně vyrazíme za nejlepšími fotbalisty světa. První kolo se hraje už na začátku srpna. Jaké zápasy jsou vlastně v Premier League nejsledovanější? Podívali jsme se na zoubek těm nejtradičnějším hitům.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Chtěli byste si vybrat právě z těch největších šlágrů? Máte zájem vyrazit třeba na manchesterské derby, severolondýnské derby Arsenal – Tottenham nebo zápas dvou aktuálně nejlepších týmů Liverpool – Manchester City? Pak je pro vás právě tento rozcestník, který jsme si připravili. Najdete v něm zajímavosti o těch největších zápasech. Všechny zájezdy na Premier League pak najdete ZDE.

LIVERPOOL – MANCHESTER CITY

Nezačínáme zápasem, který si zaslouží označení derby. Rozhodně je to ale nejsledovanější bitva posledních let. Dva hegemoni uplynulých sezon tváří v tvář – Klopp versus Guardiola! V sezoně 2022/23, navíc už s Erlingem Haalandem v sestavě, bude Manchester City útočit na zlatý hattrick.

V létě se oba celky posílily na ofenzivních postech, ale zároveň je také někteří hráči opustili. Z Liverpoolu zamířil do Bayernu Sadio Mané, z Manchesteru odešel do Arsenalu Gabriel Jesus a hovoří se i o odchodu Raheema Sterlinga. Naopak ale koupili The Reds Dárwina Núňeze a především Manchester City přivedl zmíněného Erlinga Haalanda.

ARSENAL LONDÝN – TOTTENHAM HOTSPUR

Bitva o sever Londýna – North London Derby! Oba rivalové v minulé sezoně doslova do posledního kola bojovali o poslední místenku do Ligy mistrů, nakonec se radovali Kohouti pod vedením Antonia Conteho. Italský manažer v Londýně odvádí opět perfektní práci.

Oba týmy přes léto pracují na posílení kádrů – Tottenham už přivedl Bissoumu, Perišiče, Forstera nebo Richarlisona, Arsenal zase získal vysněnou „devítku“ v Gabrielu Jesusovi, ofenzivního šikulu Fabia Vieiru a další hráči mají následovat. Kanonýři jdou navíc poslední rok a půl postupnými krůčky nahoru a mladíci jako Saka, Martinelli nebo Smith-Rowe se ještě budou zlepšovat, Hotspur se zase mohou spolehnout na dvojici Kane – Son.

MANCHESTER CITY – MANCHESTER UNITED

V našem výčtu těch největších klasik samozřejmě nemůže chybět ani zápas o Manchester. Historicky jsou stále mnohem úspěšnější Rudí ďáblové. Možná vás ale překvapí, že přímo v Manchesteru mají údajně fanouškovskou přesilu Citizens. Ve světě je to vzhledem k historii pořád ještě naopak. Hřiště obou rivalů jsou vzdálená přibližně čtyři míle.

První Manchester derby se hrálo už v roce 1881, v té době šlo ještě o zápas dvou z mnoha začínajících týmů v okolí Manchesteru, takže utkání nemělo žádný zvláštní význam s puncem derby. Historicky nejlepším střelcem Manchester derby je s jedenácti góly Wayne Rooney – dnes trenér Derby County.

EVERTON – LIVERPOOL

O tradiční a nejdelší derby v Anglii jsme nakonec nepřišli. Frank Lampard dokázal tým z modré části Liverpoolu udržet a bude se moct dál utkávat s anglickou elitou, včetně městského rivala Liverpoolu. Merseyside derby se hraje nepřetržitě od sezony 1962–63, letos přijde na řadu o víkendu 2.-5. září už v 6. kole Premier League.

Zajímavé je, že Everton (založen 1878) dokonce hrál v dávné historii své zápasy právě na Anfieldu. Kvůli sporům v politickém cítěním a sporům o peníze se ale následně přestěhoval do Goodison Parku na opačné straně Stanley Parku. Druhá polovina sporu pak zareagovala v roce 1892 vytvořením nového klubu – Liverpoolu FC.

Další šlágry sezony: Leeds – Manchester United, West Ham United – Chelsea Londýn, Chelsea Londýn – Arsenal, Manchester United – Liverpool, Chelsea Londýn – Fulham.

VĚDĚLI JSTE O PREMIER LEAGUE, ŽE…

  • Přestože si Manchester United prochází hodně černým obdobím, stále nasbíral v novodobé historii Premier League od jejího založení v roce 1992 nejvíce bodů. Aktuálně jich má dokupy 2308, druhý je Arsenal (2072) a třetí Chelsea (2064). Naváže Erik ten Hag na slavnou éru Rudých ďáblů?
  • Liverpool v uplynulé sezoně získal doma nejvíce bodů a inkasoval nejméně gólů v rámci ligy. Na titul to ale přes stíhací jízdu nestačilo. Počtvrté za posledních pět let zvedl pohár nad hlavu Manchester City.
  • Premier League bude od nové sezony vysílat nový program – Canal+ Sport. V jeho komentátorském týmu se objeví i Jaromír Bosák, dlouholetá stálice České televize.