Bitva na ostří nože! Vrátí CZ Bělehrad svému rivalovi podzimní porážku a přiblíží se k titulu?

píše Pavel Pubal

Na fotbalové mapě starého kontinentu jen těžko naleznete tak divoké fotbalové derby, jako je bělehradské „Večiti derbi“, tedy bitvu mezi Crvenou zvezdou a Partizanem. Pokud vás láká nezapomenutelná atmosféra a 50 tisíc horkokrevných příznivců v naprostém transu, o tohle utkání nemůžete přijít. Hraje se už 1. března a my pro vás na tento velký zápas chystáme autobusový zájezd. CZ Bělehrad zatím srbské Super Lize jasně dominuje, ale protože její jediná porážka přišla na podzim právě v derby, má Partizanu na domácím stadionu co vracet. Buďte u toho s námi!

Zájezd na zápas Crvena Zvezda-Partizan do Bělehradu

Soupeři už od „narození“. Kdo si odvážně vyzkoušel oba dresy?

Na zápasech těchto dvou znepřátelených klubů panuje pokaždé extrémně bouřlivá atmosféra a často dochází i ke konfliktům, které přesahují sportovní stránku. Večiti derbi má vliv na celé Srbsko, vždyť podle průzkumů fandí zhruba 50 procent národa CZ Bělehrad, cirka 45 procent Partizanu a zbývajících pět procent Srbů prý buď fotbal vůbec nezajímá, nebo fandí někomu jinému. Dva nejslavnější srbské kluby zkrátka v zemi určují nejen fotbalové, ale sportovní trendy. Crvena zvezda i Partizan totiž nezápasí o tituly jen ve fotbale, ale minimálně v dalších 20 sportech (volejbal, basketbal a další). A rivalita je to všude stejná…

Ostatně není divu, že se kluby přetahují o nadvládu od svého vzniku, když se datuje v obou případech do stejného roku – 1945. Partizan byl založen armádou a Crvena Zvezda zase příslušníky policie. Fanouškovské tábory tak tehdy byly rozděleny jasně – kdo měl co do činění s armádou, fandil Partizanu, ostatní Zvezdě. Oba kluby mají ohromně tvrdé, hlučné a silné ultras. Možná také proto si troufla jen hrstka hráčů v historii přestoupit z jednoho klubu do druhého. Zajímavou postavou je třeba nám dobře známý srbský fotbalista Nemanja Matič, který se dostal do světa velkého fotbalu přes slovenské Košice a následně hrál za Chelsea nebo Manchester United, kde působí dodnes. Ten totiž v mládeži oblékal dres obou bělehradských rivalů. Mimochodem, v současné Spartě Praha jsou také dva bývalí fotbalisté Zvezdy, kteří se náklonností k červené polovině Bělehradu vůbec netají – jsou jimi Srb Srdjan Plavšič a kontroverzní Gaboňan Guélor Kanga.

 

Překazí Partizan svému rivalovi mistrovský hattrick?

Jak už zaznělo na začátku, první letošní derby o Bělehrad vyhrál Partizan, když v září loňského roku před vyprodaným vlastním stadionem pro 30 tisíc diváků sestřelil rivala 2:0. O branky se postarali dva střídající a nám dobře známí fotbalisté – Seydouba Soumah totiž působil více než tři roky ve Slovanu Bratislava a jeden čas byl i v hledáčku elitních českých klubů, Zoran Tošič (32) zase má za sebou skvělou kariéru (Manchester United, Kolín nad Rýnem, CSKA Moskva), kterou teď dohrává v týmu svého srdce. Kromě vzájemného zápasu ale Partizan na podzim za svým sokem v domácí soutěži výrazně zaostával. Zvezda totiž jiný zápas neprohrála a s bilancí osmnácti výher, jedné remízy a jedné porážky kraluje Super Lize se ziskem 55 bodů. Přitom musela dělit své síly mezi domácí soutěž a Ligu mistrů, kde však uhrála jen tři body za domácí výhru nad Olympiakosem. Druhý Partizan na podzim posbíral o jedenáct bodů méně a spíše se musí ohlížet pod sebe, než že by měl reálnou šanci na titul. Také z historického hlediska je o chlup úspěšnější CZ Bělehrad, která vyhrála poslední dva ročníky elitní srbské soutěže a dohromady posbírala už 30 titulů. Partizan má o tři méně, poslední ze sezony 2016–17. Bylo by velkým šokem, kdyby vyrušil rozjetého rivala a překazil mu letos na jaře mistrovský hattrick.

Dejan Stankovič chce být stejně úspěšný trenér, jako hráč

Mezi klubové legendy CZ Bělehrad patří třeba Siniša Mihajlovič, Robert Prosinečki či z nedávné generace Nemanja Vidič. A další dokonce sedí na lavičce tradičního klubu. Trenérem Zvezdy totiž není nikdo jiný, než bývalý vynikající fotbalista Dejan Stankovič, který začal svou aktivní kariéru právě tam, ale zlaté hráčské časy prožil na Apeninském poloostrově – v Laziu Řím a Interu Milán. Současný kádr táhnou kanadský gólman Milan Borjan, australský středopolař Milos Degenek či nejlepší střelec posledních let i aktuální sezony Ben El Fardou (Komory). Naopak mužstvo v zimní pauze opustil známý tvůrce hry Marko Marin, který se nechal zlákat nabídkou z Al Ahli. Co se týče kádru Partizanu Bělehrad, kromě již zmíněné dvojice Seydouba Soumah a Zoran Tošič jsou dalšími zajímavými borci třeba Lazar Markovič, který se za posledních pár let mihl v Liverpoolu, Fenerbahce, Sportingu, Hullu, Anderlechtu či Fulhamu, aby se vrátil domů, nebo japonský rychlík s krátkou minulostí v londýnském Arsenalu Takuma Asano.

Také historická statistika vzájemných zápasů hovoří mírně pro Zvezdu, ale v posledních letech se vyrovnává. Jak to dopadne letos? Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!


FOTO:Google