Baví fanoušky i hráče. Maskoti ve sportu

píše Jakub Glajza

Abyste si odpočinuli od nákupního šílenství, kterým je Black Friday, tak jsme pro Vás připravili několik blogu s tématem zvířátek. Mají Vás především pobavit a dopřát trošku toho oddychu. Přejeme příjemné počtení.

Soutěž: Máš doma zvířecího sportovce? Pochlub se jím v komentáři na našem facebooku. 

Jsou ohromní, roztomilí, úžasní, barevní, hraví a šílení. Jejich úkolem je bavit fanoušky, ale i hráče! Přesně tak, řeč je o sportovních maskotech, jejichž hlavním úkolem je vykouzlit úsměv na tvářích všech fanoušků.

Plné stadiony diváků, velkolepá atmosféra, pulsující prostředí, nádherné chorály, strhující momenty a tančící maskoti. I takto dnes vypadají fotbalové a hokejové stadióny. Vzpomenete si na některých z nich?

Doporučujeme také: Zvířecí vetřelci na fotbalových trávnících

Willie

Anglická fotbalová reprezentace je držitelem prestižní trofeje pro mistry světa z roku 1966, které se konalo právě na území Britských ostrovů. Tento fotbalový svátek se do dějin zapsal i díky prvnímu maskotovi v historii. Právě Angličané dostali geniální nápad – vymyslet postavu, která měla reprezentovat jejich šampionát. Nakonec se jím stal legendární lev se jménem Willie, kterého si všichni fanoušci okamžitě zamilovali.

I díky němu začala nová éra ve sportu. Období, ve kterém se hlavním symbolem každého mistrovství světa, stane bláznivá postavička.

FOTO: worldcollectorsnet.com

Footix

Země „galského kohouta“ v roce 1998 neměla velký problém s výběrem maskota pro fotbalové mistrovství světa. Stal se jím legendární kohout Footix, který nemalou měrou přispěl k památným a nezapomenutelným momentům tohoto mistrovství, které nakonec vyhrálo domácí mužstvo, v čele s legendami Fabien Barthezem, Lilianem Thuramem či Zinedinem Zidanem.

Jeho autorem je Fabrice Pialot, který se při tvorbě inspiroval právě hrdým symbolem Francie, kterým je kohout a jeho jméno vytvořil ve spojitosti s příběhy o Galech, Asterixovi a Obelixovi. Zajímavostí je, že kohout Footix se stal otcem dalšího maskota a to mladé fotbalistky Ettie, která se stala symbolem fotbalového mistrovství světa žen ve Francii 2019.

FOTO: Twitter/FIFA World Cup, fr.fifa.com

Moonbeam a Moonchester

Nejúspěšnější tým posledního desetiletí v anglické Premier League, který v této dekádě získal čtyři mistrovské tituly Manchester City se může pyšnit opravdu zajímavými maskoty. Tvoří je šílený párek modrých mimozemšťanů. Jejich jména jsou Moonbeam a Moonchester.

Bláznivé postavičky připomínající ufony z jiné galaxie mohou diváci zažít na každém domácím utkání. Charakterizuje je velká modrá hlava, obrovské oči a ještě větší uši. Tito giganti se staly neodmyslitelnou součástí klubu z modré části Manchesteru a dokáží neskutečným způsobem pobláznit všechny fanoušky The Citizens.

FOTO: Ben Oldham/SoccerBible

Berni

V německé Bundeslize můžeme rovněž najít velké množství maskotů, které symbolizují jednotlivé kluby. Maskot bavorského velkoklubu B. Mnichov je hnědý medvěd, který dělá radost divákům na stadionu Allianz Arena. Je oblíbený zejména mezi nejmenšími fanoušky. Berní, jak zní jeho jméno, se narodil v květnu roku 2004 a právě tento rok oslavil už své patnácté narozeniny.

Dva metry vysoký a téměř sto kilogramů vážící maco miluje tradiční pokrm těchto zvířat med, nepohrdne však ani vynikající německou klobásou a kvalitním bavorským pivem. Berni je velký dobrodruh. Se svým nejoblíbenějším týmem, v červeném dresu a znakem na hrudi, procestoval již téměř celý svět a poznal mnoho dalších maskotů jiných mužstev, ke kterým je vždy přátelský. Berního nejčastější činností je objímání fanoušků aktuálního mistra Německa.

Toptigka

Maskoti se staly nedílnou součástí i hokejových mistrovství světa. Ty se poprvé konaly, jako součást Zimních olympijských her v roce 1920 a od roku 1930 se konají v pravidelném intervalu každý rok. První maskot, který se objevil na mistrovství světa, vznikl až v roce 1973, kdy mistrovství světa organizoval bývalý Sovětský svaz.

Velmi populárním maskotem se stal medvěd se jménem Toptigka. Nicméně problém byl v tom, že v tomto období to byla teprve postavička nakreslená na papíře.

FOTO: formus.internationalhockey.net

Pepa, Leo, Tomík, Bob a Bobek

Na šestém mistrovství světa, které organizovalo bývalé Československo, se v Praze v roce 1985 objevil další známý maskot. Lev, který dostal jméno Pepa, měl oblečený dres, helmu a na nohou brusle. V rukou držel dřevěnou hokejku a dvě sklenice, jeden pro mistra světa a další pro držitele titulu mistrů Evropy.

Československému výběru přinesl na domácí půdě štěstí, protože hokejisté kolem partie Jiřího Lalu či Vladimíra Růžičky, získali titul mistrů světa.

Dalším maskotem na půdě Československa byl opět lev. Jeho jméno bylo Leo, ale poslednímu výběru společného státu přinesl jen bronzové medaile.

Po rozdělení se další šampionát v Praze konal až v roce 2004, kdy si český národní tým vybral za maskota opět lva. Tentokrát dostal jméno Tomík, ale ani českému, ani slovenský výběru nepřinesl štěstí.

FOTO: hc-kometa.cz

Posledními maskoty na mistrovství v České republice byly Bob a Bobek, legendární dvojice z českého kresleného večerníčku. Svým vzezřením si získaly srdce mnoha fanoušků, ale našim hokejistům nepřinesly štěstí, protože jejich pouť skončila v boji o bronz s USA, po kterém nakonec prohráli.

Goooly a Macejko

Historicky první mistrovství světa na území Slovenska bylo uspořádáno v roce 2011. Maskotem mistrovství v době, kdy se s reprezentační kariérou loučil Pavol Demitra, se stal vlk jménem Goooly. Jeho jméno vybrali hokejoví příznivci a od začátku šampionátu byl jeho významnou součástí. Bavil diváky nejen na stadionech, ale také ve fanzónách, ale zlaté štěstí přinesl finským hokejistům, kteří ve finále zdolali Švédy.

Památným momentem se stal gól finského útočníka Mikaela Granlunda, v semifinále do sítě Ruska. Posledním maskotem mistrovství světa byl medvěd Macejko, jehož netřeba více představovat. Hokejové štěstí opět dopřál podceňovanému výběru Finska, který si z Prahy odnesl titul šampionů.

FOTO: hockeyslovakia.sk

FOTO: sportskeeda.com