Barcelona? Životní zážitek!

píše Jiří Vokřál

 Fotbal, to je světový fenomén. Spojuje lidi napříč zeměmi, vyznáními, rasami, bohatstvím či chudobou. Jen málo lidí na této planetě nezná slovo fotbal. I malé děti v Africe, které nemají vůbec nic, tento sport hrají a sní o tom, že jednou budou světovými hvězdami. A kdo sní o tom, že se stane fotbalovou hvězdou, touží po tom hrát v Barceloně.

Messi obklopen hvězdami

Slavný katalánský klub sbírá v posledních letech trofeje jako na běžícím páse. Od doby, kdy se k týmu připojil Lionel Messi, získala Barca 33 trofejí. I po odchodech legend Puyola, Xaviho a Iniesty je tým z východu Španělska neuvěřitelně silný. Zdá se, že barcelonští jsou připraveni na všechno. Silný tým by měl disponovat silnou lavičkou. Nuže, kdo se tedy většinou nevejde do základní sestavy „Blaugranas“? Brankář Jasper Cilessen, jednička národního týmu Nizozemska. Obránce Clement Lenglet, čerstvá akvizice ze Sevilly za téměř 40 miliónů euro. Bojovník Arturo Vidal, který přišel v létě z Bayernu Mnichov. Brazilec Malcolm, jeden z největších současných talentů. Munir, Rafinha, Denis Suarez… Tato jména by vzbuzovala respekt a byla by součástí základní jedenáctky v jakémkoli týmu evropské špičky, v Barceloně si však tito hráči musí na svou šanci počkat. Je tedy jasné, že sestava FC Barcelony je plná hvězd té nejvyšší kvality. V bráně září už čtvrtým rokem Němec ter Stegen, obranu řídí současný mistr světa Umtiti s bývalým mistrem světa Piquém, na lajnách působí neúnavní Alba a Roberto. Střed pole ovládá Busquets, který na svém postu patří několik posledních let k nejlepším na světě. S prací dopředu pomáhá vicemistr světa Rakitič. O góly se stará úderná trojice Coutinho, Suaréz a Messi. Na světě nenajdete mnoho týmů, které by vyčnívaly takhle kvalitním kádrem.

Už dlouhá léta dodává Barceloně myšlenku a určuje styl hry jeden hráč. Lionel Messi. Drobný Argentinec nepřestává udivovat svými výkony ani po překročení věkové hranice 30 let. O jeho kvalitách nemůže být pochyb, mnoho odborníků o něm mluví jako o nejlepším hráči všech dob. Když má den, a že ho mívá často, dokáže povznést hru Barcy na jinou úroveň. Ani po odchodech vrchních asistentů Xaviho a Iniesty jeho hra neupadá. Pro každého fanouška fotbalu je vidět hrát Messiho na vlastní oči životním zážitkem. A pozorovat ho na slavném Camp Nou, to je doslova sen.

Evropský stín jménem Real

V Evropě byste zřejmě nenašli větší fotbalovou rivalitu než tu, která panuje mezi Realem Madrid a Barcelonou. Ve vzájemných zápasech si jdou hráči po krku, a to i spoluhráči z reprezentace. Příkladem budiž vztah mezi stopery obou týmů, Ramosem a Piquém, kteří spolu sice v reprezentaci skvěle vychází a nastupují mnoho let bok po boku, během El Clásica jsou však na ostří nože. Barcelonské sice může těšit, že v posledních letech dominují domácí La Lize, v evropském měřítku však za svým úhlavním sokem výrazně ztrácejí. Co naplat, že se hráči Barcy v posledních pěti letech radovali ze zisku mistrovského titulu třikrát, kdežto Real jen jednou. Za stejný časový úsek ovládl Bílý balet nejprestižnější evropskou klubovou soutěž čtyřikrát, zatímco FC Barcelona se radovala jen jednou. Hráči „Blaugranas“ skončili v letech vítězného hattricku Realu třikrát ve čtvrtfinále, což je daleko za očekáváním…

To se letos parta okolo nového kapitána Messiho pokusí změnit, jelikož právě zisk ušaté trofeje je hlavním cílem Katalánců. „Minulá sezóna byla velmi dobrá, vyhráli jsme La Ligu a Copa del Rey, ale je pravda, že jsme frustrovaní s naším výsledkem v Lize mistrů. Tímto Vám slibuji, že ze sebe všichni dostaneme to nejlepší, abychom tu krásnou ušatou trofej přivezli zpět sem, na Camp Nou!“ pronesl novopečený kapitán Messi po generálce před novou sezónou.

Opravdová Liga mistrů však pro tento tým začíná až s vyřazovací částí. Bude velmi zajímavé sledovat, zdali právě Barca přeruší nadvládu svých soků z Madridu. Tento rok je tak ideální možností vydat se přímo na Camp Nou!

Barcelona je mnohem víc!

Když už jste v centru Katalánska, dá se toho zažít mnohem více, než „jen“ fotbal. Jestliže patříte mezi nadšené fanoušky do jakéhokoliv sportu, můžete zde navštívit také velice kvalitní házenou, basketbal, atletiku, pro fanoušky motorsportu tu jsou okruhy pro Formuli 1 nebo Moto GP a tak dále. Město je také známé pro svou úžasnou architekturu Antoniho Gaudího, kdo by neznal například chrám Sagrada Familia. Poloha při pobřeží Středozemního moře navíc tvoří z Barcelony ideální místo pro život. Co se týče večerního života, patří toto město mezi ty nejživější na světě. Pokud se tedy do srdce Katalánska vydáte, zažijete neuvěřitelný zážitek nejen na fotbale, ale také v městě samotném. A pokud byste fotbalu přece jen neměli dost, zkuste prohlídku stadionu Camp Nou, nebo například některý ze zápasů městského rivala Espanyolu Barcelona.

Barcelona je zkrátka zážitkem na celý život. Fotbaloví fanoušci navíc mají tu výhodu, že žijí v době největší formy Lionela Messiho. Této šance by byla škoda nevyužít.