Barážové momenty: Rosova paráda proti Norsku (VIDEO) i Řepkův blikanec

3 minuty čtení + 1 video

Poslední dvě překážky stojí české reprezentaci v cestě na Mistrovství světa 2022 v Kataru. Tou první bude na konci března Švédsko a naši fanoušci si na Seveřany bez vykartovaného Zlatana Ibrahimoviče věří. Zatím jsme se ale v éře samostatné České republiky podívali na světový šampionát jen jednou roku 2006 v Německu. Pojďme před bitvou se Švédskem zavzpomínat na naše nezapomenutelné barážové momenty.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Zatímco na EURO se dokážeme probojovat opakovaně, světové šampionáty jakoby pro nás byly zakleté. Vždyť mezi evropskou smetánkou jsme od rozdělení federace nechyběli ani jednou. V roce 1996 v Anglii jsme dokonce vybojovali stříbro a v roce 2004 v Portugalsku bronz. V letech 2012 a 2021 (odložený šampionát z roku 2020) z toho bylo čtvrtfinále. Na světovém kolbišti je to ale jiná písnička, bude to s Katarem jiné?

ROSICKÉHO HALFVOLEJ NÁS POSLAL DO NĚMECKA

Doposud jedinou účast na MS jsme si zajistili roku 2005 úspěšně zvládnutým barážovým dvojzápasem proti Norsku. První zápas jsme v Norsku vyhráli 1:0 gólem Vladimíra Šmicera a postup jsme dokonali výhrou stejným poměrem po nádherné brance Tomáše Rosického na Letné.

Tehdy byl ještě Malý Mozart skoro na začátku své velkolepé kariéry, kterou ukončil roku 2017 v dresu Sparty. Na Letné je dnes sportovním ředitelem. Krásná ukázka toho, jak dlouho už na světový šampionát čekáme. Zopakujeme nyní úspěch party kolem trenéra Karla Brücknera proti dalším Seveřanům?

ŘEPKŮV BLIKANEC POTOPIL TÝM NA ZAČÁTKU TISÍCILETÍ

O postup na mistrovství světa jsme se snažili už o čtyři roky dříve, ale tehdy tým pod vedením Jozefa Chovance nešlapal dobře. Opory neměly formu, nebyla parta, chybělo odhodlání. Vrcholem nepovedeného cyklu byl právě barážový dvojzápas s Belgičany, tehdy ani zdaleka ne tak silnými, jako jsou Rudí ďáblové dnes.

Na podzim 2001 vrcholila krize tehdejšího výběru. Belgii jsme shodně dvakrát podlehli 0:1 po brankách Verheyena a Wilmotse z penalty, navíc jsme za dva zápasy vyfasovali hned tři červené karty! Klíčový byl zejména blikanec Tomáše Řepky ze závěru prvního poločasu úvodního zápasu v Bruselu. V pražské odvetě pak až v samém závěru za rozhodnutého stavu neudrželi nervy na uzdě Nedvěd (88.) s Barošem (89.).

NÁZOR FANOUŠKŮ: ČEŠI PŘES ŠVÉDSKO POSTOUPÍ, ÚSPĚCH NÁM ZAŘÍDÍ SCHICK

Čeští fanoušci letos minimálně proti Švédsku našemu výběru věří. Do ankety na našich sociálních sítích se zapojily stovky sledujících a 89 procent si myslí, že postoupíme dál. V anketě, kdo je naší největší oporou a zařídí postup přes Švédy, pak padala výhradně tři jména – brankář Tomáš Vaclík, kapitán Tomáš Souček a z 90 procent zejména opakovaně snajpr Patrik Schick.

Pokud by se nám skutečně podařilo ve Stockholmu uspět a postoupit dál, ve finále baráže o jedno postupové místo do Kataru bychom se pak utkali s vítězem zápasu Polsko – Rusko. Hrálo by se opět na půdě soupeře.

CHCETE U TOHO BÝT S NÁMI? KOMPLETNÍ NABÍDKA NA BARÁŽ :