Baráž se Švédy? Historie hraje pro Čechy

3 minuty čtení + 1 video
píše David Zlomek

Strašák jménem baráž děsí většinu týmů. Pokud to neklapne a nepostoupí se, hodí se naděje a celý kvalifikační cyklus do koše. Češi se však nemusejí tolik bát, nedávná historie ukazuje hned dva postupy. Letos to však bude o něco těžší.

Krátce ale ještě skočme do historie. Česká reprezentace odehrála celkem tři barážová klání. Dvakrát šlo o mistrovství světa, jednou o EURO. Ta nejstarší se datuje do roku 2001, kdy se našim fotbalistům nepodařilo vstřelit ani jeden gól Belgii, která se tak na šampionát do Jižní Koreje a Japonska podívala na úkor českých hvězd.

Další dvě zkušenosti jsou ale mnohem veselejší. V roce 2005 stvrdila reprezentace své kvality a přetlačila Norsko. Díky tomuto úspěchu se Česká republika mohla poprvé v samostatné historii podívat na mistrovství světa.

Třetí barážové klání se odehrálo v roce 2011. A právě v nich byly vstřeleny dvě ikonické góly naší historie.

V prvním utkání, které se hrálo na Letné, rozvlnil síť parádní ranou v té době v životní formě hrající Václav Pilař. Do Černé Hory, jež byla tehdy soupeřem, si reprezentace odvezla náskok 2:0. Ten byl stvrzen legendárním gólem „Pojď, synu!“ Petra Jiráčka.

Letošní situace je komplikovanější. Pokud se totiž českému výběru podaří přejít přes Švédsko, bude ho čekat ještě jeden soupeř.

Ten vzejde z dvojice Polsko – Rusko.

Poláci už roky patří k tomu silnějšímu, co Evropa nabízí. Dle mnohých názorů je však toto jedna z posledních možností, kdy mohou naši severští sousedé uspět. Polská zlatá generace totiž stárne, a i když jsou Robert Lewandowski, Wojciech Szczęsny či Grzegorz Krychowiak zavedenými jmény, mladší už nebudou.

To v ruském týmu žádná velká hvězda nevyčnívá. Neznamená to však, že Rusové nejsou kvalitní. Naopak.

Nebýt nešťastného vlastního gólu, který si sborná vstřelila deset minut před koncem posledního zápasu ve skupině, šla by na světový šampionát přímo.

Zmiňme alespoň pár známých jmen. Jedničkou v útoku je bombarďák Zenitu Petrohrad Arťom Dzjuba, na pravé obraně dokáže zahrát českou ligou ostřílený Vjačeslav Karavajev, v týmu pak najdeme i Aleksandra Golovina, Fjodora Smolova či Alexeje Mirančuka.

Recept na pokoření obou týmů našli v poslední době Slováci, kteří si s Polskem poradili na loňském mistrovství Evropy, s Ruskem pak na domácím stadionu v rámci kvalifikace na MS.

CHCETE U TOHO BÝT S NÁMI? KOMPLETNÍ NABÍDKA NA BARÁŽ :