Autobusem na Hertha vs. Bayern za výjimečnou cenu

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektiního sportovního portálu TakUrcitee.sk

AKCE: Kompletní zájezd na Hertha – Bayern nyní pouze za 1 900 Kč

Německá stará dáma je ve vyspělé fotbalové Evropě právě tou výjimkou, která potvrzuje pravidlo o silném hlavním městě. Londýn má Arsenal, Chelsea, nebo Tottenham. Madrid má Real s Atléticem, Paříž má Saint Germain, Řím má Lazio s AS. Berlín má Herthu. Ta však nikdy nedokázala vytěžit maximum z pozice hlavního města země a pokud se v Německu lidí zeptáte, kdo je v zemi fotbalově nejsilnější, Herthu v odpovědích nečekejte.

Tato sezóna by konečně mohla přinést do hlavního města radost. Třetí místo tabulky je zatím velmi slibné a únorový souboj s mistrem a lídrem v jedné osobě bude tahákem fotbalového jara v Evropě.

Sestřih podzimních zásahů Herthy:

https://www.youtube.com/watch?v=oaTAPaXkmUc

Proč hvězda Herthy nikdy naplno nezářila?

Hertha sice v letech 1930 a 1931 vyhrála titul mistra, avšak to ještě před érou Bundesligy a zejména krátce před vypuknutím druhé světové války. Fotbal šel stranou a Hertha tak nemohla navázat na své úspěchy. Do první sezóny Bundesligy v roce 1963 se klub z hlavního města dostal jen díky soucitu funkcionářů fotbalového svazu s lidmi žijícími v zničeném Berlíně.

berlin-stadion
Olympijský stadion – ješte před rekonstrukcí z roku 1974

Ostatním klubům se toto politické rozhodnutí nepříliš líbilo a trvalo pouze dva roky, než byla Hertha z ligy vyloučena. Důvod? Podplácení hráčů soupeře. V roce 1971 byl klub namočený i ve známém Bundesliga skandálu, ve kterém šlo o ovlivňování zápasů. Hertha to nepoložila a v následujících sezónách dosáhla na druhé a třetí místo tabulky.

V roce 1980 z ligy opět vypadla, v roce 1986 dokonce do třetí ligy. Aby toho nebylo málo, byla nucena prodat svůj olympijský stadion. Největší potupa pro fotbalový klub, jaká mohla kdy nastat. Z Herthy se stal provinční klub s pověstí podvodníků hrající své zápasy před 5-tisícovými návštěvami.

Naděje přišla s pádem zdi

Pád Berlínské zdi znamenal naději nejen pro obyvatele města, ale zejména pro klub. Najednou byl v hlavním městě velký fotbalový potenciál a do pokladny začaly konečně proudit peníze. Klub se v roce 1998 vrátil do Bundesligy a o dva roky později si dokonce zahrál skupinovou fázi Ligy mistrů.

Klubový šéf Dieter Hoeness (ano, bratr Uliho) dokonce fanouškům slíbil, že vybuduje tým, který jim jednou přes Braniborskou bránu přiveze trofej pro vítěze Bundesligy. Začal investovat peníze do drahých hráčů, roztočil nebezpečnou finanční spirálu postavenou na příjmech z Ligy mistrů. Pouze ty dokázaly pokrýt náklady a splátky úroků.

hoeness2_1432232430-768x432
Dieter Hoenes

Přišla však sezóna 2008/2009 na jejímž konci byla jen kvalifikace do Poháru UEFA. Klubu s více než 50-milionovými dluhy hrozil bankrot a tak musel prodat všechna svá esa. Odešel Arne Friedrich, Josip Siminič, Andrej Voronin a v roce 2010 klub z Bundesligy opět vypadl. Následovaly sezóny postupů a vypadnutí. Naposled se klub do ligy vrátil v roce 2013.

V minulé sezoně to modro-bílí dotáhli až do play-off Evropské ligy. V té probíhající sezoně zaznamenali nejlepší ligový start v klubové historii a pokud jim to takto půjde dál, možná se jejich fanoušci po dlouhé době dočkají i Ligy mistrů.

Darida
Vladimír Darida válí v Herthě už od roku 2015

hertha peter pekarik
Slovák Peter Pekarík je v Berlíně krajním obráncem číslo 1

Není pochyb o tom, kdo je v Německu fotbalovým králem. Bayern vládne na všech frontách a nenechal se zaskočit ani překvapením sezóny z Lipska. V prvním letošním zápase si doma s Herthou poradil, ale vyprodaný Olympijský stadion zažívá fotbalovou renesanci. Zvládne to Bayern? Přijeďte se přesvědčit na vlastní oči.

Autobusový zájazd vám kromě fotbalového zážitku nabídne i možnost prohlídky Berlína, jeho nejkrásnějších částí a degustace místních specialit. Hertha si chce pochutnat na Bayernu a v litrech piva utopit svou neúspěšnou historii.

Přebudované mužstvo i s Vladimírem Daridou si buduje nový příběh, jehož součástí můžete být chvilku i vy. Stačí se nechat přesvědčit a uvidíte, že i fotbalově nepoučitelní si svou šanci zaslouží. Kromě skvělého fotbalu poznáte i 74 tisíc důvodů, proč si Berlín zaslouží úspěšný fotbalový klub.

Kompletní autobusový zájezd objednávejte zde.