Antonio Conte: Magnet na úspěchy už vládne Tottenhamu

4 minuty čtení

Kam přišel, tam slavil úspěchy a zvedal nad hlavu cenné trofeje. Italský trenér Antonio Conte je zárukou úspěchu, což dokazoval v Juventusu, Chelsea nebo naposledy v Interu. Teď je novým vládcem střídačky Tottenhamu Hotspur. Jeho předchůdce Nuno Espírito Santo z Portugalska vydržel na horkém křesle jen pár měsíců, pak odskákal děsivý start Spurs do sezony.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

ÚSPĚŠNÝ JAKO HRÁČ I JAKO TRENÉR

Už jako hráč byl Antonio Conte výjimečný. Stal se jedním z nejvýznamnějších a nejvlivnějších hráčů historie Juventusu. S Juve vyhrál mnoho titulů, má vítězství v Lize mistrů, tehdejším Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) a pětkrát opanoval Serii A. Hrál za italský národní tým, byl účastníkem Mistrovství světa 1994 a Mistrovství Evropy 2000.

A úplně stejně pokračuje i jako trenér. Má tituly s Juventusem, Chelsea i Interem Milán, vedl rovněž italskou reprezentaci. Antonio Conte je zkrátka továrna na úspěchy. Ne vždy se u jeho fotbalu lidé baví, ale tituly a vítězství přitahuje svým pragmatickým způsobem hry jako magnet.

RYCHLÝ KONEC NA LAVIČCE INTERU

Po skončení mistrovské sezony 2020–21 se ale rozhodl s Interem ukončit smlouvu kvůli nové politice klubu. Nerazzuri ovládli Serii A po dlouhých jedenácti letech, nicméně majitelé se záhy rozhodli po dopadech pandemie šetřit a najednou prodali své dvě obrovské opory – Romela Lukaka do Chelsea a Achrafa Hakimiho do Paris St. Germain. Tím skončilo i angažmá rozezleného trenéra, který chtěl pokračovat s co nejsilnějším týmem v cestě třeba až na evropský vrchol.

Od té doby byl žhavým jménem na trenérském trhu. Jak se nějakému týmu nedařilo, okamžitě se volalo po příchodu Conteho. Ostatně právě Tottenham už s ním před začátkem sezony také jednal, ale tehdy se ještě s extravagantním Italem nedomluvil. Sáhl tak po Nuno Espírito Santovi, který předtím odváděl velmi dobrou práci u Wolves. Na lavičce Spurs ale vydržel jen od června do 1. listopadu.

5000 DNÍ OD POSLEDNÍ TROFEJE SPURS

Druhé kolo jednání s Contem už Tottenhamu vyšlo. V úterý 2. listopadu, když přišel Conte, uplynulo přesně 5000 dní od poslední trofeje Tottenhamu – vítězství v Ligovém poháru za sezonu 2007–08. To má teď právě magnet na úspěchy změnit.

Údajně má slíbených až 150 milionů liber na zimní přestupy. Navíc jej mohlo přesvědčit, že má ve vedení krajana z Itálie, se kterým úspěšně spolupracoval už v Juventusu. Conte má všechny předpoklady být opět úspěšný. V Anglii už působil u Chelsea a radoval se – jak jinak – z titulu. I proto se spekulovalo, že by mohl jít do United, ale nakonec Solskjær přežil Espírita Santa. Tottenham má jistě hráčský potenciál mnohem vyšší, než zatím prokazuje.

NUTNOSTÍ BUDE PŘÍCHOD STOPERŮ

Není pochyb, že Conte bude vsázet na svůj osvědčený tří (až pěti) obráncový systém, ať už to bude vepředu se třemi (3–4–3) nebo se dvěma útočníky (3–5–2). Ať tak či tak, dá se předpokládat, že se v zimním přestupáku bude poohlížet zejména po stoperech, kde letos Spurs tlačí bota a pro Conteho jsou nutným základem, jak budovat úspěšný tým.

Však také z Tottenhamu odešli v poslední době stárnoucí lídři defenzivní linie Toby Alderweireld (Al-Duhail), Jan Vertonghen (Benfika) nebo pravý bek Serge Aurier (Villarreal). Teď bude velmi zajímavé sledovat, jak tým probudí Conte.

Z naší nabídky si vybere každý! Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier LeagueSerie ABundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!