Antoine Griezmann posilou Barcelony! Skončí transfer u soudu?

Píše Pavel Pubal

Další z očekávaných přestupů léta je dokonán. Po Edenu Hazardovi, kterého z Chelsea ulovil Real Madrid, se dočkala velkého příchodu také konkurenční Barcelona, když přivedla Antoine Griezmanna z Atlética. „Grizi“ už byl jednou nohou v Barceloně loni. Tehdy nakonec nabídku odmítl, ale přesto se všeobecně očekávalo, že k velkému přestupu dojde. Nakonec Blaugranas ulovili francouzského reprezentanta za 120 milionů euro, právě takovou měl totiž ve smlouvě s Atléticem výkupní klauzuli.

 Loni se Antoine Griezmann nakonec rozhodl setrvat u Atlétů a dokonce s nimi podepsal nový kontrakt. Od začátku letošního léta ale očekávaný přestup nabral rychlý a u sympatického Francouze možná až trochu nečekaný spád. Griezmann bojkotoval první tréninky, čímž si rozhodně nepomohl u fanoušků Atlética, kteří ho ještě před pár týdny zbožňovali. Rázem jej považují za zrádce a dávají mu přestup pořádně „sežrat“, stejně jako to prožil loni v létě brankář Courtois při transferu do Realu Madrid. Horkokrevní Španělé holt jen těžko koušou přestupy svých opor k ligové konkurenci.

 Nejsou to ale jen příznivci Atlética, kdo této změně příliš nefandí. Třeba Brazilec Rivaldo, bývalá hvězda Barcelony, trochu v nadsázce pronesl, že jedinou pozitivní věcí na přestupu Griezmanna do Barcelony je, že bude mít Dembelé s kým hrát Fornite… Jak se zdá, že Grizi – přes své nesporné fotbalové kvality, kterými Barcu jistě posune na vyšší level – nebude mít minimálně ze začátku na růžích ustláno. V katalánském velkoklubu podepsal pětiletý kontrakt, ve kterém má výstupní doložku ve výši 800 milionů eur, tudíž je prakticky neprodejný. Přestup Antoinea Griezmanna do Barcelony navíc bude mít pravděpodobně soudní dohru. Atlético Madrid se chce soudit o přestupní částku, jelikož Griezmann měl ve smlouvě, že jeho výkupní klauzule bude 120 milionů eur, pokud bude jednat o smlouvě až po 1. červenci, ale Griezmann dojednal smlouvu s Barcelonou dříve a tudíž měla být jeho cena 200 milionů eur.

Poslední šance na velký přestup

O blahodárném účinku, který bude mít Griezmann na hru Barcelony, se ale přes to všechno není třeba dlouze mluvit. Dnes osmadvacetiletý ofenzivní univerzál, který začal svou profesionální kariéru roku 2009 ve španělském Realu Sociedad, prožil u Atlétů pohádkových pět let. Během 256 utkání nasázel 133 branek a na dalších 50 přihrál. Další už minimálně v nejbližší době nepřidá. Nyní je v nejlepším fotbalovém věku a hledá novou výzvu. Nutno podotknout, že na tak velký přestup měl možná vůbec poslední šanci, také proto znělo jeho konečné rozhodnutí jinak, než před rokem. S týmem z Madridu vyhrál Evropskou ligu, ale několikrát měl i smůlu a těsně pod vrcholem skončil v bojích o triumf v Lize mistrů či domácí La Lize. Možná i proto se nyní rozhodl tak trochu vystoupit z komfortní zóny a vyměnit výsostné postavení v Atléticu za Barcelonu, kde už se pár hvězdných hráčů spálilo, když bylo rázem ve stínu Lionela Messiho. Každopádně pro Katalánce je Grizi ideální posilou, hotovým hráčem, od kterého mohou čekat hned od začátku velký přínos.

Vy Hazarda, my Griezmanna! Skončí Brazilec Coutinho?

Soupeření a neustálé přetahování mezi fanouškovskými tábory i samotnými kluby z Barcelony a Realu Madrid nebere konce. Nikdo si nic nedaruje a jen nerad jeden kouše menší míru popularity a zájmu veřejnosti. Když tedy v průběhu června Real představil jako novou posilu všemi obletovaného a v minulosti také s Barcelonou spojovaného Edena Hazarda s Chelsea, bylo de facto jen otázkou času, kdy přijdou také Katalánci se svým trumfovým esem. A francouzský šikula Antoine Griezmann je bezpochyby hodně vysokou kartou.

Ve hře Barcelony může obsadit takřka všechny ofenzivní posty. Je možné, že o větší minutáž nebo dokonce o místo definitivně přijde Brazilec Countinho, jehož přestup z Liverpoolu do Barcelony dost možná můžeme definitivně považovat za přešlap. Dnes sedmadvacetiletý reprezentant Kanárků za rok a půl v Katalánsku příliš velkou díru do světa neudělal a z opory Reds se stal rázem hráč, který ve svém současném působišti nemá jisté místo v základní sestavě. Na hřišti se mu příliš nedaří najít ztracenou formu a navíc nad ním stále vlaje prohlášení, že do Barcelony přišel hrát o titul v Lize mistrů. Ano, právě v té Lize mistrů, kde hrál Liverpool od jeho odchodu dvakrát po sobě finále a letos dokonce zvedl nad hlavu ušatý pohár…

Atlético na prahu nové éry. Kdo nahradí Godina, Rodriho či Griezmanna?

Pikantní náhradou za Griezmanna by se prý mohl stát James Rodriguéz z Realu. Levonohý reprezentant Kolumbie by se totiž nejraději usadil zpátky v Madridu, ale trenér Zinedine Zidane o něho údajně nemá zájem. Ve hře je tak přesun k městskému rivalovi, ale zároveň se hovoří i o italské Neapoli. James hostoval poslední dvě sezony v Bayernu Mnichov, se kterým získal osmadvacetiletý hráč dva německé tituly a v 67 zápasech dal v jeho dresu 15 gólů. Atlético Madrid vůbec prožívá na své poměry krušné léto. Tým, který v posledních sezonách sázel právě na ustálenou a sehranou sestavu s propracovaným systémem hry, už opustil kapitán Diego Godin (Inter Milán), nejlepší hráč za poslední roky Antoine Griezmann nebo zeď ve středu pole Rodri, který zamířil do Manchesteru City. Stále hlasitěji se pak mluví také o odchodu Diega Costy, který v poslední sezoně jen marně hledal instinkt zabijáka z předchozích ročníků. Naopak největšími posilami Atlética by měli být středopolař Marcos Llorente z Realu a portugalská hvězda budoucnosti João Félix, který přišel z Benficy.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zájezdů na nejzajímavější fotbalové duely po celé Evropě. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!