Ani tentokrát nebude chybět národní tým na EURU! Losován bude ze třetího koše

píše  Pavel Pubal

Český fotbal v minulém týdnu zase po letech zaplavila vlna euforie. Český národní tým zakončil turbulentní a místy kostrbatou kvalifikaci o postup na Mistrovství Evropy přece jen úspěšně. V klíčovém utkání Šilhavého parta oplatila v Plzni porážku Kosovu z prvního vzájemného zápasu, vystoupila za svého stínu a do zápasu o všechno dala srdce. Přestože to chvilku drhlo, národní tým tak bude opět po čtyřech letech na vrcholné akci starého kontinentu. Hned následující zápas v Bulharsku ale ukázal, že je před Šilhavého realizačním týmem ještě hodně práce. Základní skupiny evropského šampionátu se losují 30. listopadu v rumunské Bukurešti a Češi půjdou ze třetího výkonnostního koše.

Z plzeňské euforie zpátky na zem

Nemalujme si svět na růžovo, český fotbal momentálně vzpruhu sakra potřebuje. A přestože čeští reprezentanti v právě skončené kvalifikaci střídali zářné pasáže s matnými a nepřesvědčivými výkony, dopadlo to dobře. Zvrat přinesla šokující výhra doma s Anglií a definitivu pak výhra z minulého týdne proti Kosovu. Národní tým podal dominantní týmový výkon. Zápas se pro nás nevyvíjel dobře, když z ojedinělého centru do vápna udeřilo a Kosované se ujali po Brabcově nepozornosti vedení. Česká jedenáctka ale svého soupeře mlela dál a mladý středopolař Alex Král famózní střelou za tyč nastartoval velkolepý obrat. Z následného tlaku pak pálili Jankto s Ondráškem do břevna, až se ujala Čelůstkova teč Královy hlavičky. A mohlo se slavit, Češi opět po čtyřech letech poletí na EURO!

Následně čekala reprezentaci ještě derniéra před zavřenými tribunami v Bulharsku, kde domácí pykali za rasistické projevy z utkání proti Anglii. Našim už v Sofii prakticky o nic nešlo a na jejich výkonu to bohužel bylo znát. Nudná a bezduchá porážka 0:1, navíc prakticky bez pořádné střely na bránu, vrátila veřejnost zpátky na zem. Jediný gól vstřelil stoper Slovanu Bratislava Božikov a už poněkolikáté v průběhu kvalifikace se ukázalo, že pokud nevisí nad reprezentací hrozba a hráči nedřou do morku kostí, bývají z toho problémy. Přitom už tato parta ukázala, že sílu bezesporu má. Porážkou přišel český národní tým definitivně o možnost být pro losování mistrovství Evropy ve druhém výkonnostním koši a naopak se musel další dny spoléhat na pomoc ostatních celků, aby se nepropadl až do posledního čtvrtého koše. To se nakonec podařilo.

Náhrada za nejlepšího střelce Schicka chybí. Železnými muži kvalifikace Čelůstka a Souček

Trenéru Šilhavému v klíčovém dvojzápase chyběla jasná jednička českého útoku – Patrik Schick. Talentovaného forvarda, který momentálně hostuje z AS Řím v německém Lipsku, trápí zranění. Přestože si na klubové scéně v posledních měsících vytrpěl své, v národním týmu je na něho spolehnutí. Nastřílel čtyři góly, další připravil a u jedné vlastní branky měl primární podíl. Zdobí jej nečekaná řešení a je nebezpečný v jakémkoliv prostoru. Místo něho teď dostali šanci Michael Krmenčík a Zdeněk Ondrášek. Zejména první jmenovaný se klíčovým zápasem protrápil. Ať si říká kdo chce, co chce, zkrátka to není ten Michael Krmenčík před zraněním. Co stačí na pravidelné střílení branek ve Fortuna lize, to nemusí stačit na evropskou scénu. Zápasem proti Kosovu se odříznutý Krmenčík doslova protrápil a z placu šel za stavu 0:1 jako zpráskaný pes. Obrat přišel, až když Krmenčíkovu úlohu převzal snaživý Ondrášek. V bulharské Sofii už se útočník Viktorie Plzeň do sestavy nepodíval.

Dalšími opěrnými body naší sestavy byli kromě zmíněného Schicka také Tomáš Vaclík, Ondřej Čelůstka nebo Tomáš Souček. Ten přijal klíčovou roli, kterou už drží nějaký ten čas i v pražské Slavii. Neúnavný dříč se stal perlou reprezentace a zájem o jeho služby sílí. Na mezinárodním poli mu jen zatím chybí produktivita – zatímco v české lize je ve vápně při standardních situacích takřka nebránitelný, tak v kvalifikaci přispěl pouze jedním gólem. Tichou oporou je pak zadák Ondřej Čelůstka. Jen on a zmíněný Souček odehráli kompletní porci 720 kvalifikačních minut. Přitom v Jarolímově éře byl v nominacích naprosto opomíjen, pod Šilhavým je naopak pravým pilířem defenzívy. Právě on je ztělesněním proměny reprezentace, která pod novým koučem nastala – Čelůstka je neúnavný bojovník, poctivý urostlý chlap. Nevypustí souboj. Takové typy mají fanoušci rádi. Další neochvějnou jistotou byl brankář Tomáš Vaclík. Na záda mu dýchají Pavlenka s Koubkem, kteří pravidelně chytají v bundesligových týmech, a objevem posledních měsíců je pak slávista Kolář, který vychytal nulu na slavném Camp Nou v Lize mistrů. Vaclík se tím ale absolutně nenechal rozhodit, podával spolehlivé výkony a uhájil místo mezi tyčemi.

Hložek a Sadílek, nebo vyzkoušené opory?

Základ nominace na evropský šampionát budou jistě tvořit hráči z úspěšné kvalifikace. Samotné mistrovství ale začne až 12. června 2020 a za nadcházející půlrok se může stát cokoliv – výpadek nebo naopak nárůst formy, přestupy do větších klubů a s tím související menší herní vytížení nebo třeba zranění. Ostatně už nyní chybějí trenéru Šilhavému zranění hráči, kteří úspěšnou kvalifikaci rozjeli – kapitán národního týmu Bořek Dočkal nebo pracant středu pole David Pavelka. Naposledy reprezentace postrádala i Patrika Schicka. Naopak klidně mohou do té doby vystřelit na výsluní i hráči, kteří zatím mezi stěžejní borce nepatřili. Nejčastěji se hovoří o mladících Adamu Hložkovi a Michalu Sadílkovi, v posledních zápasech dostal šanci i Petr Ševčík. Opačný problém budou muset řešit Marek Suchý a Filip Novák, kteří v průběhu kvalifikace přišli o své místo v základní sestavě. Šampionát se bude hrát ve dvanácti evropských zemích a zúčastní se jej 24 národních týmů, které budou rozděleny do šesti základních skupin. Hrát se bude v Baku a Římě (skupina A), Petrohradu a Kodani (B), Amsterdamu a Bukurešti (C), Londýně a Glasgow (D), Bilbau a Dublinu (E) a Mnichově a Budapešti (F). Los proběhne na konci listopadu v Bukurešti a sledujte společně s námi, koho nakonec dostaneme do skupiny a vyhrajte i nějakou tu cenu.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!