Anfield je zárukou husí kůže: Stadion, který nebyl vždy červený

V šedesátých letech se Anglie změnilo z kolébky fotbalu na kolébku chuligánů. I proto se britská vláda v čele s Margarett Thatcherovou v roce 1985 rozhodla pro radikální opatření, které měly ze stadionů odkopnout bitvy, výtržnosti a rozbité hlavy daleko jako výkop Olivera Kahna.

Novým pravidlům s názvem „Goalies Against Hooliesse to podařilo a anglické fotbalové stadiony se postupně staly místem, kde se nemusíte ohlížet, jestli vám neletí cihla do hlavy. Je to super, ale vedlejším efektem je i to, že fandění na stadionech není tak bouřlivé a živelné jako kdysi. Stadion na Anfield Road je však stále místem, kde se vám díky elektrizující atmosféře zježí chlupy i na dlaních. A jaké příběhy by vám uměl vyprávět chrám, na kterém hrává domácí zápasy FC Liverpool?

Na Anfield nevládla vždy červená

Stadion Anfield stojí v Liverpoolu již od roku 1884 a patří mezi nejstarší v Anglii, ale ne vždy na něm dominovala červená barva. Své domácí zápasy na něm hrál FC Everton. Není se čemu divit, protože v té době ještě FC Liverpool nebyl na světě a městu kralovala modrá barva a karamelky. Jenže Evertonu se částka za pronájem Anfield zdála příliš vysoká a v roce 1891 se z Anfield přestěhoval do Goodison Parku.

O rok později založil majitel Anfield, John Houlding, slavný FC Liverpool, ale to stále neznamenalo, že se stadion najednou oblékl do červené barvy. Proč? Protože od svého vzniku do roku 1896 byly klubovými barvami bílá a modrá. Aby i pověstné městské derby mezi Liverpoolem a Evertonem mělo správné grády, stal se Anfield červeným i s dresy FC Liverpool v tomto roce.

Dresy FC Liverpool z období 1892 – 1896

Liverpool_FC_1892-1896_kit

Tribuna Kop je hnacím motorem

Když platí fotbalové klišé o tom, že fanoušci jsou 12. hráčem týmu, o těch, kteří fandí z tribuny Spion Kop, můžete klidně říct, že jsou pro FC Liverpool i 15. hráčem. Proč dostala tribuna právě tento název? Spion Kop je kopec v Jižní Africe, kde v 2. búrské válce zahynulo více než 300 vojáků, kteří byli převážně z Liverpoolu a takto uctili jejich památku.

Do roku 1994 mohl tento hnací motor fandit pouze vestoje, pak však byli na The Kop namontovány i sedačky. No když před začátkem každého zápasu na Anfield zpívají desetitisíce fanoušků You’ll Never Walk Alone, neudrželo by vás sedět ani deset bezpečnostních pásů. Dnes je oficiální kapacita celého stadionu 45 276 diváků, ale v minulosti si pouze na the Kop našlo své místo zhruba 27 tisíc diváků. I díky této obrovské tribuně byla na Anfield v roce 1951 historicky nejvyšší návštěva, zápas FA Cupu proti Wolverhamptonu Wandereres sledovalo 61 905 diváků. V současnosti je v plánu rekonstrukce legendárního stánku a navýšení kapacity na 54 000 míst.

Husí kůži dostanete i z videa, co vás pak čeká na stadionu?

Stadion, který zažil všechno

Na Anfield se toho za ty roky už událo mnoho. První zápas FC Liverpool zde dopadl úspěšně – s Rotherhamom zvítězil 7: 1, lepší vstup si „Scouseři“ ani nemohli přát. Kromě šťastných momentů, se zde udály i ty méně veselé. Po neslavně-slavné tragédii v Hilsborough, kde během zápasu Liverpool – Nothingham Forrest zahynulo 96 lidí, byl Anfield pokrytý kyticemi, které zde položili fanoušci na památku zesnulým. Nouze nebyla ani o kuriozity.

V srpnu roku 1971 se Anfield stal domácím stadionem Manchesteru United. Po tom, co hooligans United dělali zlobu, Old Trafford zavřeli na dva zápasy, a tak Ďáblové odehráli svůj domácí zápas proti Arsenalu právě na Anfield. Tehdy však rivalita mezi United a Liverpoolem nebyla ještě tak obrovská než dnes. Úhlavním nepřítelem Liverpoolu byl a stále je sousední Everton. Anfield i dnes dokáže psát velké příběhy, například, když se fanoušci převlékali za Jürgena Kloppa a vlastně ho přivolali, aby začal trénovat jejich milovaný klub.

Stanete se i vy součástí jednoho z nich a zazpíváte si živě hymnu? Stačí si vybrat z nabídky zájezdů do Liverpoolu.