7 sportovních seriálů, které jste (ne)viděli

Píše Jakub Glajza

Fotbal, basketbal či baseball. Dokumenty i příběhy slavných sportovců, kteří spadli na dno. Nahlédněte do světa sportovních seriálů Netflix, HBO i české produkce.

Z dílny Netflixu

Formula 1: Drive to survive

Dokumentární seriál z prostředí nejoblíbenějšího motoristického sportu na světě. Prvotní myšlenkou celého dobrodružství na závodních okruzích bylo zpřístupnit ho milionům fanoušků po celém světě a získat si další.

To se jeho tvůrcům podařilo na výbornou, a díky tomu mohla vzniknout druhá série. Příběh Formule 1 a celého „Drive to survive“ dokáže oslovit lidi, kteří o jezdcích a závodech absolutně nic netuší, ale i nadšence, kteří si bez ní nedokážou představit svůj život.

Snímek nabízí divákům záběry ze zákulisí všech týmů, zprostředkovává děj nejzajímavějších chvil odehrávajících se v kabinách, na asfaltu a cílové rovince tohoto sportu. Proto byste ho určitě neměli vynechat.

Basketball or Nothing

Další dokumentární seriál z prostředí sportu, který pro koronavirus musel přerušit své zápasy. Pro jeho příznivce však máme připravenou další lahůdku.

Příběh se odehrává v národní rezervaci Navajo, kde je basketbal náboženstvím. Teenagerům nabízí prostor, ve kterém mohou soupeřit, ale musí čelit i problémům s alkoholem a drogami, které sužují danou oblast. Chlapci hrající za místní tým mají jen jeden cíl: vyhrát ligu. V tomto seriálu je basketbal všechno, nebo nic. Určitě se vyplatí vidět.

Sunderland Til I Die

Fotbalové fanoušky potěší tento snímek. Seriál nabízí dvě série, které se nevěnují pouze zápasům, zaměřují se ale i na činnost a fungování klubu, jeho strategii či organizaci. Sunderland Til I Die dokumentuje život klubu v sezóně 2017/2018, který se po vypadnutí z Premier League musí vypořádat s mnoha problémy.

Seriál je také skvělou přehlídkou morálky a motivace hráčů a příznivců, přibližuje jejich každodenní aktivity a překážky. Příběh, ve kterém je fotbalový klub Sunderland pro své obyvatele modlou, vás pohltí. Toto je povinná jízda pro každého fanouška fotbalu, ale i sportu obecně.

Z dílny HBO

Ballers

Seriál s velkou dávkou humoru a vtipu z prostředí amerického fotbalu. Hlavní roli v něm hraje Dwayne Johnson.

Příběh se odehrává v americkém Miami. Bývalá superhvězda amerického fotbalu si po konci kariéry hledá nové uplatnění. Někdejší hráč se stane finančním poradcem a své zkušenosti, postřehy a myšlenky předává i dalším hráčům. V mnoha případech se potýká s problémy, ale čelí jedné velké překážce, kterou proti němu rozehráli jeho společníci.

V seriálu můžeme vidět svět přepychu, luxusních párty, alkoholu, sexu, nevěry a peněz. Kdo má rád takový styl, určitě si nenechá ujít snímek s názvem Ballers.

Eastbound & Down

Děj tohoto staršího seriálu se odehrává v baseballové americké lize. Kenn Powers, baseballová jednička, byl skutečnou hvězdou. Do spanilé jízdy a skvělé kariéry se mu postavily dvě věci: klesající forma a neúnosná povaha.

Po kariéře, která byla protkaná i užíváním podpůrných látek, se vrací do svého rodného města, kde se stává učitelem tělocviku. Kenn se snaží udělat vše proto, aby se mohl vrátit k baseballu.

Seriál je přehlídkou vulgarismů, sexismu či domýšlivosti. Zároveň je zárukou humoru a neuvěřitelné atmosféry, která vytváří komické momenty.

Česká a slovenská produkce

Okresní přebor je skvělou ukázkou vesnického fotbalu. Směs českých herců představuje několik charakterů, které se podobají skutečným hráčům z takového prostředí.

Seriál dokumentuje každodenní starosti i radosti lidí, jejich zápasy a výkony. Kultovní snímek se však proslavil jedinečným humorem, který si zamiluje každý fotbalový fanoušek. Hlášky z tohoto seriálu se staly legendárními.

Vyšehrad je seriálem o „Lavim“, talentovaném fotbalistovi, jehož vyhodili ze Sparty. Alkohol, kouření, párty a špatná životospráva. To jsou jeho návyky, které ho poslali do Vyšehradu.

Můžete se těšit na množství zajímavých a vtipných scén tohoto fascinujícího snímku, který mapuje život neukázněného hráče.


FOTO: medium.com