7 nejlepších sportovních knih, které vybrali fanoušci

Následující text má 734 slov a na čtení vám stačí 4 minuty

Přibližují život sportovce i fascinující příběhy ze světa sportu. Nabízíme výběr sedmi knih, které jste zvolili za své oblíbené publikace vy – sportovní fanoušci, jako reakci na výběr 10 námi doporučených sportovních biografií.

  1. Johan Cruyff: Moje filozofie fotbalu

Od amsterdamských ulic až po přestup do Barcelony a později založení vlastní nadace. To je fenomenální příběh fotbalové ikony, která byla v trenérském řemesle pověstná svou jedinečnou filozofií fotbalu. Holandský mág se po vstupu do Ajaxu v deseti letech vydal na cestu fotbalové slávy, která znamenala prestižní individuální i kolektivní ocenění.

Vše potvrdilo jen prohlášení, kdy se Cruyff v roce 1999 stal nejlepším evropským fotbalistou století a druhým nejlepším fotbalistou světa – hned za Pelém. Jednoznačně kniha, kterou je třeba mít doma!

Koupit: JOHAN CRUYFF: MOJE FILOZOFIE FOTBALU

2. Jedenáct prstenů

Jedenáct titulů v NBA. Přesně k tolika mistrovským triumfem dovedl Phil Jackson své kluby z pozice trenéra. Ale kniha není jen o titulech a vítězstvích. Je plná překvapení a odhalení, odkrývá skryté příběhy sportovních osobností jako Jordan, Rodman či Bryant. Nabízí pohled do jejich soukromí a přibližuje, jak trenér Phil Jackson dokázal formovat světové hvězdy basketbalu – i v situacích, kdy s tím nesouhlasili.

Kniha patří do povinných jízd sportovních fanoušků a dokonce je vhodná i pro ty, kterým basketbal nevoní. Přináší zcela jiný pohled na sport a jeho zákonitosti.

Koupit: JEDENÁCT PRSTENŮ

3. Bez frází

Původně internetový projekt dvou profesionálních hokejistů vyústil do jedinečné publikace. Radim Vrbata a Jakub Koreis vytvořili z Bez frází doslova sbírku úžasných příběhů skutečných sportovců, kteří vyprávějí o sobě, o vlastní kariéře, o vztazích zcela otevřeně a k věci – bez frází. Kniha a všechny texty jsou také skvělým vzorem a návodem pro lidi, kteří se ocitli v obtížných situacích. Sportovci nabízejí své pohledy, jak se jim podařilo zvládat nelehké období v soukromém i sportovním životě.

Skvělým příkladem je příběh hokejisty Ondřeje Rusnáka, který v dětství utrpěl rozsáhlé popáleniny, probojoval se však na mistrovství světa juniorů. Inspirativní je i mluvení fotbalisty Vladimíra Šmicra o pověstném Istanbulská finále AC proti Liverpoolu, který nabídne každému pamětníkovi jiný pohled na legendární zápas.

Pokud toto dílo neznáte, rozhodně bude aspirovat na vaši nejoblíbenější knihu. Přináší množství zajímavého čtení a nekonečnou dávku inspirace. Proto přikládáme i odkaz na druhé a třetí pokračování.

Koupit: BEZ FRÁZÍ 1

petr cech bez fraziFOTO: Facebook/Bez frází

4. OPEN: Andre Agassi

Nejprve se zaradují milovníci autobiografii. Hned potom i příznivci tenisu. Tenisová legenda přibližuje, jak se z nelehkého dětství probojovala až do legendárního finále Wimbledonu v roce 1992, který vyhrává. Stejně jako jeho styl hry, i tato kniha je svá.

Ale rozhodně kvalitní a vyplatí se ji mít doma – nebo někomu darovat.

Koupit: OPEN: ANDRE AGASSI

5. Wim Hof. Ledový muž

Odkryjte svůj fyzický i mentální potenciál a naučte se ho využívat naplno. Wim Hof, ledový muž, má na kontě několik světových rekordů a je pověstný svými netradičními činnostmi, při kterých zachází do extrémů, ale využívá jen potenciál svého těla a duše. Tento dobrodruh běžel maratón po poušti bez vody či vydržel dvě hodiny v ledové vodě a má za sebou desítky neuvěřitelných aktivit.

Kniha přibližuje Wimův život, ale zejména jeho vědecky podloženou metodu, díky níž je každý z nás schopen podobných extrémů. Pokud jste připraven na pořádnou jízdu, sáhněte po této publikaci. Investice se vám rozhodně vyplatí.

Koupit: WIM HOF: Ledový muž

wim hof ladovy muz knihaZDROJ FOTO: redbull.com

6. Tomáš Řepka: Deník ze dna

Z prostředí fotbalu do vězení. To byla cesta někdejšího fotbalového reprezentanta či kapitána Sparty Tomáše Řepky. V knize podrobně popisuje život za mřížemi, každodenní rutinu i způsob života. Autor velmi zajímavě ilustruje své pocity i změnu chování, protože si během tohoto pobytu psal deník. Jde tak o jedinečnou zpověď, která obsahem patří mezi unikáty.

Příběh bývalého fotbalisty je ve výstižném kontrastu oproti fotbalové kariéře, která sice byla kontroverzní, ale bohatá na zajímavé angažmá. Kniha je vhodná pro fanoušky, kteří touží po příběhu „zlého chlapce fotbalu“, žijícího za stěnami vězení.

Koupit: TOMÁŠ ŘEPKA: DENÍK ZE DNA

7. Sport a doping

Sport a doping. Dvě oblasti, které k sobě nepatří, a přece se prolínají. Kniha o této problematice z pera českého autora Jaroslava Nekola vysvětluje, co se stává, když vrcholový sportovec užije nepovolené látky, jak se to projevuje v jeho těle a jaké jsou důsledky takového jednání. Publikace zároveň uvádí i žebříček různých zakázaných léků podle jejich účinků na lidský organismus.

Toto dílo vás provede negativním zákulisím sportu a je velkým varováním pro ty, kteří by v profesionální kariéře vůbec uvažovali o užití podobných látek.

Koupit: SPORT A DOPING

doping sportFOTO: Markus Spiske/unsplash.com


FOTO: Facebook/Bez frází