7 fotbalových filmů, které musíte vidět

píše Samuel Ďurinský

Výrazné postavy fotbalu v dokumentech i snímky s komediálním podtónem. Udělejte si v tomto období pohodlí a zapněte si jeden z těchto filmů. Určitě neprohloupíte.

1. Diego Maradona (2019)

Nejaktuálnější film v tomto seznamu. Premiéru v kinech měl pouze loni. Britský dokument o kontroverzním Argentinci přibližuje jeho soukromí. Ve filmu můžeme vidět obrovské množství záběrů právě z Maradonového soukromí. Snímek zaujme rozhodne i těch, kteří nepatří mezi fanoušky bývalého argentinského reprezentanta.

2. Góóól (2005)

První část fotbalové trilogie zachycuje příběh mladého mexického fotbalisty Santiaga Muněze, který v mladém věku spolu s rodiči emigroval do sousedních Spojených států amerických. Jeho největším snem bylo stát se profesionálním fotbalistou. chudé poměry však znamenaly, že vedle hraní fotbalu musel chodit i do práce. Po tom, jak si ho vyhlédne zahraniční skaut, se Santiago ocitne v anglickém Newcastlu, kde si začne plnit svůj fotbalový sen.

3. Góóól 2 (2007)

Druhé pokračování fotbalové trilogie kolem života mladého Santiaga Munez. Mladý Mexičan si splní svůj dětský sen a přestoupí do největšího klubu na světě – Realu Madrid. Sláva s sebou však přináší i temnou stránku a právě na to se tento snímek snaží poukázat. Třetí pokračování již bylo pouze slabším odvarem prvních dvou dílů.

4. Pelé: Zrození legendy (2016)

I jeden z nejlepších a nejznámějších fotbalistů všech dob se dočkal svého vlastního filmu. Příběh malého chlapce, který miloval fotbal, ale vyrůstal v obrovské chudobě, chytí za srdce snad každého fanouška fotbalu. Pelého cesta až na vrchol je úchvatná a určitě motivující pro množství mladých fotbalových nadšenců i ostřílené veterány.

5. Prokletý klub (2009)

Film vypráví příběh Briana Clougha, jednoho z nejlepších anglických trenérů v historii. Postupně prošel kluby jako Derby County, Brighton a Leeds United, jakožto nejlepším klube té doby (1974). Tam si ovšem prošel během 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Po krátkém působení našel své štěstí u Nottinghamu Forest, kde začal psát velkolepou historii jak svoji, tak i klubu a stal se tak dvakrát vítězem trofeje PMEZ.

6. United (2011)

V roce 1956 byl Manchester United, tehdy přezdívanému „Busby Babes“,chloubou anglické kopané. Mladý tým vycházejících hvězd vyhrával vše co se dalo. Bohužel o dva roky později se stala Mnichovská tragédie, kdy letadlo s celým týmem havarovalo. Přežije jen pár hráčů včetně Bobbyho Charltona. I přes katastrofu došel Manchester United ještě téhož roku až do finále FA Cupu

7. Chuligáni (2004)

Ne všechny fotbalové filmy se musí týkat toho, co se děje na hřišti. A film Hooligans je toho jasným příkladem. Zobrazuje odvrácenou stránku v anglickém fotbale, a to lokálních chuligánů. Fotbal pro ně většinou bývá jen záminka. Bitvy, hádky a problémy se zákonem se dějí na pravidelné bázi a film nám je přibližuje zajímavým způsobem.

Další filmy z fotbalového prostředí: Blafuj jako Beckham (2002), Ona je on! (2006), The Class of 92 (2013), Góóól 3 (2008)


FOTO: soccergaming.com