5 důvodů, proč navštívit Liverpool tuto sezonu

píše Jirka Vokřál

 Ikona. Legenda. Fotbalový pojem. To vše a ještě mnohem více je Liverpool FC. Tento klub ze severozápadní Anglie dlouho udával trend tamního fotbalu, poté ovšem přišel pád, který trval několik let. Nyní je však zpět mezi těmi nejlepšími a jeho hra je pro fanoušky skutečným zážitkem. Pojďme se společně podívat na 5 důvodů, proč navštívit Liverpool tuto sezónu!

  1. Hvězdná sestava

Trenér Jürgen Klopp dostal spoustu času na poskládání si týmu podle svých představ. V posledních dvou letech mohl navíc populární německý kouč utrácet nemalé částky a Liverpool se tak stal velmi aktivním hráčem na přestupovém poli. Nutno podotknout, že se většinou nejednalo o hvězdy těch nejlepších týmů Evropy. Mané a van Dijk přišli ze Southamptonu, Firmino z Hoffenheimu, Keita z Lipska, Shaqiri ze Stoke… The Reds utráceli rozvážně a letos zaslouženě sklízí plody této koncepční práce. Ve hvězdy dorůstají také například oba krajní beci, Alexander-Arnold a Robertson, kteří působí i přes svůj nízký věk vyspělým dojmem. Za poslední rok vyřešil Klopp dlouhodobý problém v defenzivě. Příchody nejdříve stopera van Dijka a následně brankáře Alissona odstranil Achillovu patu týmu od řeky Mersey. Německý stratég má také tu výhodu, že na jakýkoli post může bez problému v případě zranění či únavy hráče doplnit neméně kvalitního fotbalistu. Střídačka plná hvězd je jedním ze základních stavebních kamenů týmu, který chce ovládnout Premier League a Ligu mistrů. Liverpool toto kritérium splňuje. Divák se tak může těšit na skvělý zážitek i v době, kdy je například hlavní hvězda týmu, Mohamed Salah, zraněná.

  1. Útočná hra

Už v loňské sezóně se Liverpool vyznačoval atraktivní hrou a dominantním stylem hry. Výsledkem bylo 84 gólů v Premier League, víckrát už se prosadili jen hráči Manchesteru City. Například Brighton si ze dvou vzájemných zápasů s Liverpoolem odnesl skóre 1:9 a stejný počet branek obdržel za dva zápasy semifinále Ligy mistrů AS Řím. Letos působí liverpoolští ještě vyzrálejším dojmem. Po ztrátě balonu se pod Kloppovou taktovkou vyznačuje druhý nejúspěšnější tým anglické ligové historie vysokým napadáním, které je vyladěno do nejmenšího detailu. Ohledně hry The Reds se vyjádřil pochvalně například trenér londýnské Chelsea, Maurizio Sarri, který je znám svým útočným stylem fotbalu. „Liverpool je o krok před námi. Když budeme rok pracovat, možná se dostaneme na jejich úroveň. Hrají opravdu nádherný fotbal,“ uvedl italský stratég. Stačí se podívat na jména. Salah, Firmino, Mané, Sturridge, Lallana, Shagiri, Solanke a obránci jdou do kolen. Když jsou tito hráči kvalitně podpořeni záložníky Keitou, Hendersonem, Milnerem nebo Wijnaldumem, můžete očekávat skvělou podívanou.

  1. Vyrovnané výkony

Liverpoolští sami sebe dlouho brzdili v posunu zpět mezi ty nejlepší evropské týmy svou nevyrovnaností ve výkonech. Často ve stylu Robina Hooda bohatým brali a chudým dávali. V loňské sezóně například po skvělé výhře 4:3 nad nedostižným Manchesterem City hned v dalším kole prohráli na půdě Swansea City. Remízy s Watfordem, Burnley, Newcastelem nebo Stoke nakonec vyřadili tým okolo kanonýra Salaha z boje o titul dřív, než by si klub z Anfield Road přál. Tento tým je však formován už několik let a už si společně něco zažil. Prohraná finále nejdříve Evropské ligy a Ligy mistrů sice bolela a určitě stále bolí nejen oddané fanoušky Liverpoolu, ale také samotné hráče. Zároveň se však jedná o obrovskou zkušenost, kterou letos tým kapitána Hendersona využívá ve svůj prospěch. Těžký úvodní los zvládl Liverpool skvěle, připsal si 7 výher v řadě, ve kterých porazil například Tottenham nebo PSG.  I když zrovna Liverpool nevyhraje, jako tomu bylo v dvojzápase s Chelsea, může se divák určitě těšit na ofenzivní zážitek, který ho nemine v jediném zápase The Reds.

  1. Nejlepší fanoušci v lize

I nezaujatý divák, který se vydá na Anfield Road, nelituje. Ba naopak. Jak v časech dobrých, tak v těch zlých se fotbalisté Liverpoolu mohli vždy těšit na fantastickou podporu svých příznivců. Kdo by neznal klubovou hymnu You’ll Never Walk Alone, kterou fanoušci zpívají před každým domácím zápase. Atmosféra na stadionu je v tu chvíli doslova elektrizující. A hymnou to rozhodně nekončí. Fandy pětinásobného vítěze Ligy mistrů, popřípadě PMEZ a osmnáctinásobného mistra Anglie určitě uslyšíte také na všech venkovních zápasech. Jejich popěvek „Allez allez alllez“ v loňské sezóně doprovázel liverpoolské na úchvatné cestě Ligou mistrů po celé Evropě.

 

  1. Hlad po trofejích

Už je to dlouhých 28 let od doby, kdy Liverpool naposledy vyhrál anglickou ligu. Na poslední titul z Ligy mistrů z roku 2005 už také začíná pomalu sedat prach. Klub z města Beatles prohrál v posledních letech finále obou evropských soutěží, Jürgen Klopp ještě za 4 roky u kormidla The Reds nezvedl nad hlavu jedinou trofej… Letos by se to mohlo konečně změnit. Tým vyspěl a byl doplněn o několik zajímavých jmen. Problém v brance vyřešil příchod Alissona Beckera z AS Řím, obrana působí díky Virgilovi van Dijkovi skálopevně, ve středu pole zažívá znovuzrození James Milner a v útoku řádí útočné trio Salah-Firmino-Mané. Obrovskou sílu má střídačka, ze které může naskočit gólový Sturridge, poctivý Keita či dynamický Shaqiri. Liverpool cítí šanci. Hráči ví, že na to mají a chtějí konečně po dlouhé době přinést na Anfield Road nějakou velkou trofej. Hned po přestupu do Liverpoolu hlásil Mohamed Salah: „Přestoupil jsem do Liverpoolu, abych s ním vyhrával trofeje!“ Kdo jiný by to měl dokázat, než právě tento egyptský zázrak…