4 dny v Madridu: souboj o titul a legendární festival

Píše Richard Hanzlík

Poslední krok je vždy nejtěžší, ale každý ho chce i tak vidět zblízka. Ať už je to Sagan závěrečný spurt, sedmý zápas finále play-off Stanley Cupu nebo penalty ve finále Ligy mistrů.

A dosavadní dění v La Lize nám dodává víru v to, že i bitva ve španělské lize se rozhodne až v předposledním kole. V zápase, ve kterém Real Madrid přivítá na Estadio Santiago Bernabéu žlutou ponorku z Villarealem.

Navíc během svátku San Isidro, patrona města. Tehdy se ve městě rozpoutá obrovský karneval plný hudby, jídla, zábavy a aktivit pro všechny věkové skupiny. A to může být epické.

🎯📈 On target!Sergio Ramos has already scored seven goals this season!¡Sergio Ramos ha marcado siete goles en lo que va de temporada!#HalaMadrid

Uverejnil používateľ Real Madrid C.F. Pondelok 17. februára 2020

Alespoň na chvíli se stát Madristou

Svatý Izidor byl rodák z Madridu, který svůj život zasvětil Bohu a rolnictví. Velmi skromný člověk sice na chvíli z Madridu musel odejít, ale nakonec se vrátil a 500 let po smrti ho prohlásili za svatého a patrona rolníků. Připisují mu přes stovky zázraků, mezi nimi například schopnost najít vodu.

Madridští oslavují svého patrona římsko-katolickou poutí v parku Pradera de San Isidro, známém iz některých děl Francisca Goyi. Tradičním nápojem v tomto období je limonáda složená z vína, cukru, citrónu a nasekaného ovoce a rosquillas, tedy donutky různých tvarů a velikostí. Oblíbené jsou zejména pokryty merengue. Sněhovou pusinkou. Tu najdete v Madridu v každé dobré cukrárně. A všechny jsou dobré.

FOTO: makespain.com

Ve městě se během festivalu děje kopec aktivit, které můžete zdarma navštívit. Nejfrekventovanější madridské místa jako Plaza Mayor nebo Las Vistillas ožijí i pochodem obrovských figurín s velkými hlavami, známým jako Gigantes y cabezudos. Hudební koncerty a klasické španělské tance si můžete vychutnat na Plaza Mayor a Casa de Campo.

A přitom všem nezapomínejme, že se bavíme o Madridu. Krásném městě plném historie, parků, dobrého jídla a nočního života. A tedy fotbalu. Mohli bychom říci, že domovem nejlepšího fotbalového klubu na světě. Pokud ne nejlepšího, tak největšího a nejlegendárnějšího.

Když se postavíte na tribunu Estadio Santiago Bernabéu, vše pochopíte během pár nádechů. Bude vám jasné, proč mu nedokáže odolat žádný fotbalista. Proč přišel z Barcelony Figo, proč si chtěl bílý dres vyzkoušet Ronaldo „Fenomén“ a proč je Zinedine Zidane hráč, který tento klub symbolizuje. V madridském bílém domě se změní váš pohled na fotbal.

¡Queremos vivir otra noche mágica junto a la afición esta noche y superar al Atlético en los octavos de Copa!We want…

Uverejnil používateľ Estadio Santiago Bernabéu Štvrtok 15. januára 2015

Proti Villarealu možná o všechno

Real v La Lize a Real v Lize mistrů byly poslední roky jako dva rozdílné kluby. V lize působil Bílý balet jako rezerva Podbrezové. Dva tituly za osm sezón je něco, co si síň slávy dlouho nepamatuje, a proto měl Zizou před touto sezónou jeden hlavní cíl. Ligu mistrů ať si užije někdo jiný, Madridistas chtějí trofej pro vítěze ligy. A také díky slabší formě Barcelony se Real drží na čele soutěže.

Navíc má v sobě tento rok něco, co definuje mistrů. Schopnost vyhrávat i zápasy, ve kterých se mu nedaří. A to i díky výborně vyskládání týmu.

Benzema ukázal, že dokáže být ofenzivním lídrem, na křídlech Zidane variuje brazilské diamanty Vinícia s Rodrygem, záloze dodal dynamiku Fede Valverde, v brance zatáhl roletu Courtois a na levé obraně vytlačuje legendárního Marcela defenzivní nekompromisní Mendy.

🇫🇷⚽ Karim Benzema is the top scorer in LaLiga this season with 9⃣ goals!-¡Karim Benzema encabeza la clasificación por el pichichi con 9 tantos!#RMLiga | #HalaMadrid

Uverejnil používateľ Real Madrid C.F. Utorok 12. novembra 2019

Už to není jen o Ronaldovi a jeho měchu plném branek. Menší zápasovou porci sice dostává Modrič, ale jistotou je stále Casemiro a o trochu více volnosti dostal mistr přihrávek Kroos. Mezi golfovým hřištěm a pravým křídlem balancuje Bale, ale velkou posilou pro Zidana by ale mohl být návrat Marca Asensia po zranění. A to možná v létě přijde Mbappé.

Proti žluté ponorce půjde o jediné. O tři body, které by měly na stadionu a později i ve městě rozpoutat mistrovské oslavy. Možná se zápas skončí remízou, možná uvidíme debakl a možná to bude jako v sezóně 2006/2007, kdy Real zachraňoval titul remontadou proti Mallorce a dvěma brankami krále Jose Antonia Reyese. A to jsou vzpomínky na celý život.


FOTO: Facebook/Real Madrid