10 sportovních biografií pro každého fanouška

Na přečtení tohoto textu vám stačí přibližně 6 minut

Píše Samuel Ďurinský

Popisují soukromý život i sportovní kariéru. Vysvětlují závažná rozhodnutí i osudové chvíle. Podívejte se na výběr deseti knih, které jsou detailním proniknutím do světa sportu.

  1. Didier Drogba: Oddanost

Skvěle napsaná biografie mapuje kariéru i osobní život fotbalisty z Pobřeží Slonoviny. Od těžkých začátků v Africe až po slávu v Chlesea. Drogba v knize hovoří i o vztahu s Lamperdem, Terrym či Ibrahimovičem. Popisuje klíčové momenty kariéry – i vítězné finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Je skvělým příkladem, že i v pokročilém věku může fotbalista patřit mezi nejlepší útočníky světa.

  1. Steven Gerrard: Můj příběh

Ikona Liverpoolu a legenda anglického fotbalu ve své knize přibližuje fotbalové začátky a i to, jak ještě v akademii čistil kopačky starším fotbalistům. Čtenář se dozví hodně o jeho vztahu s manažery, kteří ho v Liverpoolu vedli, se spoluhráči, kteří se po jeho boku vystřídali, a také blíže nahlídneme do jeho soukromí. Vyzpovídal se i o svém osudovém podklouznutí v zápase proti Chelsea nebo o problémech v anglické reprezentaci.

  1. Jamie Vardy: Mlsná liška

Snad největší fotbalový, jestli ne sportovní příběh posledního desetiletí, možná celé historie. Maličký klub z Leicesteru, který jen rok předtím postoupil do nejvyšší anglické soutěže a v ní se zázrakem udržel, dokázal v konkurenci nejlepších klubů světa vybojovat titul v Premier League.

A právě anglický útočník Jamie Vardy byl jeden z jeho hlavních strůjců. Podařilo se mu vytvořit nový rekord v počtu vstřelených gólů v zápasech za sebou a jako 28letý se dostal do anglické reprezentace. Svérázným způsobem povídá o své fotbalové kariéře i soukromí.

  1. Já jsem Zlatan

Asi jeden z nejkontroverznějších fotbalistů všech dob. Zlatan Ibrahimovič má také svoji autobiografii. Švédský klenot se v ní rozpovídal nejen o svých fotbalových začátcích a o tom, jak vyváděl už v mladém věku, ale dozvíme se i plno zákulisních informací o různých momentech v jeho kariéře.

Kdy odmítl trénovat, kdy si pořádně nepročetl podmínky smlouvy a se kterým trenérem si nejvíc nesedl? To všechno se v této knize dočtete.

  1. Luděk Bukač: Moje hokejové století

Hráč. Trenér. Učitel. Vítěz. Filozof. Člověk, který věděl, kdy do toho šlápnout a kdy couvnout. Luďka Bukače můžete označit každým z těchto slov. Jeho postava se prolíná historií českého i světového hokeje podobně jako probíhá Forrest Gump novodobými dějinami USA.

Muž, který výrazně pomáhal formovat podobu nejúspěšnější kolektivní hry u nás, s nadhledem líčí své zážitky a s charakteristickou zapáleností prokládá vyprávění myšlenkami vysvětlujícími vývoj českého hokeje v kontextu s tím světovým. Od dětského okouzlení štvanickým zimákem a Zábrodského LTC přes komunistický převrat, jenž změnil i hokej a přinesl akademicky pojatou tělovýchovu.

  1. Tomáš Řepka: Deník ze dna

Bývalý fotbalový reprezentant, kapitán Sparty, hráč italské Fiorentiny a anglického West Hamu, legendární obránce Tomáš Řepka vydává svou nejosobnější zpověď. Během výkonu trestu si psal deník, který obsahuje exkluzivní svědectví o tom, jaké byly jeho poslední dny na svobodě a co se po její ztrátě odehrávalo v jeho nitru, jak velký náraz prodělal první dny za mřížemi, na co myslel, k čemu se upínal a jak se ve vězení změnil…

  1. John Kavanagh: Vyhraj, nebo se pouč

Jméno John Kavanagh vám možná tolik nepoví. Určitě ale budete znát jméno jeho nejslavnějšího svěřence a kamaráda Conora McGregora. John podobně jako Conor vyrůstal v Dublinu a už v mladém věku se dostal do různých pouličních bitek.

Rozhodl se, že se naučí proti ostatním chránit, a tak začal v opuštěném skladě trénovat smíšené bojová umění. V tomto sportu se stal jedním z prvních promotérů v Irsku a pod jeho křídla se dostal i nejspíš nejznámější MMA bojovník na světě Conor McGregor. John povídá o tom, jaké je to spolupracovat s irským bojovníkem, ale i o zvýšeném zájmu o MMA po celém světě.

  1. Mike Tyson: Čistá pravda

Boxer vyrůstající v nejdrsnější a nejchudobnější brooklynské čtvrti se stal nejmladším absolutním mistrem světa historie tohoto sportu. Reč je o Mikeu Tysonovi, kontroverzním sportovci a grázlovi, jehož život je jedna velká horská dráha. Z vrcholu se dostal až na úplně dno a jak se sám vyjádřil: „byl závislý téměř na všem“.

Dokázal se však opět posbírat a stal se z něj skvělý otec a manžel či promotér vlastní one-man show. Mike mluví o svém těžkém životě a skandálech, které ho v průběhu života nemíjely a rozhodně si nebere servítky. Proto tato kniha není vhodná pro čtenáře mladších 18 let.

  1. Michael Jordan: Život

Při jménu Michael Jordan si téměř všichni vybavíme ukázkového sportovce a jednoho z nejlepších hráčů basketbalu v historii. Rodák ze Severní Karolíny patří mezi absolutní sportovní giganty, jeho skvělá kariéra a život ale měly i své temné stránky. Právě tato biografie poukazuje na dvojtvárnost tohoto skvělého basketbalisty, který byl také milovníkem hazardu.

  1. Neznámý Kimi Räikkönen

Jméno Kimiho Räikkönena znají téměř všichni, ale o něm víme opravdu málo. Kimi o sobě obvykle moc nemluví, přes to se dostal až na vrchol světa jako jezdec formule 1. V knize obyčejně tichý Fin popisuje svůj život a kariéru na dráze, slovo však dostane i jeho rodina, blízcí přátelé či kolegové ze sportovního světa.

Najdeme v ní spousta nezveřejněných soukromých fotografií z rodinného alba Räikkönenových a příběhy, které chytí za srdce nejen fanouška formule 1.

Další skvělé publikace: 99 Gretzky, Peter Sagan: Můj svět, Alex Ferguson: Můj příběh, Mr. Hockey – Můj příběh


FOTO: ziggosport.nl