Navštivte s námi Moskvu, symbol mocného Ruska

Moskva – město, které vždy vstane z popela

Moskva je historickým, duchovním, ale i politickým centrem Ruské federace. Město, které dal v roce 1147 vystavět kníže Jurij Dolgorukij, má pro Rusy speciální význam a sami Rusové ho často nazývají srdcem Ruska či matičky Moskvou.

Pokud byste se nás zeptali kam v Moskvě jít, jako první bychom vám doporučili Rudé náměstí – samotné srdce Moskvy. Úchvatné místo, ze kterého dýchá velikost a hrdost Ruského národa. Krasnaja ploščaď je bariérou, přirozeně oddělující Kreml od historického jádra města a zároveň křižovatkou z níž je blízko k desítkám dalších zajímavých míst.

Mimochodem. Zmíněný Kreml určitě nevynechejte. Monumentální sídlo nejmocnějších mužů carského i novodobého Ruska, budí respekt svou rozlohou a jeho až 17 metrů vysoké zdi z něj dělají nedobytnou pevnost (slovo Kreml ve skutečnosti znamená právě pevnost). Kreml i Rudé náměstí jsou společně zapsány v seznamu památek UNESCO.

Kousek od Kremlu stojí Chrám Vasilije Blaženého. Nádherná stavba, symbol ruské architektury, je jako vystřižená z Ruských bohatýrských pohádek. Překvapí vás barvami, i hravými pozlacenými kupolemi věžiček. Postavit ho dal sám Ivan Hrozný a říká se, že architekta Postnikov Jakovleva, nechal po dokončení prací připravit o zrak, aby už nikdy nevytvořil takové vzácné dílo.

Od honosného chrámu pěšky zvládnete i přesun do budovy, která vás přenese do dob revolučního Ruska. Mauzoleum a věčně spící Vladimir Iljič Lenin, stojícím za revolucí, která změnila (nejen) Rusko na vás silně zapůsobí. A pokud vás skutečně zajímají dějiny ruského národa nezapomeňte pak navštívit i impozantní Státní historické muzeum.

Výpočet toho co stojí za to v Moskvě vidět je prakticky nekonečný, ale určitě doporučujeme navštívit Moskevské Metro. Jde o unikátní dopravní síť, která nemá obdoby nikde na světě. Stanice moskevského metra připomínají spíše paláce, než obyčejná nástupiště a jejich bohatá výzdoba vám vyrazí dech. Celá síť tunelů navíc slouží Moskvanům, jak obrovský bunkr pro případ hrozícího nebezpečí a koluje o ní množství neuvěřitelných legend, ty si už však najdete sami.

Říká se, že Rusko je zemí nekonečných možností a že se rozumem pochopit nedá. My to můžeme potvrdit a vy, ať už se vyberete do Moskvy nebo do Petrohradu, jeho kráse lehko podlehnete též.

Pro více informací o zájezdech do Ruska nás kontaktujte na info@fotbaltour.cz.