Mnichov není pouze město fotbalu, srdce Bavorska má množství lákadel

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

 

Skvosty města

Jako v každém velkém městě, i v Mnichově se turisté setkávají zejména v jeho centru. Hledejte Marienplatz s budovami Nové a Staré radnice.

mnichov-panorama

Na náměstí jsou tři známé brány. Isrator, SendlingerTor a Karlstor, která vás dovede na náměstí Stachus. Je to jeho neoficiální název používáný Mnichovany.

Stachus-München

Po správnosti se náměstí jmenuje Karlplatz po nepopulárním panovníkovi, ale dokonce i stanice metra používají název Stachus.

Nejslavnější budovou ve městě je jednoznačně Frauenkirche, nazývaná i Mnichovská katedrála.

Frauenkirche mnichov

Je považována za symbol města a o výhledu ze dvou 99 metrů vysokých věží se můžete přesvědčit osobně. Kromě tohoto chrámu najdete v blízkosti Michaelskirche nebo Theatinerkirche. Je na vás, zda máte blíže k renesanci nebo baroku.

Centrum města s jeho vnějšími částmi spojují 4 hlavní ulice. Pokud hledáte slavný Königsplatz, určitě se vydejte na Briennerstrasse. V blízkosti najdete i takzvaný Kunstareal, tedy čtvrt plnou muzeí a galerií.

csm_kunstareal_juergen_reichmann_2_2cd3e3754d

Zbývající tři ulice Ludwigstrasse, Maximilianstrasse a Prinzregentenstrasse také stojí za návštěvu. Zejména pokud se chcete projít kolem Vítězné brány, budovy divadla, parlamentu a Bavorského národního muzea.

Kam kromě kultury

Mnichov a BMW. Spojení, které netřeba velmi připomínat a stačí ho zažít. Pokud máte rádi starší kousky této známé automobilky, vyberte se do Muzea BMW. Pokud vás ale zajímá budoucnost, za návštěvu stojí i Svět BMW.

Velké evropské metropole nemyslí pouze na práci, ale i na relax svých obyvatel. Proto v nich najdete spoustu parků. Největším mnichovským je Anglický park, který je rozlohou větší než Central park v New Yorku.

lhm-e-garten-panorama

Pokud ho chcete projít celý, vyrazte brzy ráno. Najdete v něm vše. Od monumentálních staveb, až po pláž. Ideální místo na předzápasový relax, co říkáte?

banner_83971

Jídlo naše každodenní

Pivo a klobásy, vždyť to všichni dobře známe. Němci navíc před více než 200 lety uzákonily možnost pít pivo na veřejnosti a od té doby ve městě vzniklo přes 180 Biergarten, pivních zahrad.

viktualmarket beer garden

Ty dokáží pohostit až 180 000 žíznivých turistů najednou. K těm nejlepším patří Augustiner Keller, Chinesicher Turn, Hacker-Pschorr Brauhaus nebo Hofbraukeller. Stačí si vybrat, většina z nich je velmi blízko centra města.

Na oběd to v Mnichově nebude žádná pizza Hawai. Němci mají své chutě a určitě si na ně zvyknete velmi rychle. Preclík (Bagel) s bílou klobásou je klasikou.

bayern-braunschweig-166_2673 bayern-braunschweig-166_2685

Nehledejte za tím žádné předkrmy. Tyto preclíky jsou velké jako vaše ruka. Němci milují kyselé zelí, štrůdly a obrovské Germknodel (buchty) s vanilkovou omáčkou.

audicup fajnovy hotdog

Kompletní nabídku vstupenek na Bayern najdete ZDE.