Když nepřestoupit je víc než královský plat

Píše Michal Mácsai,z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk
Článek přebíráme se souhlasem redakce

Pár dní se zamýšlím, kam ten sport směřuje, co s ním dělají velké peníze, a jestli se vlastně vůbec jeho pravá podstata ještě nevytratila. Máme za sebou „Deadline Day“ (uzávěrka přestupů) v Premier League, jen anglické kluby v letním přestupovém období znovu utratily víc než miliardu liber. Peníze zaručí pro bohaté kluby ještě větší bohatství a z hráčů do konce života dětí jejich dětí zabezpečené jedince.

SVĚTLÁ VÝJIMKA

Při všech přestupech za nekřesťanské peníze či přestřelené cifry za hráče, kteří zazáří na sezonu nebo dvě a potom znovu vyhasnou, se však najdou i světlé výjimky. Jednou z nich, dnes zřejmě nejjasnější je Leicester City. Úřadující anglický šampion.

Musím po sobě tu větu přečíst ještě jednou a štípnout se. Jakkoliv to zní nelogicky, nenormálně nebo jako fór, je to pravda a já se usmívám. To, co se tamním boys podařilo, je velkolepé a nesmazatelně zapsané v historii. Proč o tom ale mluvím? Jakou to má souvislost?

Kdosi jednou řekl, že z Manchesteru United či Realu Madrid už nelze přestoupit výše. V podstatě má pravdu, neb když přestoupíte, tak maximálně do stejně kvalitního klubu – do Barcelony nebo Juventusu. Teď si ale vezměte, že jste se právě stali mistrem Anglie. Vyšplhali jste až na vrchol Premier League – soutěže, jež sleduje po celém světě téměř 1,5 miliardy fanoušků. A stejně si vás chtějí koupit „do lepšího“.

Dnes je na vrcholu Leicester a přece jsou jeho nejlepší hráči žádaní v klubech, které jsou v hierarchii slavných fotbalových značek výš. Uvažovali byste vůbec nad přestupem někam jinam? Bez ohledu na jméno klubu. Skutečně si to na pár vteřin představte. Mistr Anglie, chce mě Londýn, Manchester, Liverpool i top zahraniční fotbalová města.

Leicester-v-Everton

MAHREZ, VARDY, ALBRIGHTON

Pohádkový příběh Leicestru znáte. Dnes jsou na vrchole světa, slávy. Minimálně na další rok, než bude znám (staro)nový šampion Premier League. Věří ale dnes někdo, že dokáží magickou sezonu zopakovat? Za to patří trojici Mahrez, Vardy, Albrighton poklona.

Navzdory lákadlům světa peněz nepovolili a s hrdostí a titulu přiměřenou pýchou stále oblékají modrý dres Leicesteru. Užívají si tak pocit nastupovat ke každému zápasu jako úřadující mistr. Ten, na kterého se dnes chodí dívat fanoušci po celé Británii. Hájí barvy svého města i přes možnosti přestoupit do většího, slavnějšího. Chtějí zvládnout novou sezonu se ctí, jaká se na mistra patří. Bez ohledu na to, že jinde by na výplatní pásce dostali mnohem víc. Ještě jednou, bravo!

A co vy? Vy byste přece jen přestoupili?

https://youtu.be/kx-viJ8xBkM