Camp Nou je plný emocí. Víte po kom hodili prasečí hlavu?

Když jedete na výlet do cizího města a prohlížíte si všechny ty turistické stránky, abyste věděli co navštívit, jen málokdy objevíte v Top 10 atrakcích i fotbalový stadion. Ačkoliv v Barceloně působil takový architektonický génius jako Antoni Gaudí, byl by hřích, kdyby v těchto seznamech chyběl Camp Nou.

Kdysi dávno, když Andrés Iniesta začal hrávat za áčko Barcy a ještě měl vlasy, slovenský komentátor Marcel Merčiak o něm řekl, že je jako taková pracovitá včelička. O pár let později jsem o tomto stadionu četl, že to v něm hučí jako ve včelím úlu. Musím uznat, že přirovnání se včelami a úlem je trefné, kde jinde byste dostali na zápas téměř 100 tisíc diváků? Jedině v Katalánsku, na největší fotbalový stadion v Evropě. Čím je ještě toto město výjimečné?

Hymnu FC Barcelona zpívá téměř 100 tisíc diváků

Výjimečný (i) Slovák

Možná byste to neřekli, ale Camp Nou je poměrně mladý stadion. Po tříleté výstavbě byl dokončen v roce 1957 a katalánský klub se sem přestěhoval ze šedesátitisícového Camp de Les Corts. Stavba se prodražila oproti odhadovaným nákladům o 336% (tunel Blanka hadr). Hlavním důvodem pro stavbu nového stadionu pro 93 tisíc diváků byl obrovský zájem o fotbal.

A za ten mohl i skvělý, tak trochu slovenský fotbalista Ladislav Kubala. Sám o sobě jako majitel slovenského, maďarského a později i španělského pasu tvrdil, že je světoběžník. Právě Kubala, jenž hrával i za Slovan a československou reprezentaci, se stal nejlepším hráčem Barcy 20. století. Není se čemu divit, neboť v dresu Blaugranas nastřílel v domácí soutěži 194 gólů a byl historicky druhým nejlepším střelcem. V roce 2011 Kubalu sesadil na třetí místo Leo Messi.

Ladislav Kubala v drese FC Barcelona (zdroj: vasassc.hu)

Výjimečný fotbal

Tipnete si, proti komu hrála FC Barcelona na Camp Nou svůj první zápas? Ani Real ani Espanyol Barcelona. Byla to Legia Warszawa, kterou Katalánci zdolali 4:2. Je jasné, že po více než 50 letech se hra Barcy změnila. Ovšem to, čeho jsou diváci na Camp Nou dnes svědky, je stále výjimečný fotbal. Něco takového jako barcelonská DNA zřejmě skutečně existuje. Vysoké procento držení míče, technická vybavenost, týmové pojetí hry a vysunuténapadání.

Hlavně z tohoto důvodu byli fanoušci v obrovském šoku, když měla 17. října 2015 Barcelona na domácím stadionu nejnižší držení míče za posledních 12 let. Stalo se tomu tak proti Rayo Vallecano a domácí si připsali do statistik pouze „skandálních“ 45%. Co z toho vyplynulo? Nic, Barca soupeře sfoukla 5:2, ale diváci viděli další překonaný rekord na Camp Nou. Ty jsou zde ovšem na denním pořádku i díky Messiho brankostroji.
.

Výjimečný klub

“Més que un club” je heslo FC Barcelony. Co to znamená? Víc než klub. A co to znamená v praxi? Že tak, jako fotbaloví příznivci podporují klub, tak klub podporuje katalánské príznivce ve významných společenských otázkách týkajících se Katalánska. Barca je výjimečná i díky hráčům jako Kubala, Cruyff, Maradonna, Stoičkov, Romário, Guardiola, Rivaldo, Ronaldinho, Xavi, Messi či Figo.

Ačkoliv posledně jmenovaný na Camp Nou asi pěkné vzpomínky nemá, protože přestup z Barcelony do Realu Madrid se jednodušše neodpouští. A tak v listopadovém El Clásicu v roce 2002 k Figovým nohám přiletěla z publika prasečí hlava.

Pozdrav z tribuny pre Luisa Figa (zdroj: sportskeeda.com)

Navštivte Camp Nou v rámci našich zájezdů a změňte se na včelu, díky které to tam bude hučet jako v úlu!
.